Проблем с готова схема усилвател 2х40w TDA8560

Харесах си един усилвател дали става?
Съобщение
Автор
point

Проблем с готова схема усилвател 2х40w TDA8560

#1 Мнение от point »

Става въпрос за готова платка Н.Ч.УСИЛВАТЕЛ 2Х40W на Dobrikit - http://www.dobrikit.dir.bg/page17.htm,
свързана е като на снимката,
Изображение
но уви никакъв звук :roll:
Въпросът ми е:
Правилно ли е свързана и ако е дали не е дефектна(изгоряла) интегралата въпреки, че
радиаторчето при пробата леко беше загряло, и може ли да се провери по някакъв начин (с мултицет) дали е здрава интегралата?

Аватар
radev
има опит
има опит
Обратна връзка:

Re: Проблем с готова схема усилвател 2х40w TDA8560

#2 Мнение от radev »

То нама какво друго да се повреди освен интеграла,така че взимаш нов и заработва и ако ти е малък радиатора монтирай по голям.Тези чипове не понасят обратно включване така че внимавай с полярноста.И проверка на схемата преди да подадеш напрежение. :)

Аватар
npn
има сериозен опит
има сериозен опит
Обратна връзка:

#3 Мнение от npn »

Май ще се окажеш поредния "изгорял" от дейността на световната фирма "Dobrikit". Преди няколко месеца брах достатъчно ядове с продуктите на това бивше ченге, така че ти съчувствам.
Да те черпя една вода (студена) :smt047
Орлите летят сами. Овцете се движат на куп.

Аватар
Svetlin Iliev
има опит
има опит
Обратна връзка:

#4 Мнение от Svetlin Iliev »

Тия маси какво дирят на радиатора? Там (7 краче) трябва да е свързано с корпуса. Измери го с мултицет. И махни тея маси от радиатора.

Аватар
npn
има сериозен опит
има сериозен опит
Обратна връзка:

#5 Мнение от npn »

Svetlin Iliev написа:Тия маси какво дирят на радиатора? Там (7 краче) трябва да е свързано с корпуса. Измери го с мултицет. И махни тея маси от радиатора.
Колега погледни схемата и описанието прочети.Краче 7 е изход, а корпуса на схемата е казано да се върже за минус.

Аватар
Svetlin Iliev
има опит
има опит
Обратна връзка:

#6 Мнение от Svetlin Iliev »

Мисля че не трябва да е така, понеже там е изхода от единия усилвател, т.е не би трябвало да се свърже с минуса поже той усилва едната (отрицателната) част от сигнала. Все пак усилвателя е двуполупериоден. Ето линк към даташита: http://www.nxp.com/acrobat_download/dat ... 560Q_3.pdf .
Погледни test cirqit на 10 страница.

Аватар
radev
има опит
има опит
Обратна връзка:

#7 Мнение от radev »

Ето я схемата момчета, сверка с оригинала Изображение

Аватар
Svetlin Iliev
има опит
има опит
Обратна връзка:

#8 Мнение от Svetlin Iliev »

е да де

Аватар
npn
има сериозен опит
има сериозен опит
Обратна връзка:

#11 Мнение от npn »

ivo111213 написа:Входния сигнал трябва да ти минава задължително през някакъв делител или променливо съпротивление!
Тези ТДА-та имат термозащита, едва ли е прегряло (ако изобщо е свирнало).
Вярно бе колега, аз даже не забелязах, че няма делител, защото някои подобни ТДА си имат вграден, като ТДА1554.
То май това му е проблема на този. Производителя не е съобразил.

point

#12 Мнение от point »

Мерси много за отговорите, но тъй като имам съвсем бегло (а от схеми хич) понятие ,а пък платката ми се видя лесна за свързване!.като за готова платка!!!
Ако е възможно да се обясни на по-прост език, ако не здраве да е :? ще може ли да се докара до завършено положение?.
Така и не разбрах аз ли съм объркал нещо при свързването,интегралата ли е дефектна,или нещо е недоизмислена самата платка?.
Масите вързани към радиатора(по принцип са вързани с писта и за масата-те на входния сигнал) трябва ли да се свържат някъде? ,кое е 7-мо краче?.И какво представлява делител или променливо съпротивление! как да го свържа.
Много питанки станаха ама.... :roll:

Аватар
npn
има сериозен опит
има сериозен опит
Обратна връзка:

#13 Мнение от npn »

Първо слагаш последователно на сигнала резистор 10к.,после към минуса 100ком..От общата точка се взима сигналът към усилвателя.
Преди години правих усилватели с ТДА1554 и при него не се налага делител.После правих с ТДА1557, обаче при него се иска делител, макар в даташийта да не е посочен на схемното свързване, както и в твоя случай.

point

#14 Мнение от point »

Свързах го ама нищо никакъв звук,пробвах и други варианти но не, сигурно е повредена самата интеграла,ама няма как да се провери.
Междо другото нямало и никаква гаранция казаха от магазина,
абе нямам думи направо 8O

Аватар
npn
има сериозен опит
има сериозен опит
Обратна връзка:

#15 Мнение от npn »

Последния път когато един тарикат ми каза, че нямало гаранция за един електронен модул на Добрикит, отнесе 500лв. акт от ЗЗП.Ако не са ти съставили в магазина протокол за рекламация дори и неуважена, го отнасят като куцо пиле домат.

Публикувай отговор

Обратно към “Усилватели”