Как да измерим мощноста на НЧУ
-
- BG Audio Team™
- Обратна връзка:
Много правилно постъпваш, защото по старите стандарти (DIN 45500), максималната мощност се получава когато нелинейните изкривявания достигнат 10%. Това е едно сериозно отрязване от върха на синусоидата, което трудно може да се оцени на око. Тази норма не е приемлива за всички, но така се мери фабричната апаратура.DLS написа: ...аз лично вместо софтуерен осцилоскоп ползвам софтуерен THD анализатор, смятам че много по-точно се дефинира мощността тъй като изрязването на синусуидата е само по учебник, преди да се изреже би имала недопустимо големи отклонения от правилната форма...
-
- BG Audio Team™
- Обратна връзка:
...bodan написа:Ъъ . Но съм професор но по тая тематика бих поспорил ...Идеята ми беше само с китайски
мултицет да може да се измери със задоволителна
точност изходната мощност на даден усилвател
при 1 кHz.

-
- BG Audio Team™
- Обратна връзка:
Да, интересни са изкривяванията при използваната мощност. Но ако се сравняват два усилвателя по мощностт им, ще трябва да се ползват стандартните 10%, иначе сравнението е неравностойно.
В последните години повечето произвеждани мощни киловатни стъпала отдават номиналната си мощност само за няколко секунди, след което тя спада. В това няма нищо лошо, защото стъпалото се слуша не на пълна мощност, а такова стъпало може да отработва силни баси. Естествено тук има и рекламни хватки.
В последните години повечето произвеждани мощни киловатни стъпала отдават номиналната си мощност само за няколко секунди, след което тя спада. В това няма нищо лошо, защото стъпалото се слуша не на пълна мощност, а такова стъпало може да отработва силни баси. Естествено тук има и рекламни хватки.
- DLS
- трупа сериозен опит
- Обратна връзка:
По-принцип с този метод (зададена честота) не се знае дали при
получената мощност при дадени % изкривявания, усилвателя ще
поддържа някаква минимална желана честотна лента.
Като изключим това за мен метода с ТХД анализатор си е много по-точен и много по-удобен при мерене на мощности, не ми е ясно как иначе взирайки се в екрана на осцилоскопа ще определя процента изкривяване...
получената мощност при дадени % изкривявания, усилвателя ще
поддържа някаква минимална желана честотна лента.
Като изключим това за мен метода с ТХД анализатор си е много по-точен и много по-удобен при мерене на мощности, не ми е ясно как иначе взирайки се в екрана на осцилоскопа ще определя процента изкривяване...