Преглеждайки темите, не съм съвсем сигурен, че съм на точното място, защото не срещнах подобна тема, но все пак реших да се консултирам с по-опитни от мен.
Преди няколко месеца реших да си взема bluetooth колонка. След доста ровене из интернет почти всички следи водеха към JBL Xtreme, като едно от най-добрите съотношения цена/качество.
За съжаление, когато я чух на живо останах меко казано разочерован от звука на "прехвалената" колонка.
И аз, като един "виден" дърводелец, реших да запретна ръкави и да сътворя нещо значително по-добро. Естествено, бих искал този проект да отговаря на личните ми нужди, а именно:
- да е компактен;
- да е със сравнително качествен звук (поне като Wharfеdale Diamond 9.1);
- да е модулен;
- да е мобилен.
Приложения:
- като компютърни колонки;
- като саундбар под телевизора;
- да може да се използва за не твърде многолюдни партита (барбекю, рожденни дни и т.н.);
- да може да се използва на открито и със собствено захранване.
Май доста се размечтах

Нямам много опит с подобни проекти, като изключим ученическите ми експетименти с ЧасПром и Унитра (по-младите едва ли знаят за тези "водещи" марки на соц-HI-FI техниката), но реших да следвам моята си концепция, а именно:
Реших да е от 3 модула - две двулентови колонки, които да се закачат (и откачат) за средния модул - усилвател с батерии.
За самия усилвател избрах този модел: Sure electtronics 2 x 50 Watt 4 Ohm Class D Audio Amplifier with Bluetooth 4.0 APT-X - JAB2-50 (AA-JA32171) има доста добри отзиви за него, а и предлага всичко необходимо.
За колонките мисля да използвам 5,5 - 6,5 литрови кутии, с форма на неправилна шестоъгълна призма, направени от MDF 12mm. Бас говорител Мonacor SPH-100C и пищялка Мonacor DT-101SK , разделени на около 2kHz, с бас порт D35mm/L170mm. Според теоретичните изчисления (WINISD) долната честота би трябвало да е около 55Hz. Не успях да намеря по-подходящ 4 инчов говорител от SPH-100C, а не бих използвал по-голям размер.
Бих искал да знам: някой използвал ли е посочените по-горе говорители и дали има по-добри от тях за проекта ми? Освен това доколко изчисления обем на кутиите е верен?
Бих приел всякакви разумни мнения и съвети. Благодаря!