Попадали ли сте на CD-та без логото "Comp Disk - Dig Audio"

Съобщение
Автор
reek
чете
Обратна връзка:

Попадали ли сте на CD-та без логото "Comp Disk - Dig Audio"

#1 Мнение от reek »

Наскоро се сдобих с няколко подобни диска на кутийката на които го няма логото "Compact Disk - digital audio" Дисковете са оригинални и ми е някак странно да липсва подобно лого. На негово място има просто празно място - леко вдлъбнато. Вие попадали ли сте на такива дискове?

Аватар
velinski
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

Re: Попадали ли сте на CD-та без логото "Comp Disk - Dig Audio"

#2 Мнение от velinski »

Колко оригинални са ти дисковете? Произведени от някое руско ООО? :roll:

reek
чете
Обратна връзка:

#3 Мнение от reek »

И аз това се питам. Доколко е нормално за оригинален диск да няма лого на кутийката...

Добавих и снимка. Иначе на диска е гравирано EMI SWINDON (откъм записаната страна - в центъра на диска, до отвора)

Изображение

Аватар
velinski
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#4 Мнение от velinski »

Може ли и по-детайлна снимка на задната обложка. На самия диск лого има.

reek
чете
Обратна връзка:

#5 Мнение от reek »

С телефона по - ясна няма да стане. Задната страна е същата като на тази снимка Дори кодовете са същите с тази разлика че пише "printed in EU" вместо Italy

Изображение

reek
чете
Обратна връзка:

#7 Мнение от reek »

Хайде ще попитам и по - друг начин - откъде в БГ е най - сигурно, че човек ще си купи наистина оригинален диск? Има ли някаква гаранция, че дори компактдисковете които се продават в Амазон са оригинални?
Чувал съм какви ли не истории, че някои записват CD дори от mp3. И ако не разполагаш с база за сравнение или действително добра възпроизвеждаша техника не е сигурно че ще можеш да усетиш разликата с диск произведен от 320 кbps mp3 или flac

Аватар
velinski
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#8 Мнение от velinski »

Дюкян Меломан
http://www.meloman-bg.com" onclick="window.open(this.href);return false;

Работят с голям германски дистрибутор и с много лейбъли директно. Официални представители са на ECM, ACT, Enja и още десетина лейбъла за България. Вероятността да ти продадат менте е = 0

eddie
чете и пита
чете и пита
Обратна връзка:

#9 Мнение от eddie »

reek,

не само че съм срещал, ами и имам дискове без логото Compact Disc Digital Audio върху самото CD. Разбира се, имам предвид абсолютно оригинални издания.

Пример с оригинално (и много трудно за намиране :) ) CD:
Изображение

Естествено, все пак на задната обложка има лого.

При оригиналните CD-та номерът върху CD-то трябва да е еднакъв с гравираният от вътрешната страна до центъра. Конкретно за сниманият Uriah Heep, ако е оригинален от вътрешната страна задължително трябва да е гравиран номерът 814 180-2. Ако номерът е различен, можеш да бъдеш сигурен че диска е менте.

Наличието на книжка със 4, 6, 8 или 16 страници с текстове и картинки не означава 100% че дискът е оригинален - руснаците от години правят ментетата почти като оригиналите. Ако се интересуваш, мога да ти покажа снимки примерно на оригиналният Dream Theater - Black Clouds & Silver Linings и на руското менте, при което книжката е 99% като оригиналната.

Държа да уточня, че говоря за оригиналните западни (или японски) издания. Български лицензни дискове почти нямам, от Метро си бях взел българското лицензно издание на George Benson & Al Jarreau - Givin' It Up, защото не ми се чакаше да пристигне отвън, при него гравираният номер от вътрешната страна никъде не е отпечатан върху външната. Не знам защо е така, но западен оригинален диск, при който напечатаният номер върху CD-то и гравираният от вътрешната страна да се разминават, досега не съм видял.

P.S.
От Амазон новите дискове са 100% оригинални.
http://www.smf-bg.com" onclick="window.open(this.href);return false; също предлагат оригинални дискове.

Аватар
velinski
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#10 Мнение от velinski »

Общо взето сериозните лейбъли слагат лого. Гаражните лейбъли - когато им скимне. В зората на дискостроенето до към 2000-та година логото комай беше задължително (трябва да видя какво пише в Red Book-a). Вече е пожелателно. В старата ми работа ни зариваха с промо метълски дискове и сега гледам в кашона едно 40% са без лого. Но промо дисковете са си промо. Никакви правила не важат за тях.

reek
чете
Обратна връзка:

#11 Мнение от reek »

Благодаря Ви много за отговорите. Номерата съвпадат и за 2та диска, но от записаната страна има добавени още няколко цифри, примерно 814 180-2 06@ Разгледах и някои пиратски дискове които съм купувал (от сергиите по улиците), при тях вече или няма номер или въобще не съвпада. От друга страна дисковете които съм купувал от Унисон около 1990 г. когато не се плащаха авторски права също имат номера. Абе надявам се всичко да е наред в края на краищата! :) Реално дисковете наистина изглеждат оригинални, имат гравиран и нещо като баркод там където са номерата точно както CDтата които съм купувал от Полиграм навремето (жалко че сега вече няма такива магазини) единствено липсата на логото върху кутийката ме смущаваше. Кой знае какво е станало, може пък да са им свършили кутиийките с лога на производителя :lol: Във всеки случай все ще ми падне някой ден да ги прослушам на наистина хубава система: най - добрия тест и само ще си покаже :)

eddie
чете и пита
чете и пита
Обратна връзка:

#12 Мнение от eddie »

Това че има добавени и други цифри (обикновено две или три) да не те притеснява, важното е номерът да съвпада, а не да се разминава тотално. При някои от дисковете номерът от вътрешната страна е гравиран огледално, това също не трябва да те притеснява. А липсата на лого - въобще. :)

В момента не ми се качват снимки, но примерно Dream Theater - Falling Into Infinity (1997) няма никъде лого Compact Disc Digital Audio - нито върху CD-то, нито върху задната обложка, нито в книжката. Оригинално американско издание на Elektra, поделение на Warner.

Аватар
velinski
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#13 Мнение от velinski »

Баркодът на вътрешния ринг е доказателство за оригиналност

eddie
чете и пита
чете и пита
Обратна връзка:

#14 Мнение от eddie »

velinski, не съм съгласен

Ето снимка на два диска, единият е пиратски, а другият оригинален. Албумът е, както вече споменах по-горе в темата, Dream Theater - Black Clouds & Silver Linings
И двата имат бар-код.

Сега как да разберем кой е оригиналният? :roll:

Disc 1
Изображение

Disc 2
Изображение

Аватар
velinski
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#15 Мнение от velinski »

Лицензионните дискове винаги имат IFPI номер, отпечатан с по-дребен шрифт. Първият диск е 100% лицензионен. Вторият за мен също е лицензионен, ако има IFPI номер. Аз лично до сега не съм виждал пиратски с баркод. Може да изглежда съвсем различно от оригинала на лейбъла-издател, но е издаден легално, което не го прави пиратски. Дисковете на Вирджиния Рекърдс, които са лицензионни на Universal, изглеждат като долнопробно копие на оригиналите, но са си легално лицензирани дискове с IFPI номер и звук на пиратски CD :x

Публикувай отговор

Обратно към “Всички останали въпроси”