Как да измерим мощноста на НЧУ

Харесах си един усилвател дали става?
Съобщение
Автор
Аватар
Demoman
чете и пита
чете и пита
Обратна връзка:

#2 Мнение от Demoman »

Goro написа:Всеки китайски мултицет мери директно променливо напрежение (поне до няколко килохерца)...
Защо ли аз не съм попадал на такъв?
Goro написа:защото много говорители около 50 херца имат повишен импеданс (в близост до механичния резонанс) и няма да се натовари достатъчно стъпалото, а това пък ще покаже невярна по-висока мощност.
Доколкото знам, нас ни интересува каква мощност ще отдаде усилвателя, когато към него е закачен говорител... Все пак не слушаме с резистори...

Аватар
DLS
трупа сериозен опит
трупа сериозен опит
Обратна връзка:

#3 Мнение от DLS »

Demoman написа:
Goro написа:Всеки китайски мултицет мери директно променливо напрежение (поне до няколко килохерца)...
Защо ли аз не съм попадал на такъв?

Доколкото знам, нас ни интересува каква мощност ще отдаде усилвателя, когато към него е закачен говорител... Все пак не слушаме с резистори...
Всеки китайски уред мери променливо въпроса е как се справя с честотите под 40-50Хз.
Не е съвсем правилно да се интересуваме каква е мощността върху
конкретен говорител, тъй като върху друг ще е друга, а в крайна
колко W e усилвателя си остава под въпрос.
А и доколкото съм запознат с метода смятам, че е мислен за мерене при активен товар като дори в такъв случай резултата би бил
доста приблизителен. В крайна сметка на е маловажно и удобството
на метода, а абсолютно точни резултати не винаги са задължителни.

Аватар
Demoman
чете и пита
чете и пита
Обратна връзка:

#5 Мнение от Demoman »

DLS написа: Не е съвсем правилно да се интересуваме каква е мощността върху
конкретен говорител, тъй като върху друг ще е друга, а в крайна
колко W e усилвателя си остава под въпрос.
В този случай термина "мощност на усилвател" става малко "измислен"...

Goro
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#6 Мнение от Goro »

Явно темата предизвика много вълнения и ще трябва да я разнищим.
Всеки мултицет мери променливо напрежение, дори древния легендарен руски Ц20. Някои мултицети не мерят променлив ток, но мерят променливо напрежение. За измерването на променливо напрежение имат вграден изправител, обикновенно с Ge диод. Принципно такъв изправител мери средна стойност но е градуран (отчита) - ефективна стойност. Показанието е вярно само за синусоидален сигнал (Кх<3%) и това е записано в упътването му.
За да се измери пиковата стойност на изходната амплитуда, при която започва ограничението, е необходим осцилоскоп. Тъй като този уред не всеки би си купил, може да се използва софтуерен осцилоскоп, така както се ползва и софтуерен генератор. Има достатъчно свободни програми в интернет. Колкото и да са несъвършенни те, може да се забележи момента в който започва ограничението.
Всеки който е решил да се занимава с тази техника просто е длъжен да може да прави такива измервания.
В предложения линк, се измерва върховата стойност. Но времеконстантата трябва да е само няколко секунди. В противен случай, някой пик ще зареди кондензатора и той дълго време няма да може да се разреди. Това ще покаже невярно показание. Времеконстантата не трябва и да е малка, в противен случай ще мери средна стойност. Няма да може да се определи напрежението което ни интересува. Всяка форма има свой корегиращ коефициент. За това се използва или чисто синусоидална или чисто правоъгълна форма, със запълване 0,5.
Защо трябва да се мери с активно съпротивление, а не с колона? Защото колоната има честотно зависим импеданс. Ако с колона измерите пиковата стойност на ограничение, ще разделите квадрата й на удвоената стойност на номиналния й импеданс. Но за тази честота той може да в пъти по-висок, а за други честоти по-нисък. Така няма да получите вярно показание.
Щом сте решили да ползвате реален товар - колона, то снемете импедансната й характеристика и тогава правете измерване. Разбира се има ватметри, които отчитат директно, но не всеки можи да си ги позволи.
Ако решите да мерите максималната мощност на висока честота, например 20 кхц, трябва да имате в предвид, че повечето фабрични усилватели изгарят при продължително измерване, а пищялките се разтопяват. На високочестотен говорител, на който е записано например 70 вата, не означава че ще понесе и 20 вата с тази мощност.
Това не е измама, а светоен стандарт в акустиката.

Аватар
DLS
трупа сериозен опит
трупа сериозен опит
Обратна връзка:

#7 Мнение от DLS »

Само да допулня към изчерпателния пост по-горе: аз лично вместо
софтуерен осцилоскоп ползвам софтуерен THD анализатор, смятам че
много по-точно се дефинира мощността тъй като изрязването на
синусуидата е само по учебник, преди да се изреже би имала недопустимо големи отклонения от правилната форма.

ПС -ако някои има впечатления от работата на евтините мултимери при честоти под 50Хз нека сподели...

wassilzaza
има известен опит
има известен опит
Обратна връзка:

#8 Мнение от wassilzaza »

Изчетох всичко, беше ми полезно. Благодаря за многото отговори !!!

GTI_PoWeR

#9 Мнение от GTI_PoWeR »

DLS написа:ПС -ако някои има впечатления от работата на евтините мултимери при честоти под 50Хз нека сподели...
Какво да ти кажа,имам два китайски и един немски. И 3-те показват различно при честота 50Хц!! Двата китайски показват коренно различно напрежение при 50Хц до колкото немския показва значително по-точно и доближаващо се до това замерено с изправител преди китайските! Моето мнение е който реши да замерва да го прави само с изправител преди мултимера ,защото иначе не се знае на кой китаец технологията ще разгадае :wink:

lamar_bb

#10 Мнение от lamar_bb »

Аз имам два единият наи вероятно е менте за 5лева другият по става
Mastech ms8221d.Днес ще ходя да си измера усилователя.Китаиският е dt-832 digital multimeter кой от двата е по добър.

lamar_bb

#12 Мнение от lamar_bb »

Аз просто питам кой от двата е по добър защото единият ми е подарък
не този,който е за 5 лв.

D.Kolev

#13 Мнение от D.Kolev »

êàêâî íå ìîæàõòå äà ðàçáåðåòå.
çà èçìåðâàíåòî çà òîâàð òðÿáâà äà ñå ïîëçâà ðåîñòàò, à íå ãîâîðèòåë. ùîòî ãîâîðèòåëÿ èìà èìïåäàíñ , à íà ðåîñòàòà ñúïðîòèâëåíèåòî íå çàâèñè îò ÷åñòîòàòà. êà÷åñòâîòî íà ìóëòèöåòà íÿìà çíà÷åíèå ùîòî òîâà èçìåðâàíå ìîæå äà ñëóæè çà îðèåíòèð. äîðè è 10% ãðåøêà ïðè èçìåðâàíåòî äà èìà - âñå òàÿ , íî òÿ ùå å çíà÷èòåëíî ïî-ãîëÿìà àêî çà òîâàð ïîëçâàòå ãîâîðèòåë.

Goro
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#14 Мнение от Goro »

Mastech ms8221d е добър уред.

lamar_bb

#15 Мнение от lamar_bb »

Значи него да използвам .Благодаря.Знаетели дали се прадават за него резервни щипки,защото нещо моите не ми харесват.

Публикувай отговор

Обратно към “Усилватели”