АЧХ на усилвател
-
stefanyovev
- има известен опит

- Обратна връзка:
АЧХ на усилвател
здрасти,
изчетох бая от тоя форум ама не видях такова нещо. възможно ли е? както при говорителите се прави графика на отношението межу силата на подадения и възпроизведения сигнал може ли да се измери и на усилвател ? струва ми се че ще е по лесно даже. ... ако питам глупости не ме рогайте обяснете ми.
изчетох бая от тоя форум ама не видях такова нещо. възможно ли е? както при говорителите се прави графика на отношението межу силата на подадения и възпроизведения сигнал може ли да се измери и на усилвател ? струва ми се че ще е по лесно даже. ... ако питам глупости не ме рогайте обяснете ми.
-
Rumen Zografov
- BG Audio Team™

- Обратна връзка:
-
Miroslav Danov
- трупа сериозен опит

- Обратна връзка:
Re: АЧХ на усилвател
Т.н.р. амлитудно честотната характеристика(АЧХ) на усилвател може да се измери с генератор и осцилоскоп. Може и с компютър, но един усилвател може да има прекрасно АЧХ и да свири доволно гадно.stefanyovev написа:здрасти,
Има други параметри, които са важни - напр. хармонични изкривявания(THD). Хубаво е да наблюдаваш правоъгълен, назъбен или синусоидален сигнал при високи и ниски честоти. Дали имат същата форма на изхода както са на входа и т.н.
Накрая да свързваш всичко това със слушане.
-
D.Kolev
Re: À×Õ íà óñèëâàòåë
........ïîä òîâàð . è ùå èçëåçå ÷å íàé-äîáðèÿ å êëàñ À ñ äúëáîêà Π, ñâèðåù êàòî ÀÁ èíòåãðàëêà .mirilaj написа: Õóáàâî å äà íàáëþäàâàø ïðàâîúãúëåí, íàçúáåí èëè ñèíóñîèäàëåí ñèãíàë ïðè âèñîêè è íèñêè ÷åñòîòè.
çàòîâà ñàìî ñèíîñóèäà , äðóãèòå ñàìî òàêà çà èíôîðìàöèÿ ìîæå äà ãè ïîãëåäíåì.
-
Dman
- BG Audio Team™

- Обратна връзка:
...
АЧХ на усилвател се мери лесно, добре е да се направят измервания при различен характер на импеданса на товара - още по добре при реален товар, или самият говорител или озвучително тяло за което ще се ползва.
При напрежителен усилвател АЧХ обикновено е с неравномерност под 0.5 Дб за цялата честотна лента.
При токов усилвател импеданса на товара е определящ за кривата на АЧХ.
При напрежителен усилвател АЧХ обикновено е с неравномерност под 0.5 Дб за цялата честотна лента.
При токов усилвател импеданса на товара е определящ за кривата на АЧХ.
-
Rumen Zografov
- BG Audio Team™

- Обратна връзка:
-
stefanyovev
- има известен опит

- Обратна връзка:
Re: ...
това значи ли че АЧХ на усилвателите е мноого по права линия от АЧХ на говорителите .. тоест .. ако говорителя ми е средено качество може да се приеме че усилвател пак средно качество почти не променя цялостната ЧХ на системата ?Dman написа:При напрежителен усилвател АЧХ обикновено е с неравномерност под 0.5 Дб за цялата честотна лента.
практика ли е да се публикуват такива характеристики за нормалните усилватели ?
ако на някой му се намира такава графика за какъвто и да е усилвател нека покаже че се нагледах на характеристики на говорители.. научех ги вече
какво значи напрежителен и токов усилвател ?
- Stefan Stefanov
- BG Audio Team™

- Обратна връзка:
-
stefanyovev
- има известен опит

- Обратна връзка:
да ясно ми стана значи от АЧХ на усилвателя почти нищо не зависи .. ами .. например ако си намеря осцилограф за сигнала от микрофона и свържа стъпалата на усилвателя там и го усиля толкова че волтажа да стане стандартен (0.75 В май) ... мога ли тая постановка да я ползвам за да разбера колко криви усилвателя
- Stefan Stefanov
- BG Audio Team™

- Обратна връзка:
-
D.Kolev
Re: ...
äà , è íå ñå äàâà â ãðàôèêà , à êàòî ÷åñòîòíà ëåíòà. ïðèìåðíî - 20õç-20êõç ïðè ðàâíîìåðíîñò +-2äástefanyovev написа: òîâà çíà÷è ëè ÷å À×Õ íà óñèëâàòåëèòå å ìíîîãî ïî ïðàâà ëèíèÿ îò À×Õ íà ãîâîðèòåëèòå
-
Krasi Yonchev
Какво значение има АЧX на драйвера или ампа, при положение че тези стойности не са предпоставка за добър звук? Но дори и да бяха имай едно на ум, чe кривата на акустиката в помещението ти е важна. Ако решиш да мериш, не се стряскай - +/- 30dB е нещо напълно нормално, за жалост.stefanyovev написа:...
- DLS
- трупа сериозен опит

- Обратна връзка:
To AЧХ-то на помещението обезмисля равното АЧХ на озвучителните тела пък камо ли на усилвателя...
Стига едно стъпало да има 20-20кХз на на пълна мощност, останалото е слушане и харесване или не. Рекламните трикове тип 2Хз-200кХз си остава голи цифри не даващи почти никаква информация за ''характера'' на усилвателя (и то ако има нещо вярно в тях).
Стига едно стъпало да има 20-20кХз на на пълна мощност, останалото е слушане и харесване или не. Рекламните трикове тип 2Хз-200кХз си остава голи цифри не даващи почти никаква информация за ''характера'' на усилвателя (и то ако има нещо вярно в тях).