Помощ за тонколонките ми...

Имам говорител, каква кутия да му направя?
Имам кутия какъв говорител да и сложа?
И за неща от рода.
Съобщение
Автор
Ivan Rachev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#16 Мнение от Ivan Rachev »

Audiomaster написа: никой не вярваше, че могат да дават високи като от динамичен драйвер :wink:
...това е повече от сигурно.
Aeroponic-LedGarden
Etheraudio
Metropolis

MeGaMaN

#17 Мнение от MeGaMaN »

Днес отидох в магазина и си купих подобна такава хорничка (свири повече от отвратително) и нов кондензатор, запоих ги и си работи...съвсем не качествено обаче! Дайте ми някакъв съвет да си разширя/дооформя отвора за високите и да сложа някакви по-добри говорителчета?
ПП: Може ли да ми обясните как се изчислява какъв кондензатор (или каквото е нужно там) се слага СЧ и ВЧ говорители, така че да не изгорят при подаване на повече мощност, отколкото могат да поддържат (с цел да се захрани по-мощния НЧ говорител) ?? :D

Zlatan Kitanov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#18 Мнение от Zlatan Kitanov »

Ако ти обясним тук, за какво е целият сайт тогава?

MeGaMaN

#19 Мнение от MeGaMaN »

slartibartfast написа:Ако ти обясним тук, за какво е целият сайт тогава?
Еми работата е там, че не знам какво ТОЧНО може да отговори на тия ми въпроси (за кондензаторите). :(

Аватар
Stefan Stefanov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#20 Мнение от Stefan Stefanov »

Кондензаторът не се слага за да не изгорят пищялките!

Няма да ти обясним, намери си обяснението сам, има го на много места!
Потруди се малко, де!
Защо искаш всичко наготово?

В момента си в следната ситуация:
Представи си клуб за рали.
Ти нахлуваш с гръм и трясък и започваш да питаш как се пали кола.
Каква реакция си представяш?

При следващия ти подобен въпрос просто ще ти изтрия акаунта!

MeGaMaN

#21 Мнение от MeGaMaN »

Stefan Stefanov написа:Няма да ти обясним, намери си обяснението сам, има го на много места!
Потруди се малко, де!
Защо искаш всичко наготово?

Повярвай, в последните 3 дни когато съм пред компа се ровя във всевъзможни форуми и сайтове само и само да намеря простичко обяснение на тоя въпрос, който толкова много ме измъчва! :lol:
А пък за ситуацията със колата...питах тук, защото мислех че има доста (да не кажа почти всички) хора от форума, които разбират от тонколони и няма да им особенно трудно да ми дадат отговор на смотания въпрос!!! :roll: И все пак - извинявам се, че предизвиквам раздразнение и недоволства със малоумните си въпроси.... :(

Аватар
Baco
има опит
има опит
Обратна връзка:

#22 Мнение от Baco »

Предполагам нямаш характеристиките на нискочестотния говорител.
Ако ги имаш ги напиши тук. Вероятно не се справя със средночестотната област. Дай също и размерите на отвора в кутията за "оригиналното" съскало, за да можем да ти препоръчаме широколентов с подходящ размер. За кросоувъра ще мислим по-късно - вероятно ~ 500 Hz, първи ред.
Edit: Дай и импеданса на нискочестотния говорител.

MeGaMaN

#23 Мнение от MeGaMaN »

Baco написа:Предполагам нямаш характеристиките на нискочестотния говорител.

Не знаеш просто колко си прав, приятелю!
:lol: Говорителя ми е "TechStar" HiFi и като си копувах колонките (бъкел не разбирах от тия неща) , знаех, че е към 110-120W (колко е вярно също не се знае аз лично не вярвам). В нета не намерих дори знак, че съществува подобна марка... Ето снимка все пак: http://i.data.bg/07/12/08/698927_orig.jpg
Относно размерите на отвора - измерих го - 5х10 см. Ето: http://i.data.bg/07/12/08/698933_orig.jpg .

Аватар
Baco
има опит
има опит
Обратна връзка:

#24 Мнение от Baco »

Поне импедансът на баса знаеш ли? 4 или 8 ома?
Ако е 8 можеш да го съчетаеш с това:
http://www.visaton.de/en/chassis_zubeho ... 13p_8.html
Със зегето правиш окръжност с диаметър 110 около правоъгълника.
Тъй като висатончето е "отворено", ще трябва да го отделим в собствен обем. Мисля, че се продават пластмасови ванички за целта.

MeGaMaN

#25 Мнение от MeGaMaN »

Baco написа:Поне импедансът на баса знаеш ли? 4 или 8 ома?
Ако е 8 можеш да го съчетаеш с това:
http://www.visaton.de/en/chassis_zubeho ... 13p_8.html
Със зегето правиш окръжност с диаметър 110 около правоъгълника.
Тъй като висатончето е "отворено", ще трябва да го отделим в собствен обем. Мисля, че се продават пластмасови ванички за целта.

8 ома е импедансът. Значи мога да го резна със зигито и да сложа 5" говорител вътре. Дотък добре, а относно собственния обем ще измисля нещо :) Благодаря за помощта!!!
Едит: Ааа да остава въпроса "Как ще огранича мощността за да не го изгоря?"

Аватар
Baco
има опит
има опит
Обратна връзка:

#26 Мнение от Baco »

По-скоро му ограничаваш честотната област чрез кросоувъра (кондензатора), което води до облекчаване на работата му.

Изображение

MeGaMaN

#27 Мнение от MeGaMaN »

Демек 2 кондензатора 47uF/63v, свързани последователно?
ПП:Как точно го изчисли?

Аватар
Baco
има опит
има опит
Обратна връзка:

#28 Мнение от Baco »

http://www.lalena.com/Audio/Calculator/XOver/
Така срезът е около 800 Hz.
Двата електролита се връзват последователно и "-" с "-". Шунтираш ги с неполярен от 2.2 uF с цел да свирне по- добре в най-високочестотната област.
Тук може и да се напасват чувствителностите чрез резистори, ама за тоя басовия китаец нямаме данни.

Audiomaster
не знае къде се намира и какво говори
Обратна връзка:

#29 Мнение от Audiomaster »

Ivan Rachev написа:
Audiomaster написа: никой не вярваше, че могат да дават високи като от динамичен драйвер :wink:
...това е повече от сигурно.

Абсолютно! :wink: Мисля, че си наясно с някои положения в аудиото и конкретно приложение на пиезо излъчвателите. А сега, поради тъпия ми отговор, предлагам да ми махнеш още една звездичка, за назидание на другите, да не си позволяват така да отговарят като мен неподготвени :) Пък кой знае - някой ден може и да достигна твоето ниво в Хай-Енда :cry: Ако успея да събера поне един лампов с ГУ81М ( нали знаеш, че си купувам още един чифт, освен този, който имам ), може и с трафове на Етераудио, и като се откажа да правя високоговорители, ще си купя от вас, но мисля, че няма да бъда одобрен, за което горчиво ще съжалявам...

Как можах да напиша, че с пиезо съм постигнал добър резултат...
След като перфектно знам, че в този форум има правила - не се споменават БГ драйвери, не се пише неподготвен и още много други.
Радостин Атанасов
0899 867 140/ 0879 857 140
http://audiofidelitybg.com
http://www.snimka.bg/album.php?album_id=46353

MeGaMaN

#30 Мнение от MeGaMaN »

Audiomaster написа:Абсолютно! :wink: Мисля, че си наясно с някои положения в аудиото и конкретно приложение на пиезо излъчвателите. А сега, поради тъпия ми отговор, предлагам да ми махнеш още една звездичка, за назидание на другите, да не си позволяват така да отговарят като мен неподготвени :) Пък кой знае - някой ден може и да достигна твоето ниво в Хай-Енда :cry: Ако успея да събера поне един лампов с ГУ81М ( нали знаеш, че си купувам още един чифт, освен този, който имам ), може и с трафове на Етераудио, и като се откажа да правя високоговорители, ще си купя от вас, но мисля, че няма да бъда одобрен, за което горчиво ще съжалявам...

Как можах да напиша, че с пиезо съм постигнал добър резултат...
След като перфектно знам, че в този форум има правила - не се споменават БГ драйвери, не се пише неподготвен и още много други.

Тоя последен пост на самоиронизиране мисля че беше малко не на място :wink:

Публикувай отговор

Обратно към “Тонколони”