Въпрос за предусилвател

Харесах си един усилвател дали става?
Съобщение
Автор
zeox

Въпрос за предусилвател

#1 Мнение от zeox »

Здравейте на всички, извинявам се ако темата не е за този раздел, но сметнах че това е най-удачното място за нея.
Виждам че тука хората се занимават с доста high-end оборудване, моят проблем обаче засяга доста евтини компоненти, но понеже съм доста бос в аудио техниката ми се налага да питам.

Та за забавление с приятели си правим записи на песнички... Ползваме обикновен динамичен микрофон PHILIPS за 20-ина лева
Philips SBC MD110
Frequency range: 100-10 000 Hz
Sensitivity: -80 dB
Impedance: 600 Ohm

Та преди време изживях големи мъки докато си направя предусилвател за него (хич ме няма в ел техниката, мога само букси да запоявам). Та сега като въпросното мое творение се спомина (предусилвателя) нямам никакво желание да се хващам пак да сглобявам нов. И за това търся готово решение.
След доста ровене попаднах на това ПРЕДУСИЛВАТЕЛ RCA-PRE AMPL.220V цена 45лв Изображение от този сайт

Код за потвърждение: Избери целия код

http://eshop.bg/eshop3/index.php?url=/eshop3/phps/addord.php&get_vars=149553*grp&get_keys=myid*comefrom
Въпросът ми е би ли ми свършил работа, като се има предвид че нямам професионални изисквания... Все пак старият ми предусилвател беше преправена схема на предусилвател за електретен микрофон.

Приемам и предложения за алтернативи около и под тази цена. Между другото, не ми е нужно стерео, но просто не намерих моно вариант.

веригата е динамичен мик -> преамп -> PC

Смущава ме само факта че това нещо се захранва от ел. мрежата... аз до колкото съм чувал е желателно да се ползва батерия... или да има стабилизатор някакъв (а не знам дали тази джаджа има такъв).

Мерси за отделеното внимание

Аватар
bis
има опит
има опит
Обратна връзка:

#2 Мнение от bis »

За непретенциозни случаи като твоя е възможно използването като микрофонен предусилвател, но се налага елиминирането на RIAA корекцията. Все пак е предвиден като грамофонен предусилвател.

zeox

#3 Мнение от zeox »

Мерси за отговора. А някой може ли да ми предложи някакъв предусилвател на достъпна цена, намиращ се в БГ.

Аватар
Toni Nikolov
има известен опит
има известен опит
Обратна връзка:

#4 Мнение от Toni Nikolov »

A защо ти е предусилвател за микрофона след като сигнала върви в компютъра? Не те ли устроива предусилвателя вграден в него ?

Поздрави!

D.Kolev

#5 Мнение от D.Kolev »

å ñèãóðåí ëè ñè ÷å íÿìà äà ñå ñïðàâèø ñàì
http://sound.westhost.com/project13.htm
äâà òðàíçèñòîðà ñà è ëåïåíåòî çà îêîëî 30 ìèíóòè íà òåñòîâà ïëàòêà è êðàéíà öåíà áåç êóòèÿòà ïîä 5 êèíòà.
12 âîëòîâàòà âåðñèÿ ìîæå ñ äâå áàòåðèè ïî 9 âîëòà äà ÿ êàðàø.
íà ìÿñòîòî íà 50 êèëîîìîâèÿ ðåçèñòîð ñëàãàø òðèìåð äà ñè ðåãóëèðàø óñèëâàíåòî . ãëåäàø ñàìî êàáåëà îò ïðåàìïà äî ìèêñåðà äà íå å ìíîãî äúëúã è ñè ñâèðêàø :lol:
äðóãîòî å îáÿñíåíî.

ÏÏ.
è åäíî êëþ÷å íà áàòåðèèòå , ÷å å êëàñ À.

zeox

#6 Мнение от zeox »

Ами знам че изглежда просто, но предният път се запънах с ей тази схема, която е още по елементарна
Изображение
http://www.epanorama.net/circuits/micamp.html

В последствие си купих готово китче
Изображение
Махнах му R1 и успоредно на C2 запоих 47мкф електролит (това по чужд съвет, сам няма как да се сетя)... Отне ми 2 опита но накрая проработи... Но явно защото нямах подходяща метална кутия където да го закрепя добре, след известно време разнасяне се скапа.

Честно казано бих и се пробвал на тази схемичка, но така наречените тестови платки (онези с могото точки за свързване) направо ме ужасяват. Извънредно трудно успявам да направя линия между 3-4 точки. Проблемът е че разтопеният тинол си стои само върху една точка, когато се опитам да го "размажа" към следващата точка той или си се връща на старата точка или прескача на следващата... Когато след много опити успея да свържа 2 точки и се наложи да ги свържа с 3-та рискувам разтопявайки тинола да разваля връзката между първите 2 (тинола пак си застава само на 1 точка)... Явно нещо не правя както трябва с този пуст поялник.

И все пак да питам относно тази схема:
Що е то тример, нещо като потенциометър ли? И има ли някаква стойност по която да го търся по магазините.
И второ къде се включва минуса на батериите? Към масата ли?
И трето мога ли някъде да плясна един диод (да речем зелен) за да виждам кога работи.

Едит: Сега си оглеждам чарковете... Имам едно останало парче тестова платка 7х22 точки. Дали ще ми стигне за тази схема?

Аватар
Stefan Stefanov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#7 Мнение от Stefan Stefanov »

Поялника не ти е виновен. Просто използвай меден проводник за да свържеш отделните островчета. Подходящ, например, е едножилен проводник от кабели за компютърни мрежи (махни му първо изолацията, разбира се).

Аватар
Ivo_Hristev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#8 Мнение от Ivo_Hristev »

Stefan Stefanov написа:Поялника не ти е виновен. Просто използвай меден проводник за да свържеш отделните островчета. Подходящ, например, е едножилен проводник от кабели за компютърни мрежи (махни му първо изолацията, разбира се).
...или просто ползвай краката на елементите ( съпротивления и кондензатори ) като не ги режеш максимално късо веднага. Този метод има недостатък при следващи ремонти и подобрения.

D.Kolev

#9 Мнение от D.Kolev »

çà ìîíòàæíèòå ïðîâîäíèöè è êðà÷åòàòà âå÷å òè êàçàõà.
çà òðèìåðà- ìîæå äà èçïîëçâàø è 50ê ïîòåíöèîìåòúð , êîéòî äà ñè èçâåäåø íà êóòèÿòà è òàêà äà ñè ðåãóëèðàø óñèëâàíåòî â çàâèñèìîñò îò ñúñòîÿíèåòî íà áàòåðèèòå.òîé òè å îáðàòíàòà âðúçêà è êîëêîòî ïî-ìàëêà ìó å ñòîéíîñòòà , ïî-äúëáîêà å âðúçêàòà è ïî-ìàëêî óñèëâàíåòî.
ìèíóñà íà áàòåðèÿòà òè å ìàñà. äâåòå áàòåðèè òðÿáâà ïîñëåäîâàòåëíî äà ãè ñâúðæåø åñòåñòâåíî è äà ãè ñìåíÿø åäíîâðåìåííî ñëåä èçòîùàâàíå.
äèîä ìîæåø äà ïîñòàâèø ìåæäó ïëþñà è ìèíóñà ïàðàëåëíî íà ñõåìàòà , íî ñëåä êëþ÷à. ïîñëåäîâàòåëíî òðÿáâà äà ìó çàêà÷èø è ðåçèñòîð îò ïîðÿäúêà ïðèìåðíî 800 îìà - 1 êèëîîì â çàâèñèìîñò îò òèïà íà äèîäà è ñèëàòà ñ êîÿòî èñêàø äà ñâåòè.
ïðîäàâàò õóáàâè ïëàñòìàñîâè êóòèéêè ñ ðàçëè÷íè ðàçìåðè è äîáðè öåíè , êîèòî ìîãàò äà òè ñâúðøàò ïåðôåêòíà ðàáîòà.
âèæ åëåêòðîííèÿ ìàãàçèí íà ìëàä êîíñòðóêòîð çà òÿõ :wink:

ÏÏ
êàòî ñå çàìèñëÿ çà òîÿ ïîòåíöèîìåòúð å ïî-äîáðå äà ñëîæèø åäèí ðåçèñòîð ïðèìåðíî 39êèëîîìà è ïîñëåäîâàòåëíî íà íåãî ïîòåíöèîìåòúð 10 êèëîîìà.
Последно промяна от D.Kolev на Вто Апр 17, 2007 2:45 pm, променено общо 1 път.

zeox

#10 Мнение от zeox »

ОК мерси, ще отида да си напазаря елементи след като се наобядвам...
Относно кутиите, знам за кои става дума, виждал съм ги. Но не трябва ли да е метална кутията? До колкото знам замисъла е минуса/масата да е свързана към металният корпус като по този начин устройството се екранирва от външнш смущения....

Ааам и още едно въпросче, понтенциометрите нали бяха с 3 крачета... къде да свържа третото? Към масата ли?

D.Kolev

#11 Мнение от D.Kolev »

ïî ïðèíöèï äà , íî íåùàòà íå âèíàãè ñà òàêà êàêòî èçãëåæäàò. ïî-äîáðå å ïëàñòìàñà.
êàêâà ìóçèêà èçïúëíÿâàòå :wink:

zeox

#12 Мнение от zeox »

Със аверите хип-хоп... иначе аз си джагъркам на китара (напоследък все по-рядко).
Та се мъча сега да правя инструментал с китарки, ама слава богу поне за китарата имам всичко нужно.

Та относно схемичката пак, за да няма обърквации... Това ли трябва да стане
Изображение

Средното краче на потенциометъра към масата?

Edit: Ааам сега попрочетох относно потенциометрите в Wikipedia, май в моя случай едното краче остава несвързано.
Някакво значение дали е линеен или логаритмичен? Чявал съм че за такива цели логаритмичните са по-добри, но последният път като търсих такъв никъде нямаха.

D.Kolev

#13 Мнение от D.Kolev »

àáå òîÿ ñúðâúð õè÷ ãî íÿìà.êà÷âàé íà http://www.picsbg.com/

â òâîÿ ñëó÷àé ïîòåíöèîìåòúðà å ëèíååí è ñðåäíîòî êðà÷å âðúçâàø ñ åäíîòî êðàéíî.
Последно промяна от D.Kolev на Вто Апр 17, 2007 2:43 pm, променено общо 1 път.

D.Kolev

#14 Мнение от D.Kolev »

íà òúïèÿ ôîòîøîï òðÿáâàøå äà ãî ïðàâÿ, ÷å íÿìàì ñåãà ñ êâî äà ÷åðòàÿ :P

Изображение

ÏÏ
3 áàòåðèè ïî 4,5 âîëòà ñúùî òè âúðøàò ðàáîòà è ùå èçêàðàò äîñòà ïî-äúëãî.
ïîòåíöèîìåòúðà äà å ñ ïëàñòìàñîâà îñ

zeox

#15 Мнение от zeox »

Мерси за разяснението... Вече накупих чарковете, за съжаление потенциометъра е с метална ос, фатално ли е? Не знам дали има значение, но съм му взел пластмасова капачка, така че няма да барам металната ос (ако има опасения да ме боцка тока)

Относно батериите, ще ползвам 9 волтови понеже голяма тумба ще стане иначе, пък и вече си взех кутия съобразена с 2 9волтови батерии.

Кондензаторчета нямаше 10uF 16V, но един клиент в магазина, който също пазареше, ми каза спокойно да вземам 10uF 35V, така че го послушах.

Edit:
Правих, струвах, майсторих... Остава само да поставя диода, ключа, потенциометъра и съпротивлението преди него. Сега малко тайм-аут, че имам друга работа... Междувременно ще мина през църквата да пална една свещичка, белким проработи тва чудо :)
Последно промяна от zeox на Сря Апр 18, 2007 1:55 am, променено общо 2 пъти.

Публикувай отговор

Обратно към “Усилватели”