Проблем с Усилwател Yamaha a-520
- Stefan Stefanov
- BG Audio Team™
- Обратна връзка:
Днес от 16:00 до 19:40 е свирил нон-стоп,аз спях тои си свири,станах почнах да го тормозя увеличавам докрай и слушам.Не се е включвала защитата.Изключих пищялките,проверил съм навсякаде дали е свързано правилно.Свири си,ще ходя да купя филтри,не знам как се процедира с тези кондензатори.Балгодаря Ви че ми помогнахте 

-
- BG Audio Team™
- Обратна връзка:
Прощавайте, че така се натрапвам, но за последователното свързване на кондензатори, ниакой ще може ли да даде съотношението или формула, че и аз трибва да си слагам пиштялки.Rumen Zografov написа:Недей да купуваш готови филтри,те не са смятани за твоите говорители.А с кондензаторите се "процедира" елементарно в случая - просто ги връзваш последователно на "пищялките".Различни стойности - различна честота на срез.![]()
Благодаря и успех на Деянчо.
- Ivo_Hristev
- BG Audio Team™
- Обратна връзка:
По рпинцип формулата е всеизвестната формула на Томпсън, а именно:
C=1/(2*pi*R*f), където Rе съпротивлението на говорителя, f честотата на срез, а C е търсеният капацитет на кондензатора.
Тук обаче трябва да знаеш че само с кондензатор пак можеш да си изгориш "пищялката". Трябва също така да знаеш и до каква честота ти свири ниско/средно честотният говорител. В общият случай кондензатори от порядъка на 10 до 22 микрофарада вършат работа. Ако ти е по-маломощна "пишялката" препоръчвам да използваш по-малкият капацитет.
П.П.: не използвай полярни електролитни кондензатори!
C=1/(2*pi*R*f), където Rе съпротивлението на говорителя, f честотата на срез, а C е търсеният капацитет на кондензатора.
Тук обаче трябва да знаеш че само с кондензатор пак можеш да си изгориш "пищялката". Трябва също така да знаеш и до каква честота ти свири ниско/средно честотният говорител. В общият случай кондензатори от порядъка на 10 до 22 микрофарада вършат работа. Ако ти е по-маломощна "пишялката" препоръчвам да използваш по-малкият капацитет.
П.П.: не използвай полярни електролитни кондензатори!