Една Малко Проектче :?:

Харесах си един усилвател дали става?
Съобщение
Автор
Аватар
Stefan Stefanov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#31 Мнение от Stefan Stefanov »

С BG20 забрави за бас и звуково налягане! Чувал ли си го?
Дори и да успееш да направиш (не казвам че е възможно) с 2 бр. 113 дБ чувстителност, кутията ще струва 10 пъти повече от говорителите. Тогава ще е по-добре да сложиш по-качествени (и по-скъпи) говорители.

Много си неориентиран, най-добре чуй десетина различни конструкции и тогава си прави заключения и планове.

Presli_B

#32 Мнение от Presli_B »

Taka какво реших да правя :
1. Отказах се от ТЛ и Хорни ( последвах вашият съвет ) за да не сбъркам някаде в изработката и следователно да не съм доволен от проекта .
2. Реших да си направя "добрия стар" бас рефлекс с ТВМ ARN226-07/8 по проект Конкурент от http://pas-bg.com/
3. Усилвателя , който смятам да използвам ще е Technics SU-V6X нищо , че пише че е 150 вата , така както може да свири на 150 така може и на 80 :wink: .
Сега идва ред на въпросът ми към вас . Той е свързан с
"Конкурент"
Въпросът ми е относно червените кръчета или кое какво е :
1. - Пищялка
2. - :?:
3. - Рефлекс
Моля помогнете , а и ако някои е превил същия проект моля да сподели как звучи .

wassilzaza
има известен опит
има известен опит
Обратна връзка:

#33 Мнение от wassilzaza »

Дадох конкурента за пример само, но щом си се огледал в него, то Червените кръгчета са: 2. Терминал(изход), а 1 и 2 си ги написал, но има и вариант да вземеш да си сметнеш с бас бокс колко литра да ти кутията и бас рефлекса. Направи я широка колкото баса, а височината някъде 70-80 см поне, и каквото остане да е за дълбочина. Избери си определена честота на срез. Пресметни си фитъра (X over е един добър симулатор). И не ти остава нищо друго освен да я сглобиш.
п.п. Не се старай със симулатора да нагодиш филтрите максимално добре. Нещата няма да са съвсем същите и ще трябва да си го донастроиш. И все пак ако искаш да повториш проекта, търси някъде да чуеш двулентова система с този ТВМ и пищялка, че да разбереш поне за какво иде реч, а ако не, то тогава просто действай и Успех.
The real Sound is Horn Subwoofer !!!

Аватар
Ivan Dimov
има известен опит
има известен опит
Обратна връзка:

#34 Мнение от Ivan Dimov »

Stefan Stefanov написа:С BG20 забрави за бас и звуково налягане!
BG20 има доста бас в ТЛ. Много се учудих, когато го чух за първи път.
Става въпрос за проекта на Сашо:
http://bgaudio.org/modules.php?name=For ... opic&t=701

Правен е много пъти. Аз лично ти го препоръчвам, защото е прост, няма да правиш филтри, с които вероятно няма да се справиш перфектно.
От друга страна проекта много ясно показва предимствата на ТЛ конструкцията, в съчетание с магията на широколентовия говорител.
Ако искаш да го чуеш ще те заведа у един приятел.
Най-добре е каквото и да правиш да го чуеш преди това! :wink:

Presli_B

#35 Мнение от Presli_B »

Като се замисля и ми идва на ум да си изпробвам възможностите с този проект , а и маи е по надежден от бас рефлекса. Само , че имам един въпрос относно ТЛ-а този отвор на задната стена пречи ли ОТ-то да въде поставяно близо до стена ?

Nanko Rusev
има сериозен опит
има сериозен опит
Обратна връзка:

#36 Мнение от Nanko Rusev »

Presli_B написа:Като се замисля и ми идва на ум да си изпробвам възможностите с този проект , а и маи е по надежден от бас рефлекса. Само , че имам един въпрос относно ТЛ-а този отвор на задната стена пречи ли ОТ-то да въде поставяно близо до стена ?
Да

stefanyovev
има известен опит
има известен опит
Обратна връзка:

#37 Мнение от stefanyovev »

Stefan Stefanov написа:... 2 бр. 113 дБ чувстителност ...
какви са тея говорители 8O :?:

Presli_B

#38 Мнение от Presli_B »

Nanko Rusev написа:
Presli_B написа:Като се замисля и ми идва на ум да си изпробвам възможностите с този проект , а и маи е по надежден от бас рефлекса. Само , че имам един въпрос относно ТЛ-а този отвор на задната стена пречи ли ОТ-то да въде поставяно близо до стена ?
Да
А ако затворя въпросния отвор и го направя да не е на задната стена , а на горната като запазя размерите му , ще се промени ли звука , защото мястото , което съм си харесал за колоните е до стената , пък и не върви да ги сложа по средата на стаята ?

Аватар
Dimitar Atanasov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#39 Мнение от Dimitar Atanasov »

По добре си манери проект които да е с отвор отгоре. То не само дупката е важна, а и това къде е.

Presli_B

#40 Мнение от Presli_B »

Nanko Rusev написа: Защо по 4 колони на канал? По-добре ще е с по 8 8O
Нещо като съм писал не съм се изказал правилно , или съм объркал числата . Имах предвид по 2 на канал общо 4 , двете на визатон на единия , а др на с ТВМ на другия .
Ivan Dimov написа:... въобще не ти трябват още 2 озвучителни тела - така ще омажеш всичко.
Защо ?

Rumen Zografov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#41 Мнение от Rumen Zografov »

Presli_B написа:
Nanko Rusev написа: Защо по 4 колони на канал? По-добре ще е с по 8 8O
Нещо като съм писал не съм се изказал правилно , или съм объркал числата . Имах предвид по 2 на канал общо 4 , двете на визатон на единия , а др на с ТВМ на другия .
Ivan Dimov написа:... въобще не ти трябват още 2 озвучителни тела - така ще омажеш всичко.
Защо ?
Защото истинското стерео се състои само и единствено от две колони.Изградено добре,обезсмисля използването на повече :wink:
Изображение

horn_power

.

#42 Мнение от horn_power »

здравей,
ами аз съм с 2 хорни с бг-20 .проекта е на Миро (mirilaj) и да ти кажа звука е повече от добър за тези пари( и аз немога да си позволя по-скъпи говорители засега :( ).слушам ги на около 5-10 вата максимум и звучат добре.ако им сложиш и фазов палец нещата още повече се подобряват.нямат "убийствен бас"(убиващ музиката :wink: ),но както каза един човек ,който много уважавам-"За мен е по-важно това дето излиза да звучи живо, бързо, директно, без никаква сянка. Готов съм да жертвам и ниския бас, защото като чуя хубав мидбас, който следва тембъра на гласа и е едно цяло с него, съвсем забравям да анализирам и да разчленявам музиката." препоръчвам ти дори насила да си направиш фулрейндж ОТ и да го слушаш!така ушите ти ще се изчистят от измислените звуци и "ефекти" на многолентовите системи.после като си пуснеш нещо с повече от един говорител ще се сетиш за съвета ми и само ще се усмихнеш доволен,че си ме послушал.ще разбереш,че звука ТРЯБВА да идва от 1 място(говорител).иначе просто не е звук,а електроакустично преобразуване във възможно най-жестокия спрямо труда на изпълнителите начин.

поздрави,
митака!

Presli_B

#43 Мнение от Presli_B »

Въпреки това , което ми кава horn_power , Благодаря за съвета , но аз ще направя ТЛ-а с АРН226-07 и ще го подкрепя с един ФРС8М и ще ги отрежа с филтър на 400 Хз ,вие как мислите , дали ще стане нещо добро :?:

Miroslav Danov
трупа сериозен опит
трупа сериозен опит
Обратна връзка:

Re: .

#44 Мнение от Miroslav Danov »

horn_power написа:...
Митко, за някои пътят към фулрейнджа е малко по-дълъг. Други пък не стигат до него въобще. Всеки си слуша това, което заслужава. :lol:
Presli_B написа:Въпреки това , което ми кава horn_power , Благодаря за съвета , но аз ще направя ТЛ-а с АРН226-07 и ще го подкрепя с един ФРС8М и ще ги отрежа с филтър на 400 Хз ,вие как мислите , дали ще стане нещо добро
Пресли, ако искаш да тръгнеш по пътя на DIY (направи си сам), моят съвет е да направиш един референтен затворен обем около 20-30 литра с БГ20. С другия говорител почваш да конструираш хорна.

Ако просто искаш 2 ОТ, прави някой готов проект.

Поогледай се във форума и забележи, че почти всеки изминал повече път отива на фулрейндж, а БГ20 с фазов палец е добра отправна точка. Хорната до голяма степен компенсира недостатъците му като дава чувствителност.

П.С. Стефан не го харесва, защото има поне 3 чифта хорни с фостекси. :wink:

sSAATt

#45 Мнение от sSAATt »

Нямам навика да пиша мнения много често, просто защото предпочитам да следя интересните за мен теми и да си допълвам знанията(по лични впечатления ниво се поддържа само при лампите и другите раздели са позамрели малко или много но това е отделна тема).
Не разбирам след като човека търси само децибелите защо му предлагате проекти с Visaton, TVM, Fostex и т.н. Не че няма да свирнят някои варианти силно но на другия ден ще дойдат приятелите на някой купон и ще донесат всевъзможни туби, басьори, бас каси и усилвателите с по 200+ вата и в общия случай ще ги надвикат(да, не с музика, а с думкане но в случея няма значение).
Вярно че и бюджета е доста ограничен но по скоро би подхождало нещо от сорта на:
Някой профи говорител в къса хорна и да се гони някакво огромно налягане около 40Hz например. Срещал съм подобни проекти в някой от разделите май. От там нататака FRS 8 например(чувсвителностите няма да са изравнени но на кой му пука нали ще е силно). И всичко в комбинация с някакъв подходящ усилвател... Ако не броим усилвателя парите няма да много повече.
Лично аз си слушам на хорнички с фостекси и не чувствам липса на бас въпреки ужасната стая и разположение. Но ако ми хрумне нещо такова можеби бих се насочил към peerless XLS 12" в истинска заднонатоварена бас хорна(заедно с това ще ми иде и половината стая сигурно).
Иначе съвета ми към Presli_B е да се откаже от концепцията която е намислил. Сигурно и аз ако поканя приятели и те ще надсвирят FE206E който имам(въпреки че при 15 вата към тях аз не мога да случам музика в стаята...) но ми е все тая. Незнам защо имате такова мнение към презкачането на "етапи". Лично аз скочих направо на хорните и въпреки че в началото ми беше малко терсене да им свикна на звука сега вече трудно бих слушал други колони. Теорията наистина е трудна за разбиране но пък лично на мен ми е приятно да я "мъча". Както е обяснено тук например всичко е ясно. Но аз поне никаде не съм срещнал хорна направена точно по тези формули. Навсякаде е пълно с компромиси(иначе обема който се получава просто ще е прекалено голям за нормална стая както и да се нагъва рупура) и точно това ми се струва, че е трудната част.
Бих ти предложил TL с BG20. Мисля, че в форума има няколко различни проекти. Най - вече ти го препоръчвам защото ще си спестиш борбата с филтрите. Друг вариянт за мен е хорна по проекта на Даниел с FRS X и на по-късен етап да и боднеш някой фостекс. Причината е отново липсата на филтри. Но не очаквай къртене на мивки особено от хорната. За усилвател виждам, че са ти предложили GainClone. въпреки че лично аз не съм го слушал смятам, че ще пасне перфектно.
Ако се интересуваш какво точно имам аз - http://www.humblehomemadehifi.com/Solo206.html
Толкова от мен за сега.
Поздрави,
Симеон

Публикувай отговор

Обратно към “Усилватели”