Избор между Arcam a-65 и Onkyo a-8780. (Изборът е направен).

Харесах си един усилвател дали става?
Съобщение
Автор
Аватар
kromuilis
трупа сериозен опит
трупа сериозен опит
Обратна връзка:

Избор между Arcam a-65 и Onkyo a-8780. (Изборът е направен).

#1 Мнение от kromuilis »

Здравейте,
брат ми ме натовари със задачата да му избера домашен усилвател, а затруднявайки се за себе си какъв избор да направя, се обръщам за помощ към всички вас.

При зададения бюджет от 300-350 лева, се спрях след преглеждане на актуалните оферти от тук и след няколко телефонни разговора на:
Arcam a-65, от втория пост от тази тема:
http://www.bgaudio.org/forums/viewtopic ... 68&t=18806" onclick="window.open(this.href);return false;
и Onkyo a-8780
http://www.hifi-leipzig.de/shop/product ... erker.html" onclick="window.open(this.href);return false;

От една страна, Arcam-а е по-висок клас и е с тороидално захранване, модел е от 2002г.
От друга, Onkyo-то е два пъти повече и като мощност и като килограми., модел от 90-та.
Свикнал съм с убеждението, че по-старите и масивни машини имат по-верен звук, с по-добра динамика и изобщо по-добри заради по-солидното захранване.
Обаче пък тук както килограмите (7 при Аркама срещу 14 при Онкиото), така и мощността (50 вата при Аркама срещу 105 при Онкиото) са в пропорция 1 /2, което ме кара да се чудя дали масата на изделието в случая е от определящо значение.
Музика няма да се слуша много силно, стремим се по-скоро към качествения звук.

Помещението е 20м2, височина - 2,5м. Тонколоните са Cerwin Vega e-312, от последните модели на марката произведени в щатите. Чувствителността им е 98db/w/m.

Надявам се да не съм пропуснал нещо, доста хубави неща пишат и за двата усилвателя, ще се радвам да споделите личните си мнения за тях. Предварително благодаря на отзовалите се.

Темата не е актуална.
Последно промяна от kromuilis на Пон Мар 29, 2010 9:46 pm, променено общо 1 път.

Аватар
kromuilis
трупа сериозен опит
трупа сериозен опит
Обратна връзка:

Re: колебание при избор между Arcam a-65 и Onkyo a-8780

#2 Мнение от kromuilis »

В крайна сметка свеждам всичко това до един въпрос:
Кой от посочените усилватели ще има по-добра детайлност в областта на ниските честоти?
Още веднъж благодаря, поздрави :)

Аватар
toroid
има сериозен опит
има сериозен опит
Обратна връзка:

Re: Избор между Arcam a-65 и Onkyo a-8780. (Изборът е направен).

#3 Мнение от toroid »

Е сподели де, на какво се спря,какво избра!?

Аватар
kromuilis
трупа сериозен опит
трупа сериозен опит
Обратна връзка:

#4 Мнение от kromuilis »

Спрях се на Онкиото. :)
Надделя все пак повечето желязо, а и това, че потенциометъра на Аркама се оказа пластмасов. Някак си не ми се връзва - качествено изделие с пластмасови врътки. Особено в областта на аудиото.

Лошото си остава, че нямаше как да ги сравня на звук, което си е определящо при този избор.

Старият усилвател беше Yamaha dsp-a1000.
Разликата между него и Онкиото е несравнима, просто без коментар, нищо че струва горе долу същите пари.
Излезе страхотен детайл в областта на средите и високите.

Остана проблем с бумтящите, размазани и нелинейни ниски обаче, което го отдавам повече на помещението, а по-малко, но все пак и на колоните.
Казвам по-малко, понеже преди тези колони бяха у нас, свирили са с два транзисторни и два лампови усилвателя и пред мен по-скоро стоеше проблема за липсата на бас.
Но, това разбира се вече е малко извън тази тема.

reader63
Търговец
Търговец
Обратна връзка:

#5 Мнение от reader63 »

Не знам как ти хрумна, че потенциометърът на Аркама е пластмасов :D.
Потенциометърът е ALPS и е от най-качествените на пазара, а и доколкото си спомням
в телефонните разговори ставаше дума за НАД-а /как му се върти копчето за усилване :) /.
Едва ли е случайно, че като нов Аркама е струвал с близо 100 евро повече от Онкиото,
въпреки че като килограми няма и наполовина.
По мое скромно мнение в звуково отношение Аркама превъзхожда Онкиото по всички параграфи, с изключение на мощността.
Готов съм да се обзаложа, че с него няма да имаш проблеми с ниските, дори и с колони Cerwin Vega.

Аватар
kromuilis
трупа сериозен опит
трупа сериозен опит
Обратна връзка:

#6 Мнение от kromuilis »

Оф, верно че на Нада беше пластмасова врътката, стана ми малко каша в главата, допуснал съм неточност.
Изобщо не съм се съмнявал, че Аркама е качествена изработка, даже както съм писал по-горе, той си е и по-висок клас.

Най лошото е, че при това междуградско пазаруване, няма как да се направи реална съпоставка на слух.
За това и пуснах темата, надявайки се, че някой страничен човек ще имам мнение по въпроса...
Но, здраве да е, сега вече е свършена тази работа...

п.п.
Верно, че съм писал "потенциометъра на Аркама е пластмасов". Става дума за самото копче/врътка, естествено, че няма как самият потенциометър да е от пластмаса.

И друго, без изобщо да се заяждам, само да уточня:
1200 марки през 90-та година по никакъв начин не са по-малко пари от 650 евро през 2000-2001г. Всички си спомняме какво стана с цените във всички държави, когато минаха на евро валутата.

Аватар
Rumen Suvandjiev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#7 Мнение от Rumen Suvandjiev »

kromuilis написа:Най лошото е, че при това междуградско пазаруване, няма как да се направи реална съпоставка на слух.
За това и пуснах темата, надявайки се, че някой страничен човек ще имам мнение по въпроса...
Това е начинът, при който разочарованието е гарантирано, както май е станало и в случая.
Никой освен самия теб не може да направи избор, касаещ личния ти вкус.

Аватар
kromuilis
трупа сериозен опит
трупа сериозен опит
Обратна връзка:

#8 Мнение от kromuilis »

Не, не мога да кажа, че съм разочарован. Брат ми, за когото е въпросният усилвател дори е доволен, Онкиото свири класи над предишният му усилвател.
Пък и смятам, че купувайки нещо по този начин, дори само ако наистина е без забележки в техническо отношение (както в случая), човек трябва да е доволен.
Иначе си давам сметка, че за 300-350 лева каквото и да си купиш, в някакъв срок
непременно ще установиш, че има още какво да се желае.
Сега като гледам вече ще му трябват други тонколони например. :) :)

Публикувай отговор

Обратно към “Усилватели”