Как да измерим мощноста на НЧУ

Харесах си един усилвател дали става?
Съобщение
Автор
Goro
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#16 Мнение от Goro »

В София се продават, мисля в магазините "Електрон" - една пряка между халите и пазара. През Фарнел могат да се внесат всякакви аксесуари.

Goro
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#17 Мнение от Goro »

DLS написа: ...аз лично вместо софтуерен осцилоскоп ползвам софтуерен THD анализатор, смятам че много по-точно се дефинира мощността тъй като изрязването на синусуидата е само по учебник, преди да се изреже би имала недопустимо големи отклонения от правилната форма...
Много правилно постъпваш, защото по старите стандарти (DIN 45500), максималната мощност се получава когато нелинейните изкривявания достигнат 10%. Това е едно сериозно отрязване от върха на синусоидата, което трудно може да се оцени на око. Тази норма не е приемлива за всички, но така се мери фабричната апаратура.

lamar_bb

#18 Мнение от lamar_bb »

Goro благодаря много електрон има и в Ловеч,но незнам дали става дума за една и съща верига магазини.
Благодаря. :D

GTI_PoWeR

#19 Мнение от GTI_PoWeR »

lamar_bb,какво още те мъчи? Казах ти категорично ,че трябва да исползваш изправител преди мултимера! Такъв ли проблем ти представлява се чудя?

Ivan Rachev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#20 Мнение от Ivan Rachev »

bodan написа:Ъъ . Но съм професор но по тая тематика бих поспорил ...Идеята ми беше само с китайски
мултицет да може да се измери със задоволителна
точност изходната мощност на даден усилвател
при 1 кHz.
... :wink: това че не си професор се забелязва веднага няма нужда да го напомняш , ще спориш с хора на нивото ти -ГПС,Попа,Лозев,Бахнев....
Aeroponic-LedGarden
Etheraudio
Metropolis

Goro
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#22 Мнение от Goro »

Да, интересни са изкривяванията при използваната мощност. Но ако се сравняват два усилвателя по мощностт им, ще трябва да се ползват стандартните 10%, иначе сравнението е неравностойно.
В последните години повечето произвеждани мощни киловатни стъпала отдават номиналната си мощност само за няколко секунди, след което тя спада. В това няма нищо лошо, защото стъпалото се слуша не на пълна мощност, а такова стъпало може да отработва силни баси. Естествено тук има и рекламни хватки.

Аватар
DLS
трупа сериозен опит
трупа сериозен опит
Обратна връзка:

#23 Мнение от DLS »

По-принцип с този метод (зададена честота) не се знае дали при
получената мощност при дадени % изкривявания, усилвателя ще
поддържа някаква минимална желана честотна лента.
Като изключим това за мен метода с ТХД анализатор си е много по-точен и много по-удобен при мерене на мощности, не ми е ясно как иначе взирайки се в екрана на осцилоскопа ще определя процента изкривяване...

Публикувай отговор

Обратно към “Усилватели”