Любопитно

Харесах си един усилвател дали става?
Съобщение
Автор
OB

Любопитно

#1 Мнение от OB »

Здравейте аудио маняци. Нямам намерението да ви пълня форумите с теми така, че моля след като приключим тази (надявам се бързо и лесно) да я изтриете ако искате :)

Става въпрос за http://www.audiofanatic.it/Schemi/Tipo/ ... 42_147.jpg

Знам, че сега всеки ще почне да ми лае колко е проста схемата и защо не съм бил ползвал "еди коя си" :)

Моля ви не ми предлагайте интегрални схеми или всякакви други нещта а просто ми помогнете по следния начин, ако не изтрийте темата :)

Като се приеме, че съм осигурил +-60В на схемата и реша да ползвам BDX66C i BDX67C има ли вариянт при който с тази схема (или с МАЛКО подобрения) да изкарам 150Вт за честоти от 20 до 80 Херца
:)

Аватар
Dimitar Chakarov
трупа сериозен опит
трупа сериозен опит
Обратна връзка:

#2 Мнение от Dimitar Chakarov »

BDX66/67 при всички случаи е по-добре от TIP142/147.За 150W и
+-45v стигат, но за 4ома говорител.На входа използвай BC556 или ВС640,а след него TIP41C.Добре е вместо с диодите преднапрежението
на крайните транзистори да се зададе с транзистор и тример за да може тока на покой на крайните да се настрои примерно на 0.1А.Повиши електролита към рез. 3К3 на 47мF/63V.Tова е най-малкото ,което трябва да се направи.
Последно промяна от Dimitar Chakarov на Вто Май 01, 2007 10:27 pm, променено общо 1 път.

Аватар
Feinde
има известен опит
има известен опит
Обратна връзка:

#3 Мнение от Feinde »

Добре е да стабилизираш напрежението на диференциалният усилвател или наи малкото след резистора 22к да сложиш електролит около 100uF. При напрежение 2 по 45 волта би трябвало да изкарва над 200 вата на 4 ома товар или над 100 вата при 8 ома.

OB

мхм

#4 Мнение от OB »

Еее това се казва форум :) мерси за конкретните отговори.
Само не мога да разбера защо ampl ми предлага BC546 след като те са NPN а в схемата са дадени PNP

...Оффф хора направо побеснявам тука от ядове! Става въпрос за това, че най-различни производители на транзистори слагат крачетата съответващи на база емитер и колектор на кадето си поискат. В различните datasheet всяка фирма си прави каквото си иска (и може би за това повечето пъти ми гармеше схемата)
Моля ви дайте ми някакви малки транзистори дето са на входа които смятате, че ще си вършат добра работа и че 100% от кадето и да ги взема база емитер и колектор да са на едни и същи места.
И като изпробвам схемата мн ще съм ви благодарен ако проработи задоволително :P

D.Kolev

#5 Мнение от D.Kolev »

âåðîÿòíî îò íåäîãëåæäàíå å äàë 546
áè òðÿáâàëî äà òè ñâúðøàò ðàáîòà áö556/557/558/559/560. ïîñëåäíèòå äâà ñà lownoise.
äðúïíè ñè äåéòàøèò íà ñèìåíñ è òðàíçèñòîðèòå ãè ïîäáåðè :wink:

Аватар
bis
има опит
има опит
Обратна връзка:

#6 Мнение от bis »

@ОВ - имай в предвид, че Uceo на BDX66/67C е 120V и въобще не е желателно да ги пускаш на +-60V......особено като загреят.

Goro
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#7 Мнение от Goro »

Ще стане, но с подходящи транзистори.
BDX при тази мощнот няма да понесе максималното си напрежение дълго. Драйверният транзистор TIP141 е за 80в, а тряба да издържа на 120в поне. Входните транзистори BC558 ще работят при 60в, а са 30 волтови.
Последно промяна от Goro на Чет Май 03, 2007 9:30 am, променено общо 1 път.

Аватар
Dimitar Chakarov
трупа сериозен опит
трупа сериозен опит
Обратна връзка:

#8 Мнение от Dimitar Chakarov »

Извинявам се за транзисторите-в горния пост съм коригирал означенията.

Goro
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#9 Мнение от Goro »

Тук има транзистори каквито ти трябват: http://alldatasheet.com/
Главния ти проблем при тази мощност, без запаралелване, ще бъде охлаждането на транзисторите. Обърни внимание на термичното съпротивление на изолационните подложки.
Една слабост на схемата е недостатъчното преднапрежение на крайните транзистори, което ще е причина за степенка. Внимателно с това преднапрежение да не изгориш транзисторите. Това е сериозен проблем при дарлингтон транзисторите. Ако се загреят транзисторите, може да се получи положителна термична О.В.
Една полезна добавка към схемата е да се замени колекторния резистор на входното стъпало - 1,5 к с генератор на ток. Но това може да се направи само от човек с опит, който знае как да се бори със самовъзбуждането.

OB

Резултати от 1 опит когато ми проработи с TIP142/7

#10 Мнение от OB »

Пропуснах да кажа, че когато ми проработи схемата още с TIP142/7 макар и без да разбирам нищо направих няколко опита и имах няколко впечатления които непременно трябва да кажа.

Товара ми е 15" 4 ома а захранването което е около 10Кг. около +-56В (еднакво)

1. Най-набиващото се беше, че при ниски честоти ми се ограничаваше сигнала почти без значение колко силно пускам (изненадващо от 0 до 50Хз беше по-малко от колкото от 60 и на горе) докъто при средни и високи честоти направо се уплаших каква сила извади.
2. При абсолютно всички опити които правих винаги когато предвижех мембраната на говорителя с ръка се чуваха 100Херца (захранващи)
3. Махнах 33 ома от емитера на TIP41 и "-" и кривенето при ниски честоти значително намаля
4. След това прибавих 1кОм между базата и емитера на TIP142 и кривенето почти изчезна, а след това 300 ома и кривенето напълно изчезна и силата стана ненормална..все едно съм сложил някакъв марков мощен усилвател :) само, че се чуваше някакво странно пукане наподобяващо 100Херца (захранващи) и аз лудия давам гас до дупка и се кефя как удря като за световно ама на края някои транзистори изгармяха като пиратки а TIP142 стана с цвета на слънцето :) което разбира се ми беше ясно, че е защото транзисторите ми не са за това напрежение и мощност.

Но ме интересува ако повторя същото само, че с BDX6/7C и TIP41C и увелича на 47мФ кондензатора отиващ към 3К3 и онова което каза Feinde, което не разбрах след кой 22К да сложа 100 (микро или нано)Ф ... дали ще се радвам на успехи или ще ходя пак за нови части. :)

Goro
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#11 Мнение от Goro »

От това което пишеш личи че повече не трябва ти да се занимаваш с тази работа, а да я възложиш на някой който ще се справи.

OB

#12 Мнение от OB »

Чакай де ти като си започнал такъв какъвто си сега ли си бил? Аз достатъчно много нещта съм си оправил макар, че много хора са ми казвали, че нямало да стане. Тука съм написал достатъчно ясно неща които ме интересуват и с които искам да ми помогнете .. ако може ест.
Ако няма да ми помагате просто ми кажете и няма да ви занимавам, а когато стане ще ви покажа и клипове ако трябва.

Аватар
Stefan Stefanov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#13 Мнение от Stefan Stefanov »

Не се ядосвай излишно!
Просто не правиш нещата по правилния начин. Ти експериментираш без да можеш да си обясниш защо се получава точно това. Би трябвало първо да прочетеш теорията и да осмислиш ролята на всеки един елемент в схемата, какво би се променило ако се промени стойността на елемента и чак тогава да експериментираш!
Тогава нещата ше ти се изяснят.

OB

#14 Мнение от OB »

Е ок де нямам намерение да се караме ся. Просто ми обяснете точно за тази схема как да я направя да работи като хората и ви оставям няма да ви вадя душите.

Аватар
Stefan Stefanov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#15 Мнение от Stefan Stefanov »

Ами нали точно това ти казах:
Прочети теорията, обясни си кой елемент за какво служи в схемата и ще разбереш какво и как да промениш.

Заключено

Обратно към “Усилватели”