С какво лепило мога да залепя скъсани гофри?

Съобщение
Автор
Димитър Димитров

С какво лепило мога да залепя скъсани гофри?

#1 Мнение от Димитър Димитров »

Гофъра е на нискочестотен 8 инчов ВГ и е скъсан по ръбчето на което е залепен за шасито.С какво лепило мога да го залепя най-добре и качрствено? С моментно лепило става ли?Бях чел, че с лепила за дърво ставало, а на моментните им дават, че могат и дърво да лепят.Това поне имам под ръка.

Аватар
velinski
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

Re: С какво лепило мога да залепя скъсани гофри?

#2 Мнение от velinski »

Лепил съм с хелметекс гофри към шасита на говорители от лампови радиа, но забрави, че характеристиките на дрейвера не се променят :(

Димитър Димитров

#3 Мнение от Димитър Димитров »

То това е ясно, че ще внесе някакво изменение.Аз не съм го лепил към шасито.Гофъра се е "цепнал" точно там дето е залепен за шасито.Аз налях малко лепило върху пукнатината, но в случая тази част е статична и не се движи.Тя е залепена върху шасито.velinski като си пробал с такова лепило после излезе ли устойчиво?Имаше ли разлепване ?

Аватар
velinski
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#4 Мнение от velinski »

Не е мръднало с хелметекс
Можеш да пробваш моментно лепило за каучук, със съдържание на каучук. Запазва гъвкавостта на слепването.

Димитър Димитров

#5 Мнение от Димитър Димитров »

Аз го намазах с едно лепилце моментно "GIP". Ползвал съм го до сега за какво ли не:гума,кожа,хартия,пластмаса,дърво и се е справяло добре.Предполагам няма да имам проблеми нататък. :roll: Изглежда ми, че е захванало стабилно.

Аватар
velinski
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#6 Мнение от velinski »

Има моментно специално за каучук и други огъващи се материали. Лепилото съдържа каучук. Не помня дали беше на Loctite или Bison...

Димитър Димитров

#7 Мнение от Димитър Димитров »

Е това като засъхна е твърдичко.Предполагам, че тези които говориш след това ще останат еластични?

Аватар
Rumen Suvandjiev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#8 Мнение от Rumen Suvandjiev »

Димитър Димитров написа:Е това като засъхна е твърдичко.Предполагам, че тези които говориш след това ще останат еластични?
Гофрата може да се залепи достатъчно добре, но за да функционира както трябва, най-добре е да се смени.

Димитър Димитров

#9 Мнение от Димитър Димитров »

Rumen Suvandjiev написа:
Димитър Димитров написа:Е това като засъхна е твърдичко.Предполагам, че тези които говориш след това ще останат еластични?
Гофрата може да се залепи достатъчно добре, но за да функционира както трябва, най-добре е да се смени.
Не мисля, че ще има нужда в случая.Каквато и да сменя ще промени нещата, а така нищо не се променя освен това, което си личи визуално.Според мен след като тази част на гофъра не се движи не мисля, че променя звука или поне не фатално.Доколкото си спомням е от значение подвижната част на гофъра-активната от средата навътре към мембраната на ВГ? :roll:

Аватар
Stefan Stefanov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#10 Мнение от Stefan Stefanov »

Пак ли да ви напомням с кой бутон се отговаря?

Audiomaster
не знае къде се намира и какво говори
Обратна връзка:

#11 Мнение от Audiomaster »

Димитър Димитров написа: Не мисля, че ще има нужда в случая.Каквато и да сменя ще промени нещата, а така нищо не се променя освен това, което си личи визуално.Според мен след като тази част на гофъра не се движи не мисля, че променя звука или поне не фатално.Доколкото си спомням е от значение подвижната част на гофъра-активната от средата навътре към мембраната на ВГ? :roll:

Не е така - с лепилото ти добавяш маса, а това няма как да не промени параметрите, дори и да е с 1-2%. Понякога добавянето на лепило е фатално, понеже променяш вида на материала и оттам начина на отражение на вълните, разхождащи се по мембраната, окачването и съответно звука като цяло и тембъра - и то доста фатално в повечето случаи, ако не знаеш какво правиш. Никога не ползвайте цианакрилати особено за лепене на гофри, разните там реклами, че били с каучук в състава си са пълен т***к - пробвах въпросното на Локтайт и определено не е еластично, а само леко пластично, различно е все пак.
Радостин Атанасов
0899 867 140/ 0879 857 140
http://audiofidelitybg.com
http://www.snimka.bg/album.php?album_id=46353

Димитър Димитров

#12 Мнение от Димитър Димитров »

Така е, но не е фатално 1-2 %, а дали няма такова процентно изменения вседствие на стареене, амортизиране на материалите, високоговорителите и т.н.Ако ти ги дам да ги импрегнираш, помажеш и каквото и да било възстановяване и съживяване няма ли да има някакви изменения в малко проценти.Мисля, че всяка намеса би довела до това.Дори намесата на времето... ;)

Аватар
Rumen Suvandjiev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#13 Мнение от Rumen Suvandjiev »

Димитър Димитров написа:Така е, но не е фатално 1-2 %, а дали няма такова процентно изменения вседствие на стареене, амортизиране на материалите, високоговорителите и т.н.
Кой параметър ще се измени с 1-2%?
Обикновено заводският толеранс е от порядъка на 10%.
При втвърдяване на гънките някои параметри могат да се променят в пъти, с други думи с над 100%.
Ако говорителят е ценен, задължително трябва да се намерят гофри, максимално близки до оригиналните.
Ако не е претенциозен ... щом се е залепил, слушай го и така...

Audiomaster
не знае къде се намира и какво говори
Обратна връзка:

#14 Мнение от Audiomaster »

Димитър Димитров написа:Така е, но не е фатално 1-2 %, а дали няма такова процентно изменения вседствие на стареене, амортизиране на материалите, високоговорителите и т.н.Ако ти ги дам да ги импрегнираш, помажеш и каквото и да било възстановяване и съживяване няма ли да има някакви изменения в малко проценти.Мисля, че всяка намеса би довела до това.Дори намесата на времето... ;)
И аз мисля като Румен, че не са само 1-2 %. А относно промазването аз знам как да го направя така, че да има подобрение, не влошаване, а и мога да махна промазката почти без остатък, ако нещо не ми хареса. Пък то времето май не прощава на нищо.
Радостин Атанасов
0899 867 140/ 0879 857 140
http://audiofidelitybg.com
http://www.snimka.bg/album.php?album_id=46353

Димитър Димитров

#15 Мнение от Димитър Димитров »

Ще взема да направя някой път една обстойна снимка като ми попадне добър цифров фотоапарат, че май нещо се отплеснахме. :) Не ми се вярва да има такова безумно 100% изменение на някой параметър при моето залепване.

Публикувай отговор

Обратно към “Всички останали въпроси”