Hi-Fi усилвател - crossover

Харесах си един усилвател дали става?
Съобщение
Автор
pcforce

Hi-Fi усилвател - crossover

#1 Мнение от pcforce »

Става дума за micro Hi-Fi 2x10W (4ohm на канал) която искам да използвам времено да захраня ръчно изработен subwoofer с две намотки от 4ohm (т.е. работен режим по избор - 2/8ohm). Доколкото ми се изясни картинката според тази статия, ми трябва устроиство за инвертиране на единия сигнал от единия стерео изход. Ако е така къде мога да намеря такова, колко би ми излязло или мога ли да си направя такова.

Другия ми въпрос е, в случай че не използвам такъв инвертор дали е безопасно да вържа двата канала успоредно (+ със + и - със -) при Mono режим и съответно на получилия се общ + и - да вържа subwoofer-a при 8ohm.

Аватар
npn
има сериозен опит
има сериозен опит
Обратна връзка:

Re: Hi-Fi усилвател - crossover

#2 Мнение от npn »

pcforce написа:Става дума за micro Hi-Fi 2x10W (4ohm на канал) която искам да използвам времено да захраня ръчно изработен subwoofer с две намотки от 4ohm (т.е. работен режим по избор - 2/8ohm). Доколкото ми се изясни картинката според тази статия, ми трябва устроиство за инвертиране на единия сигнал от единия стерео изход. Ако е така къде мога да намеря такова, колко би ми излязло или мога ли да си направя такова.

Другия ми въпрос е, в случай че не използвам такъв инвертор дали е безопасно да вържа двата канала успоредно (+ със + и - със -) при Mono режим и съответно на получилия се общ + и - да вържа subwoofer-a при 8ohm.

Може директно да вържеш каналите към входовете на описания от теб буфер без инвертор.Не вързвай +и+.
+ и - на единия канал към +и- на едната бобина,аналогично и другата с другия канал. Без допълнителен усилвател друго не ти трябва.
Орлите летят сами. Овцете се движат на куп.

Razar
има известен опит
има известен опит
Обратна връзка:

#3 Мнение от Razar »

Да но все пак е желателно ако усилвателя има опция да работи в моно режим да го пуснеш в такъв ако не искаш да ти отиде говорителя ;)
Иначе както каза колегата връзваш единия канал на едната бобина другия на другата и си щракаш с пръсти ;)

pcforce

#4 Мнение от pcforce »

Да но това не е препоръчително от гледна точка на говорителя ... От Pioneer са се постарали да дадат всички възможни варианти на връзване но такъв не е описан и за това го третирам като "нежелателен"

Razar
има известен опит
има известен опит
Обратна връзка:

#5 Мнение от Razar »

pcforce написа:Да но това не е препоръчително от гледна точка на говорителя ... От Pioneer са се постарали да дадат всички възможни варианти на връзване но такъв не е описан и за това го третирам като "нежелателен"
Или не се разбрахме или нещо на Pioneer не им е наред аз друг читав вачиянт не виждам. Няма друг начин, освен ако не очакваш заради 2те намотки да може говорителя да свири 2 канала едновременно, еми няма как да стане освен ако не искаш да му е*еш майката :D

pcforce

#6 Мнение от pcforce »

Оказа се че ми се намират под ръка някои елементи включително и съпротивления така че ще гледам да си сметна филтър, ще добавя резистор за да постигна 4ohm на единия канал, а за другия канал ще потърся схема за инвертор

Аватар
npn
има сериозен опит
има сериозен опит
Обратна връзка:

#7 Мнение от npn »

pcforce написа:Оказа се че ми се намират под ръка някои елементи включително и съпротивления така че ще гледам да си сметна филтър, ще добавя резистор за да постигна 4ohm на единия канал, а за другия канал ще потърся схема за инвертор
Друже,какви ги говориш??? 8O :?: :idea: :smt021
Така се правят канализации,но канали не знам дали ще станат!
Инвертор се слага преди мостов усилвател а не след него,ако правилно съм разбрал,какво ще правиш.
Ето ти схема-http://209.85.135.104/search?q=cache:KO ... cd=6&gl=bg
Орлите летят сами. Овцете се движат на куп.

Публикувай отговор

Обратно към “Усилватели”