SCANCPEAK Revelator Vs Vifa XT ?

Имам говорител, каква кутия да му направя?
Имам кутия какъв говорител да и сложа?
И за неща от рода.
Съобщение
Автор
Аватар
BAC
чете
Обратна връзка:

SCANCPEAK Revelator Vs Vifa XT ?

#1 Мнение от BAC »

Здравейте,
интересува ме има ли някой преки впечатления от 6&1/2" 18W/8531G00 Revelator на ScanSpeak и 6&1/2" XT18WH09 Peerless VLine. Ако нямате преки, може и косвени ;)

Благодаря предварително!

Аватар
BAC
чете
Обратна връзка:

и

#2 Мнение от BAC »

... Vifa-ta е с Wood-fibre конусна мембрана ... и чудесни преходни характеристики, според хора имали досег с тях /от не BG форуми/.

Аватар
haralanov
има сериозен опит
има сериозен опит
Обратна връзка:

#3 Мнение от haralanov »

Няма да е зле първо да кажеш в какъв тип дизайн искаш да ги имплементираш, за какво ще бъдат използвани. По мое мнение няма такова нещо като най-добър драйвър сам по себе си (поне при многолентовите системи), по-скоро можем да кажем че има най-подходящ за дизайн, от който знаем какво искаме и имаме конкретни изисквания към говорителите. Но закупуването на по-скъпия не ни гарантира в никакъв случай че крайния резултат ще покрие очакванията. Този параметър е много тясно свързан както с външното, така и с вътрешното оформление на озвучителното тяло, качеството на елементите във кросоувъра, неговата стръмност, кабели, демпфериране и още един куп параметри...
Така че е добре първо да изясниш основната концепция и тогава да търсим отговора на въпроса кой от двата е по-добрия.
Иначе и двата съм ги чувал в заводски колони (но дали са били самите драйвери, усилвателя, източника, записа или акустиката на помещението, това доста трудно бих казал) :wink:

Аватар
oceanman
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#4 Мнение от oceanman »

След няколко месеца ще завърша проекта си с този Скан-Спиик, ако имаш търпение тогава можеш да го чуеш. За Вифа-та и аз съм чувал много ласкави отзиви.
Но както отбеляза Хараланов, нещата са относителни.
Може да имаш най-добрите драйвери от даден тип и да не можеш да им оползотвориш капацитета(като мен :D ) или с по-скромен бюджет да направиш чудеса(като някои :wink: )

Аватар
BAC
чете
Обратна връзка:

#5 Мнение от BAC »

:D С удоволствия ще чуя завършения ти проект. Мисля, че дотогава и моя ще е готов. Би било интересно... :) Идеята ми е за двулентово ОТ, фавоинверторен тип с възможно по-голяма вярност на предаване.
За високочестотни говорители има 2 варианта: Peerless Vline (VIFA) XT25TG30 и Peerless HDS 810921.

Проекта няма да се форсира, има на какво да си слушам музика, но след кратка обиколка по магазините с цел закупуване на нови 2-ка ОТ и бюджет ~1500лв стигнах до извода че май е по-добре DIY варианта /с професионална помощ разбира се/.

Аватар
haralanov
има сериозен опит
има сериозен опит
Обратна връзка:

#6 Мнение от haralanov »

Според мен ако смениш концепцията на Transmission Line вместо басрефлекс може да "изцедиш" много повече от възможностите на Ревелатор мидуфъра.
Може да използваш и готов проект:
http://www.humblehomemadehifi.com/Optimo.html
Вместо Scanspeak R2904-7000 слагаш XT25, променяш филтъра и получаваш доста добро двулентово озвучително тяло.

p.s. Питай Oceanmen какъв бас вади от два 15 сантиметрови Ревелатора и TL :mrgreen:

Аватар
BAC
чете
Обратна връзка:

#7 Мнение от BAC »

Проекта в http://www.humblehomemadehifi.com е наистина интересен, още повече че е пробвано с различно акустичното оформление и е избрано най-подходящото /поне според автора/. R29 на ScanSpeak е направен на базата и опита от XT25 на Vifa. Междувпрочем някой да има идея от къде в София може да се купи Vifa?

Аватар
BAC
чете
Обратна връзка:

#8 Мнение от BAC »

При официалният вносител на Vifa (Peerless Vline, Peerless, Seas и SSpeak ) - PAS го няма .... някъде из форума ( сега немога да го намеря просто) попаднах на колеги които си поръчваха отвън. Ако някой има повече инфо по въпроса с поръчките ще съм му благодарен. ;)

Аватар
Rumen Suvandjiev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#9 Мнение от Rumen Suvandjiev »

BAC написа:При официалният вносител на Vifa (Peerless Vline, Peerless, Seas и SSpeak ) - PAS го няма .... някъде из форума ( сега немога да го намеря просто) попаднах на колеги които си поръчваха отвън. Ако някой има повече инфо по въпроса с поръчките ще съм му благодарен. ;)
Никакъв проблем. Можеш да се включиш в следващата поръчка от madisound.

http://www.bgaudio.org/modules.php?name ... pic&t=5897

Аватар
BAC
чете
Обратна връзка:

#10 Мнение от BAC »

Rumen Suvandjiev написа:
BAC написа:При официалният вносител на Vifa (Peerless Vline, Peerless, Seas и SSpeak ) - PAS го няма .... някъде из форума ( сега немога да го намеря просто) попаднах на колеги които си поръчваха отвън. Ако някой има повече инфо по въпроса с поръчките ще съм му благодарен. ;)
Никакъв проблем. Можеш да се включиш в следващата поръчка от madisound.

http://www.bgaudio.org/modules.php?name ... pic&t=5897
Чудесно! :) Кога приблизително се планира следващата поръчка от madisound ?

Аватар
oceanman
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#11 Мнение от oceanman »

Проекта е твърде недостатъчен за този говорител според моите виждания. Имам забележки по корпуса и аеродинамиката му, както и тънкостенният материал по моите разбирания. Но иначе е добре разчетен и в електрическо отношение добре издържан.
Проекта който аз разработвам също (естествено) е ТЛ и като го завърша ще може да се чуе. Качеството на кутията трябва да съответства на нивото на говорителя.

Аватар
haralanov
има сериозен опит
има сериозен опит
Обратна връзка:

#12 Мнение от haralanov »

oceanman написа:Имам забележки по корпуса и аеродинамиката му, както и тънкостенният материал по моите разбирания... Качеството на кутията трябва да съответства на нивото на говорителя.
Няма как да не се съглася с твърдението ти, като имаме впредвид че всякакви резки преходи в акустичния импеданс, дължащи се на острите ръбове на кутията, предизвикват неравномерност в АЧХ-то и известни фазови изкривявания, винаги може да се измисли подходящ начин за намаляването на ефекта, който би допринесъл дори за визията на озвучителните тела.
Тези говорители могат да бъдат имплементирани в различни видове дизайн, въпроса е да намерим оптималното решение като звучене, да изцедим и последната капка от драйверите, така да се каже :yawinkle:

Публикувай отговор

Обратно към “Тонколони”