Топ-10 български DIY системи

Съобщение
Автор
Аватар
EmilRachev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

Топ-10 български DIY системи

#1 Мнение от EmilRachev »

Здравейте отново!
В тази тема желая да споделите личния си слушателски опит и по-специално коя българска DIY система ви е направила най-добро впечатление, като желан и верен звук.
Един вид, чия система слагате в Топ-10, не е задължително да е от bgaudio.org.
Доколкото съм запознат, масово хората са на мнение, че системата на Иван Рачев е най-близо до истината.
Също съм чувал доста хвалебствия за звука при Сашо Ташов. Може би, най-вече заради големите си хорни при тях се получава резултат толкова близък до истината.
Хайде да ви чуя, мисля че темата ще е полезна с опознавателен характер.
Мониторът ви е прашен отвътре?
За автоматично почистване, моля кликнете
ТУК

Аватар
Stefan Stefanov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

Re: Топ-10 български DIY системи

#2 Мнение от Stefan Stefanov »

Критериите на всеки са различни, така че трудно ще стане класиране.
Малко безсмислена тема ми се вижда.

Аватар
EmilRachev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#3 Мнение от EmilRachev »

Стефане, далеч съм от мисълта за някакво класиране, това най-малкото ще противопостави някои хора.
Не желая конфронтации и безсмислени спорове.
Просто да споделят най-добре звучащите според тях системи.

Утре примерно някой, завладян от ламповия звук човек ще поиска да чуе добре направена DIY система, трябва да знае кой да помоли за едно посещение.
Сещаш се колко заблудени хора си мислят, че в магазина е най-доброто и "самоделките" са ужасни, нека се убедят в обратното.
ТУК

Аватар
Borislav Stankov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#4 Мнение от Borislav Stankov »

При Рачев нещата са ясни, един от най-добрите усилватели на света - спокойно може да е в топ 10.
Системата на Кирил също е яка - най-добрия ДАК просто уникат.
Ташов е с най-големите хорни в БГ сигурно и на Балкание - при него проблема е стаята в която слуша - просто е много малка.
Борко Узунов има уникален усилвател с ГМ70.
Хибрида на Божо - мнооого добър.
Ангел и Александър Гекови имат също уникални системи.
Да не забравяме системата на (Емил Рачев) ;)
Нещата на Ручо - изпипани до последния детайл.
Велински има уникални слушалкови неща - слушал съм неговите Градо с DIY усилвател правен от него и оставиха в мене усещане подобно на първа среща със Седемте Рилски езера :)
извинявайте ако някой съм пропуснал, а и реда на изписване не значи подредба на системите - просто всяка е DIY и е уникална сама по себе си.

С риск да прозвуча нескромно си харесвам моята система също :) , въпреки че има още много какво да се желае
Естествената тъпота всеки път надминава изкуствения интелект.
Изображение
CHE
Born Ernesto Guevara de la Serna 14 June 1928 Rosario, Argentina.
Executed by a US-trained Bolivian soldiers in La Higuera on 9 October 1967.

http://slackpack.net" onclick="window.open(this.href);return false; - What the Slack!?!

Аватар
EmilRachev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#5 Мнение от EmilRachev »

Браво Боби, точно такива постове очаквах.
Искам точно хора със значителен слушателски опит да споделят какво ги е впечатлило най-много.
От споменатите от теб системи съм слушал само при Ангел Геков, наистина това ме насочи към избора на усилвател и си казах "това ще е". :mrgreen:
Няма да е зле да упомена и хорните на Мариан Лозев, тези чудовища са не само огромни, те свирят още по-грандиозно отколкото изглеждат.
Басът им е хем дълбок, хем бърз и отчетлив. Започвам да си мечтая за подобни комини, ама кога ли ще стане това ...?

Стефане, срам ли те е, сподели какво те е впечатлило лично тебе? :D

И още нещо - не желая да чувам и дума за мойта система, това е само начален проект, който ще се развива с годините.Има още много за дялкане и си мисля, че съм далеч от крайни резултати, не съм интересен за момента.
Сега като се замисля съм пропуснал продуктите на безспорен капацитет - Румен Суванджиев.
Ако някой собственик на негова цялостна система иска да се похвали, моля да ме покани на половинчасово прослушване.
Имам напредвид стерео система, домашни кина и тем подобни не ме интересуват, за мен те са ерес. :D
ТУК

Аватар
Rumen Suvandjiev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#6 Мнение от Rumen Suvandjiev »

EmilRachev написа:Сега като се замисля съм пропуснал продуктите на безспорен капацитет - Румен Суванджиев.
Ако някой собственик на негова цялостна система иска да се похвали, моля да ме покани на половинчасово прослушване.
Ами заповядай направо у нас, но едва ли ще е само за половин час...
Получи се и рима :-)

Аватар
Angel Gekov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#7 Мнение от Angel Gekov »

Емо, струва ми се, че подобни въпроси от типа "Кой е по, по, най..." са напълно излишни, при условие, че не се приложи следната "методика":
- Наемаме подходящо помещение и Иво Христев се труди 3 месеца върху обработката му;
- Всички си пускаме по 5 дни отпуск (със съботите и неделите - общо 9);
- Наемаме по една бордова ГАЗ-ка, викаме хамалите от Солни пазар и всеки пренася по половин-един тон техника;
- Слушаме два дни;
- Повтаряме упражнението с хамалите и ГАЗ-ката. :wink:
Колкото и абсурдно да звучи, наистина си мисля, че това е единственият начин да се получи що-годе вярно сравнение на цели системи при еднакви условия. Останалото би било словоблудство.

А има и още нещо - защо да сравняваме твоя усилвател с моя, при условие, че са разработени от един и същ конструктор, изпълнени са с идентична комплектация на елементите и окончателните настройки са направени пак от същия конструктор. Какво ще сравняваме - фабр. № 3 с фабр. № 4? Или пък да сравняваме "Синьо хапче" (макар и вързано съм колоните на Сашо Ташов) със "звяра" на Рачев? Някак си не ми се връзва....

Не трябва да забравяме и друго - голяма част от членовете на този форум са повлияни от разработките на двама-трима конструктори, които, макар и със сходни генерални концепции в аудиото, имат съществени различия в характеристиките на търсеното звучене. Предполагам, че по-голямата част от "ламповиците", преди да изберат конкретно схемно решение за поредния си проект са чули доста варианти, създадени от тези конструктори и са се спрели на това, което покрива най-пълно собствените им критерии и виждания. Как и какво ще сравняваме тогава - концепцията на Аспарух срещу тази на Румен? Не мисля, че това има смисъл.

Аватар
EmilRachev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#8 Мнение от EmilRachev »

Ангеле, явно съм разбран много погрешно, със сигурност причината е в мен, с това Топ-10 хората веднага го свързват със сравнение и кой е по-по-най. :D
Идеята ми беше да чуя мненията на опитните хора с изшлайфан слух, те да кажат кои системи са им направили силно впечатление.
Така един вид да се ориентирам кои системи са най-интересни за прослушване, един вид най-харесваните системи, с най-малко компромиси.
То е ясно, че директно сравнение е доста трудна задача, далеч съм от тази идея.
Сигурен съм, че даже и усилвателите да си сравним при еднакви условия, пак ще звучат различно, кой-кого е въпрос на вкус и предпочитания, а за мен направо си е тъпо такова сравнение.
Колкото и да се е старал конструктора, пак не може да ги нагоди да свирят абсолютно еднакво.
При тях е като при тонколоните, преди години сравнявах 4 чифта, е една с друга се различаваха колоните и то доста.
Между другото, май ще набера накрая смелост и ще изнахалствам да си изпрося едно слушане при Иван Рачев, само хвалби и суперлативи слушам, длъжен съм да се пробвам. :)

Румене, много благодаря за поканата, малко късно видях, че си писал.
Тези дни може да ти пиша, дано се поосвободя, много ми е интересно да чуя цялостна твоя система, че до момента съм слушал само твои хорни с Фостекси и тогава много ми харесаха.
ТУК

Аватар
velinski
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#9 Мнение от velinski »

На мен ми правят впечатление (голямо е меко казано) проектите на Симон. Мисля, че моите разбирания за звук и схемотехника се покриват почти изцяло с неговите. Познавам го от 2005-а година и мога да кажа, че той ме е научил на много тънкости от "занаята", обърнал ми е внимание на много външно незабележими неща, които "обикновен човек" би подминал. А тези дребни неща всъщност правят манджата вкусна. Респект, Симо :D
STAX SR-007 Mk2 Omega 2 + KGSSHV Carbon
Grado PS-500e + TAG Mclaren 60i
Reference 3A Studio Master + Audiotour Moonphase SE + Audiotour Propaganda DAC + Sony CDP-X3000ES

Аватар
Simon
има сериозен опит
има сериозен опит
Обратна връзка:

#10 Мнение от Simon »

Благодаря Велине :oops:

Всъщност, има доста хора с прекрасни системи в БГ, които не участват (или не пишат) в (кой да е) аудио форум -> причини - :( .
Като и техните системи, не са купувани "на кило" * (штот са супперр , според продавача), а са съчетавани във времето ...
Аз (както казва един мой приятел :D ) смятам, че една система трябва "да се отгледа!", дори "да се изстрада", за да доставя удоволствие от слушането и.
---
*надявам се, че тук няма такива :D

Аватар
velinski
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#11 Мнение от velinski »

За съжаление това е факт... форумите показват само малка част от ценните аудиофили с ценните системи - останалата част от айсберга е под водата. Настроенията по форумите не предразполагат тези хора да се появят на бял свят, но не значи, че ги няма... за радост.

Много от тях опитаха да се присъединят и бяха баннати поради една или друга "идеологическа" причина, така че каквото си дробим, такова си сърбаме (говоря в мн. ч. като пряк наблюдател на събитията) :cry:
Reference 3A Studio Master + Audiotour Moonphase SE + Audiotour Propaganda DAC + Sony CDP-X3000ES

Аватар
Rumen Suvandjiev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#12 Мнение от Rumen Suvandjiev »

Simon написа:Аз (както казва един мой приятел :D ) смятам, че една система трябва "да се отгледа!", дори "да се изстрада", за да доставя удоволствие от слушането и.
Тук идва необходимостта от добър аудио консултант. Именно той може да спести голяма част от страданията от несполучлива покупка. Но къде да го потърсим?
В сериозните аудио магазини има консултанти, някои от тях наистина са в час с материала, но доколко ще ни бъдат полезни, зависи от много други фактори, за съжаление чисто търговски. Принципът за съжаление не е как да спретнем на клиента система най-близка до неговия вкус, а как да вземам максимална сума от него.
Форумите също не са решение на проблема. Там пишат всякакви хора, често пъти нямащи нищо общо с тематиката на форума, а просто като вид социална активност. Те с охота дават всякакви съвети относно неща, за които си нямат дори понятие. Въобще във форумните спорове надделява не най-умният, а най-приказливият. Тук сме се опитали да коригираме това с въвеждането на рангове според ерудицията, но тогава пък идва моментът на сблъсък между отделните концепции, вкусове и виждания, които често объркват още повече питащия.
Има още един важен момент - някои хора просто не се вслушват в съвети, колкото и авторитетен да е източникът. Те са си намислили нещо и питат единствено, за да получат одобрение. Ако мненията са негативни, те просто ги игнорират и правят, каквото са решили отпреди. Е, на тях няма как да им се спестят страданията.
velinski написа:Настроенията по форумите не предразполагат тези хора да се появят на бял свят, но не значи, че ги няма... за радост.
Вярно е. Има и един друг момент - при положение, че са изградили една отлична система, за какво са им нужни на такива хора форуми. Лично аз, ако бях чист консуматор, нямаше да отделям за форумни дискусии времето, което мога да прекарам, слушайки любимата си музика.
За идеологиите ... няма форум без такива. Дори в най-големия diyAudio в отделните раздели има концепции, наложени от група хора, които настойчиво се налагат. Споровете са неизбежни, но важното е те да протичат цивилизовано.

Аватар
velinski
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#13 Мнение от velinski »

Rumen Suvandjiev написа:Вярно е. Има и един друг момент - при положение, че са изградили една отлична система, за какво са им нужни на такива хора форуми.
Аз не познавам на 100% самодоволен аудиофил, който да си мисли, че няма какво повече да постигне със системата си. Дори хората, които са вложили десетки хиляди евро в техника, са още по-подозрителни и търсещи чуждо мнение. Затова всеки от тях търси контакт със себепободбни за коментар (добър или лош), нова идея, нов нюанс, който може да добави към звуковия характер на системата си. Не познавам аудиофили, които да мразят събратята си и да странят от тях. Просто като всички нормални хора с интелигентност над средната, те държат да има взаимно уважение на гледни точки и практики. Това показва цивиливизованост, а не анадолски манталитет.

Може истината, която защитава социума на даден форум, да е различна, но налагането й не трябва да става силово, а по пътя на цивилизован коментар и убеждаване чрез факти.

Nanko Rusev
има сериозен опит
има сериозен опит
Обратна връзка:

#14 Мнение от Nanko Rusev »

Rumen Suvandjiev написа: Дори в най-големия diyAudio в отделните раздели има концепции, наложени от група хора, които настойчиво се налагат. Споровете са неизбежни, но важното е те да протичат цивилизовано.
Въпреки, че редовно следя раздела Fullrange там, не съм забелязвам да има такова нещо. Не се сещам примерно за определен най-добър говорител или колона и мнения несъвпадащи с това да бъдат пресирани с обиди и банове :wink:
Всъщност според мен там всички са много либерални и има супер много концепции - малки, средни, големи говорители от всякакви производители, Onken, Nagaoka, BVR, ML-TL колони и други и други.

Аватар
Marian Lozev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#15 Мнение от Marian Lozev »

За мен са няколко, понеже съм слушал малко от системите които са в пълен комплект от нужното за това което търсиме като звук, но определено трябва да е топ 20, а не топ 10.

ПП: Рачев, Боби, Геков, Ташов, Павел, Аспарух и други. А понеже скоро не съм ходил на гости при някой от тези по горе, да ме убие със звук, си харесвам и моята система..... :mrgreen:

ПП: при Рачев, настръхването докато слушаш музика е най-дълготрайно!
Open: http://uslugi.rent.bg/zabavlenie-zavede ... enec-3662/" onclick="window.open(this.href);return false;
Някои хора си мият чиниите преди формите на живот, развили се върху тях, да открият колелото.
Работно време 07:00/00:00 0885 255 233 Skype: qno_zloo

Публикувай отговор

Обратно към “Всички останали въпроси”