захранване за усилватели
- npn
- има сериозен опит
- Обратна връзка:
захранване за усилватели
Чудя се дали не може да се избегне необходимостта от огромни капацитети,като се използва конвертор за автомобилно захранване на усилватели.
Вместо примерно 2х20 траф +голяма филтрация,1х12 с голям ампераж и конвертор за 2х20 с по-малки капацитети.Идеята ме сполетя като си отворих авто усилвателя 2х150W,напрежение на платките 33-35волта кондензатори 4700микро 105градуса.Конвертора е на около 40 килохерца и може би затова са малки капацитетите.
Все пак не съм инженер и ако на някой му се струва лоша идеята моля да сподели защо.
Искам да се избегне голямата сума пари за кондери,а един конвертор е 45лева и с малко модване на вторичната би се получило добро захранване без никакъв брум
Вместо примерно 2х20 траф +голяма филтрация,1х12 с голям ампераж и конвертор за 2х20 с по-малки капацитети.Идеята ме сполетя като си отворих авто усилвателя 2х150W,напрежение на платките 33-35волта кондензатори 4700микро 105градуса.Конвертора е на около 40 килохерца и може би затова са малки капацитетите.
Все пак не съм инженер и ако на някой му се струва лоша идеята моля да сподели защо.
Искам да се избегне голямата сума пари за кондери,а един конвертор е 45лева и с малко модване на вторичната би се получило добро захранване без никакъв брум
Орлите летят сами. Овцете се движат на куп.
- Kiril Kirilov
- BG Audio Team™
- Обратна връзка:
Re: захранване за усилватели
Ако мислиш, че 2 трансформатора + 2 изправителя + 2 филтриращи групи, макар и по-малки ще ти излазат по-евтини от един трансформатор, изправител и сериозна филтрираща група - опитай.npn написа:Чудя се дали не може да се избегне необходимостта от огромни капацитети,като се използва конвертор за автомобилно захранване на усилватели.
Освен, че не бих разчитал на твое място на декларираните параметри на трансвертер за автомобил... ползвам такъв, но колкото да пускам лаптоп през него...
Освен това вземи предвид факта, че ще трябва да се бориш с филтрирането на резултатите от изправянето на тези 40 килохерца или на колкото пуснеш генератора...
А и ако мислиш да изправиш директно 220-те волта и да генерираш на 40 килохерца от тях и само един траф да сложиш после, ще стане още по-тъпо за филтрация, защото такава схема няма да спре нищо от дискотеката, която се чува по промишлената мрежа... тежкия мрежов 50 херцоф траф е труднопреодолима пречка за повечето от интерференциите, които ще пуснеш с импулсното захранване...
Според мен е по-добре да наблегнеш на конвенционално захранване и да инвестираш в сериозни дросели във филтриращите звена...
- Rusin Atanasov
- има опит
- Обратна връзка:
Кагато си купих ДВД преди време реших да си правя за него 5,1 канален усилвател. Ползвах 3хTDA1555Q дават я 2х22Вт или 4Х11Вт. При мен е в режим 2х22Вт и тъй като са 3 чипа консумацията на ампери предопределя наличието на голям траф и много кондери. Тъй като е за чип направих компромис и ползвах захранване от РС, което ми струваше много по-малко от колкото сериозно захранване. Хубавото е че не ми се е налагало да правя голяма кутия за обемистия траф и мощен изправителен блок, сегашната кутия е почти колкото ДВД-то
, пък и спестих някой друг лев. Лошото е че звука по мое мнение е в пъти по сплескан без толкова въздух колкото ако ИС е с читаво захранване. За това съм скептичен по отношение на такъв вид захранвания. Има и друго - вентилаторите, те нали шумят колкото и да е малко, тогава трябва да има на топлоотдаващите елементи по-големи радиатори. Замисли се да ли в качествените усилватели се ползва подобен начин на захранване. Някъде из дебрите на форумите имаше тема за захранване на ДоГК с импулсно ама къде беше

- Stefan Stefanov
- BG Audio Team™
- Обратна връзка:
- Vasil Nikolov
- BG Audio Team™
- Обратна връзка:
- Ivo_Hristev
- BG Audio Team™
- Обратна връзка:
ако те интересува защо така се е получило - потърси из форума. Жоро Цветков беше разяснявал на дълго и широко причините за вкарването на шум при използване на трафове с голяма индуктивност на разсейване.npn написа:Прав си.Днес си смених греца и стана чудото.Толкова се борих с пустия брум,слагай кондери,слагай дросели,а то искало Шотки диоди хайванчето.Като сложих BYW29/200 заспа.lusi написа:Веднъж вече е казано, че никой усилвател не е по-добър от захранването си.
- npn
- има сериозен опит
- Обратна връзка:
ако те интересува защо така се е получило - потърси из форума. Жоро Цветков беше разяснявал на дълго и широко причините за вкарването на шум при използване на трафове с голяма индуктивност на разсейване.[/quote]
Кажи накратко с каква сърцевина трябва да са.Аз това съм учил,ама не е ставало и дума за аудио приложения.
Кажи накратко с каква сърцевина трябва да са.Аз това съм учил,ама не е ставало и дума за аудио приложения.
Орлите летят сами. Овцете се движат на куп.