Моля за помощ и съвет за трилентови CANTON GLE70

Имам говорител, каква кутия да му направя?
Имам кутия какъв говорител да и сложа?
И за неща от рода.
Съобщение
Автор
Аватар
asolo
има опит
има опит
Обратна връзка:

Моля за помощ и съвет за трилентови CANTON GLE70

#1 Мнение от asolo »

Подариха ми чифт трилентови колони CANTON GLE70 и още на първото прослушване се разбра, че почти изцяло им липсват среди и високи и на двете. Имам съвсем бегли познания по електроника, но реших да опитам да го оправя. Установих, с батерийка 1,5V, че единия туитър не издава никакви звуци, всички останали драйвери са наред, просвирих ги един по един с генератор, басовия говорител се чува равно до към 800-900Hz, средите - от 700 до около 12КHz, а туитъра започва от около 10KHz (поне според моите уши). Проблема освен в изгорелите високи, изглежда е и във филтрите.
Чудя се дали е възможно са се е случило нещо с кондензаторите, все пак са на около 40 години? Върху филтърната платка те са :
WEGO ELKO glatt 15 VAC 2710 2k TFZ/TM bipolar -GPF- 1бр.
WEGO ELKO glatt 20 VAC 3100 2k TFZ/TM bipolar -GPF- 1бр.
WEGO ELKO glatt 25 VAC 3098 6k ALR/U bipolar -GPF- 1бр.
ITT PMT / 2t 10M 100V I-FKF 2бр.

Има още керамични резистори:
4W 68 ома J 493 1бр.
KFD0618 R47+/- 10% 1бр.

и индуктивности:
малки 3бр.
средни 2бр.
голяма с феритна сърцевина и обвивка 1бр.

Моля за съвет дали да търся да подменям елементи и от къде могат да се намерят качествени, или да търся (правя въпреки невежеството си) нови филтри!

Дали е възможно да се ремонтира туитъра, или ще е по добре да намеря подобен?

Благодаря предварително!

Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Последно промяна от asolo на Нед Яну 06, 2008 11:58 pm, променено общо 1 път.

Аватар
Kiril Kirilov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#2 Мнение от Kiril Kirilov »

Ако искаш да качиш снимки, имаме възможност тук:

http://www.bgaudio.org/upload.php

Ако искаш да възстановиш оригиналния високочестотен, виж тук:

http://bgaudio.org/modules.php?name=For ... pic&t=5769

Ако стигнеш до решението да препроектираш филтрите и както много интуитивно си подходил и си определил на слух и с генератор кой говорител в какъв диапазон звучи, прегледай тази статия (навремето се мъчих да я превеждам, има препратка и към оригинала):

http://bgaudio.org/modules.php?name=New ... =0&thold=0

Прегледай и тази (и всички, които ти се сторят подходящи в архива):

http://bgaudio.org/modules.php?name=New ... =0&thold=0

Успех!

Аватар
asolo
има опит
има опит
Обратна връзка:

#3 Мнение от asolo »

Благодаря ти много за препратките към статиите. Добавих снимките ако на някой са му интересни и съм отворен към предложения за филтрите. За високочестотните смятам да се обадя на Аспарух да си каже мнението и евентуално да ремонтира, а междувременно закачих за проба голямата индуктивност с феритната сърцевина от оригиналния филтър на басовия говорител и един биполярен 33uF кондензатор на куполната среда, измерването с мултицет на входовете им е 4,8 ома за средночестотния и 4 ома за басовия. Въпреки, че липсват високите, колоната прозвуча много отворено, но и липсва плътност при средите и освен това са малко по силни на фона на басите. Дали не е малко ниско среза на басовия говорител, според етикета отзад на телата тази индуктивност би трябвало да го прави на 800Hz? Как мога да проверя стойността и, никъде го няма написан?

Аватар
Kiril Kirilov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#4 Мнение от Kiril Kirilov »

asolo написа:Благодаря ти много за препратките към статиите. Добавих снимките ако на някой са му интересни и съм отворен към предложения за филтрите. За високочестотните смятам да се обадя на Аспарух да си каже мнението и евентуално да ремонтира, а междувременно закачих за проба голямата индуктивност с феритната сърцевина от оригиналния филтър на басовия говорител и един биполярен 33uF кондензатор на куполната среда, измерването с мултицет на входовете им е 4,8 ома за средночестотния и 4 ома за басовия. Въпреки, че липсват високите, колоната прозвуча много отворено, но и липсва плътност при средите и освен това са малко по силни на фона на басите. Дали не е малко ниско среза на басовия говорител, според етикета отзад на телата тази индуктивност би трябвало да го прави на 800Hz? Как мога да проверя стойността и, никъде го няма написан?
Ако ти се струва ниско среза на басовия, можеш да го пуснеш директно за да видиш дали ще дойдат още среди от него.
Стойността на индуктивността на басовия можеш да премериш с RLC метър - ако искаш да си купиш - има относително евтини в Конрад, иначе можеш да помолиш някой притежаващ такъв уред да ти я премери. Ако се виждаш с Аспарух, той има и ще ти я премери.
Прегледай статията и ще разбереш, че може много да си поиграеш с филтрите и да стигнеш до далеч по-добро звучене спрямо оригиналната, но ще ти трябват доста стойности индуктивности и кондензатори и резистори, както и горе долу усещане какво правиш за да си играеш със стойностите. В магазина на Физатон на Пиротска 22 се продават различни стойности индуктивности и с феритна сърцевина и въздушни, но доста по-скъпи, ако не ти се играе да си навиваш сам :-)

Аватар
asolo
има опит
има опит
Обратна връзка:

#5 Мнение от asolo »

Днес ходих при Аспарух да погледне високите и той каза, че не си заслужава да ги пренавива, не били нещо особено. За сметка на това ми даде едни мексикански говорителчета - каза че не били лоши. Излезе прав, преди малко ги сложих и наистина са подходящи поне за тези колони. Премери и филтъра, и той бил наред въпреки, че така "филтрира", че нищо не остава след него. Според Аспарух такава им е била концепцията на тези които са го правили. Махнах го целия и сложих само два кондензарора на средите и на високите. Сега звучат съвсем прилично, почти няма пропадания и пикове по спектъра, а гласовете не са така пискливи както преди.
Интересен кондензатор ми продадоха в еди магазин - огромна тенекиена кутия Сделано в СССР 30uF 160V хартиен неполярен, същинска консерва :roll: .

Най полезното нещо което видях (чух) обаче бяха едни хорни с Етери при Аспарух закачени на лампов усолвател. Много съм впечатлен, май по-добре звучащо нещо не съм чувал никога.

Zlatan Kitanov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#6 Мнение от Zlatan Kitanov »

Аспарух е злодей. Така се почва. И хорните с Етери постепенно навлизат в подсъзнанието, а после и в съзнанието. Защото така се чува музиката.

Аватар
Simonov
има известен опит
има известен опит

#7 Мнение от Simonov »

Защо не измериш параметрите на НЧ драйвера? Може пък да се окаже подходящ за ТЛ и да се комбинира с един широколентов. Така ще направиш стъпка напред към по-добрия звук ;)

п.п. е, разбирасе може и да попиташ Аспарух колко струват въпросните хорни и да си ги купиш направо. Това ще е, не стъпка, ами скок направо :twisted: :twisted: :twisted:
Изображение

Zlatan Kitanov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#8 Мнение от Zlatan Kitanov »

Simonov, това би било най-смисленото нещо, което колегата би могъл да направи. За жалост, трудно се преодоляват наслагванията, които имаме. Мислим, че колкото повече говорители, толкова по-добре. Има и теория по въпроса. Само че като чуеш сцената от Етерите разбираш, колко на погрешен път си бил дотогава.

Аватар
asolo
има опит
има опит
Обратна връзка:

#9 Мнение от asolo »

Не съм се интересувал как да измеря параметрите на басовите говорители, но са големички - 20см и няма ли ТЛ-ите да станат доста големи?(не, че е проблем) Освен това гънките им са много големи и меки, сегашните им кутии са затворен обем и каточели мембраната се натоварва от рязликата в налягането и звучи по стегнато. Когато оставя кутията отворена, басите се омазват ужасно.

Между другото, за мен лично никога не е имало значение как изглежда дадено ОТ когато го оценявам. Нямам предразсъдъци по отношение на типа, броя говорители и други технологични подробности - не, че не ме интересуват - просто гледам да оценям главно как звучат. Малко по малко стигам до изводи относно предимствата и недостатъците на конструкциите, но не и преди да ги чуя. ТЛ още не съм чувал. Докато четях из форума ми станаха интересни хорните, не бях слушал такива, а бях чувал противоречиви мнения за тях. Затова си направих едни с проекта на Даниел Петров с FR10. Като се абстрахирам от това, че говорителите са почти без пари и им липсват някои честоти, и въпреки, че хорните са малки, колоните са страхотни за слушане (вече не стават, издънихме ги на нова година, смятам да сменя говорителите с Фостекс :idea: ).

Аватар
Simonov
има известен опит
има известен опит

#10 Мнение от Simonov »

Ти си се хвърлил направо в дълбоките води :smt023
Изображение

Публикувай отговор

Обратно към “Тонколони”