Реших да си направя акустични пана ,идеята ми е те да са 4 на брой за стената зад слушателското място размерите им ще бъдат Ш.35см.хВ.1.60см.Д.7см.
Основата ще бъде от 18.мм ПДЧа в/у него ще има два слоя вата (от онази парцаливата ,черната) в/у тази вата ше наредя кори за яйца ще ги захвана с някакви габърчета за пдч-то след това мисля да натъпча вата в каналите които са се образували от корите ,но да не е над нивото им в това си положение мисля да го облека в някакъв плат гледах в един магазин за платове хареса ми една тъкан ,която я водят под името "Американ"
Стената зад слушателското място е с размери 3,40мх2,50м (а самата стая е 10 кв/м 3,40мх3мх2,50) ,смятам ,че 4 такива пана ще са достаъчни .до колкото съм чел в този и други форуми ,че ефективността на тези пана е за честоти над 300Hz
за в момента мисля да ги направя тези четирите , а след това и други за ранните отражения от страничните стени и тази зад колоните .
Както виждате стаята е ужасна по своите размери още по лошо е че има само една свободна стена (на останалите 3 има врати
в момента съм я и поопразнил малко така че реверберацията е голяма а и махнах персийския килим ,който беше на пода ,сега е навит на руло и е в един от ъглите на стаята, уж да играе ролята на бас трап
Въпреки всичко не мога да кажа ,че средно и високочестотната област е много зле ,най големия проблем е при ниските честоти ,баса ми е бумтящ въпреки ,че колоните са отделени от страничните стени с 55-60см и от предната стена с 45см.Слушателското ми място е на около 40-50 сантиметра от задната стена .
Реално аз слушам от около 2 метра своята АС
Та казано направо има ли някакъв шанс да подобря ниските честоти .Мислил съм си да ги повдигна на стойки , или поне ако не стойки то на някаква дебела мраморна плоча?
надявам се да получа някакви насоки и за паната които правя и отделно и за проблема с ниските честоти ,а и може би забравих да кажа най важното,че бюджета е малък но аз самия знам ,че не мога да постигна кой знае какви резултати при сегашното финансово състояние.
Поздрави от Варна