SR325i vs. HD600 vs. Alessandro MS2

Съобщение
Автор
stoev

SR325i vs. HD600 vs. Alessandro MS2

#1 Мнение от stoev »

Здравейте,
Търся съвет тъй като ще си купувам нови слушалки.

Спрял съм се на следните три модела, които са горе долу в един ценови клас /~300$/:

Grado SR325i
Sennheiser HD600
Alessandro MS-2

Незнам кога ще имам време да отида до Лондон да ги преслушам лично, а така или иначе няма да ги купя от там /Rip-off Britain/.
Така че би било много полезно ако кажете по няколко думи...как се сравняват едни с други?

ПС: От изброените по горе съм слушал само HD600.

Благодаря!

Аватар
velinski
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#2 Мнение от velinski »

Грейдо и зенхайзър са с абсолютно различен звук, сцена и дори комфорт. Въпрос е на много персонален вкус дали ще ти харесат. Трудно бих ги поставил под общ знаменател, просто трябва да се самоопределиш на кой отбор си фен, след прослушване, разбира се :)

Грейдо са безмислостно директни като сцена и усещане, предават сцената 1:1 както е записана и много хора не я харесват, защото 90% от дисковете са записани с микрофони по инструментите и през грейдо имаш чувството, че музикантите са ти в главата. Силата на грейдо са binaural записите (особено с dummy head) и въобще всички записи, записани от дистанцията на слушател. Комфортът им е доста "гаден" бих казал, защото лягат върху ушите, а не около тях. Зенхайзърите от друга страна добавят сцена, защото драйверите им са доста отдалечени от ушите и се съдава допълнителна акустична среда. На първо четене се харесват много, защото звучат отворено почти като ОТ, но на второ четене разбираш, че сцената им е абсолютно изкуствена и измислена. Много са комфортни иначе и можеш да седиш цял ден с тях.

Слушал съм HD600 и SR325 най-първата версия с черната боя по алуминия - от двете HD600 според мен бяха по-добрите. По-линейни и с по-добра сцена и определено по-добър комфорт. MS2 не съм слушал още, но алуминиевите чашки леко ме притесняват, защото според мен втърдяват и метализират звука, въпреки, че моделите на Alessandro звучат по-неутрално от съответните Grado.

Аз принципно съм си грейдо-фен и референт за мен са махагоновите MS Pro на Alessandro. Ще видиш проблем обаче да намериш HD600 - не ги произвеждат от бая време. HD650 са малко по-различни и според мен с не толкова директна сцена (в смисъл - с още по-раздута сцена). Бих ти препоръчал да чуеш AKG K701/K702, които са на нивото на HD600/HD650 и след добро разсвирване са едни много добри слушалки. K701 в момента са намалени до 500 лева в БГ, в чужбина са още по-евтини. И те "страдат" от изкуствено раздута сцена и много приличат на ОТ, но са далече от реализма на записаната музика IMHO.

stoev

#3 Мнение от stoev »

Значи все пак ще трябва да ги чуя...

Въпреки че везните клонят към Grado, но може би защото
слушах RS2 в един магазин на някакъв Denon, само 15 минути за съжаление, но такова нещо никога не бях чувал!

А за удобството...готов съм да се "жертвам"...

Благодаря за изчерпателния отговор!

Така и така съм отворил тема...какво мислите за поръчването на
такъв тип техника от Amazon.COM ? Ще спестя доста ако ги взема от там а не то UK.

Аватар
velinski
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#4 Мнение от velinski »

Най-изгодно е директно от Alessandro, ако си се спрял на Grado

RS2 са по-добрата версия на SR325 - същият драйвер, но с махагонови (малки) чашки (за разлика от големите на RS1)

За 325i чета различни мнения, общо взето не съм впечатлен, а и на вид ми грознеят...

Ако си вземеш MS2 - свиркай, че ми е мерак да ги чуя :D

Публикувай отговор

Обратно към “Всички останали въпроси”