Какво в една колона, би активирало защитата на усилвателя?

Имам говорител, каква кутия да му направя?
Имам кутия какъв говорител да и сложа?
И за неща от рода.
Съобщение
Автор
Goro
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#46 Мнение от Goro »

Q = R/√(L/C)
五郎

Аватар
diablq
чете и пита
чете и пита
Обратна връзка:

#47 Мнение от diablq »

Немага да разбера, защо като режа високите на 4кх а пък на тон генератора на 2,2кх ги чувам та даже и по-ниско а средите се едно са откачени и ги няма норамално ли е да е така нали уж вече под 4кх трябва плавно да затихват и да почват средите

Аватар
npn
има сериозен опит
има сериозен опит
Обратна връзка:

#48 Мнение от npn »

diablq написа:Немага да разбера, защо като режа високите на 4кх а пък на тон генератора на 2,2кх ги чувам та даже и по-ниско а средите се едно са откачени и ги няма норамално ли е да е така нали уж вече под 4кх трябва плавно да затихват и да почват средите
За да спестят подобни кански мъки на хората,некои умни глави са измислили широколентовите драйвери.
Или пък беше обратното,некои умници са измислили Н.Ч, средни и В.Ч.,за да се мъчат ентусиасти като теб.
Евала за мерака.Ето този калулатор пробвай ако искаш.
http://www.mhsoft.nl/SpeakerCalculator/index.html
Орлите летят сами. Овцете се движат на куп.

Аватар
diablq
чете и пита
чете и пита
Обратна връзка:

#49 Мнение от diablq »

Aa тази ли, ами то и на нея ми отговарят параметрите. Има ли някакво значение на кой ще бъде филтъра, имам предвид на Безел и там другите.

Goro
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#50 Мнение от Goro »

diablq написа:Има ли някакво значение на кой ще бъде филтъра, имам предвид на Безел и там другите
Има, но това е за по-късен етап. Сега трябва да се оправиш със сложния си филтър и да натрупаш опит.
Различните филтри, с изключение на елиптичните, се отличават само по качествения си фактор, при това много малко. Конфигурацията им е еднаква.
五郎

Аватар
diablq
чете и пита
чете и пита
Обратна връзка:

#51 Мнение от diablq »

Така като гледам моите филтри са на Butterworth, общо взето се оправих вече не изключа защитата, като махнах 20-те мФ, 10-те ги оставих на 6,6мФ а 0,12-те мх ги смених с 0,23-4мх, но едната пищялка е почнала да мерише като усиля, а другите не меришат това е може би защото съм я бил натоварил още преди и сега да посмръдва /щом на другите им няма нищо/ м/у другото ги вързах паралел. Само дето немога да разбера защо ги чувам примерно на 2кхз като с тази комбинация трябва да се срежат на 4кхз а па средата я няма никъде, почти не се чува, не трябва ли нея да чувам на тези 2к все пак тя работи от 0,8 до 4кхз. Е поне вече не изключа ама пък сега ще ми се запалят високите а уж работят на 3кхз и уж съм ги срезал. От калкулатора на "npn" видях последователно и паралел по едно резисторче, чийто смисъл не схванах.

Леле повторих си поста частично, вече забравям какво пиша, извинете.

Аватар
npn
има сериозен опит
има сериозен опит
Обратна връзка:

#52 Мнение от npn »

От калкулатора на "npn" видях последователно и паралел по едно резисторче, чийто смисъл не схванах.

Ако имаш примерно бас с динамика 90db. и В.Ч. говорител 93db.
значи трябва да изравниш нивата и съорветно да намалиш с 3 децибела сигнала към пищялката,което в случая ще стане с R1-2,34ома
R2-19,32ома ,ако говорителите са по 8ома

Zlatan Kitanov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#53 Мнение от Zlatan Kitanov »

Тази огромна индуктивност на средите...
:roll:

Аватар
diablq
чете и пита
чете и пита
Обратна връзка:

#54 Мнение от diablq »

Е това ми показа калкулатора

Zlatan Kitanov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#55 Мнение от Zlatan Kitanov »

Калкулаторът взима ли предвид промяната в импедансната характеристика на честотата, на която режеш?

Аватар
diablq
чете и пита
чете и пита
Обратна връзка:

#56 Мнение от diablq »

Едва ли, при положение че като параметри въвеждам само честота на срез и импеданс, а и то това не се ли оправя с друг тип верига към филтъра

Zlatan Kitanov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#57 Мнение от Zlatan Kitanov »

Хайде разрови по руските сайтове. там има за сваляне Xover Pro. Въведи параметри и смятай. Има и друга програма - LspCad. Също хубава. Но накрая идва настройката на слух. И трябва много да се радваш, ако поне половината от нещата, които си заложил първоначално във филтъра останат и в крайния вариант.
Можеш да изравниш импеданса, но тогава вкарваш още елементи във филтъра и мазалото става още по-потресаващо.
Въпросът за промяната в импедансната крива трябваше да те насочи натам, да сметнеш филтъра при конкретния импеданс в точката на срязване.

Аватар
diablq
чете и пита
чете и пита
Обратна връзка:

#58 Мнение от diablq »

Досещам се горе долу какво се опитваш да ми кажеш но сега отлитам за 2 дена до село и после пак с нови сили

Аватар
npn
има сериозен опит
има сериозен опит
Обратна връзка:

#60 Мнение от npn »

[quote="diablq"]Изображение

Видях къде ти е проблема,или поне се надявам да е така.Объркал си мястото на бобината с индуктивност 0,45мн. на средите.Тя се свързва след кондензатора 16,6микро, а не след бобината 2,25мн.Ако искаш влез в data.bg и си намери програмата X-over 3 Pro. .Програмата е номер 1. пресмята ти и импедансната еквализация.

Публикувай отговор

Обратно към “Тонколони”