Само за да придам тежест на думите си ще посоча наколко от елементите и решенията за оформяне на правилната аустика в стаята.

Споделете вие как решавате този според мен много важен проблем.

Ползвам слушалки като начало.Borislav Stankov написа: Споделете вие как решавате този според мен много важен проблем.

E то точно това е истината за изграждането на едно студио - елиминират се всякави структурни шумове, не само се демпфа оптимално помещениетоSasho Tashov написа:...Нека Иво Рачев каже колко и каква е разликата. Той пръв започна да гради стая в стаята
В момента, в който чуеш третирано vs. празно акустично пространство, разбираш тежестта на думите които каза.DLS написа:Стаята си е най-важния компонент за една добра аудио система...
Ъглите, бидейки събирателни центрове на общото модално налягане в стаята, не са единствените места на които се третира. Там е най-доброто място за широколентово модално абсорбиране, но въпкреки това се налага да се поставя акустичен арсенал и на други места. Това са точките, от където модалното налягане на резонанса се заражда и чак след това се плъзга към ъглите.DLS написа:само един свободен ъгъл имам
Аз не разбрах идея за какво точно очакваш? За по-добра подреба на мебелите / ориентиране в стаята ли?intelman написа:вметнете някоя друга идея
Парадокса на "стая в стаята" е че след масивната конструкция вътрешната акустика в помещението става отвратителна. Колко по-масивна е една стена, толкова мовече ти отразява нискочестотните вълни обратно в помещението, създавайки условие за акустична интерференция. А всеки проблем в помещението е породен точно от отражения. В същност обаче, акустичното третиране започва точно от там. При изграждането на стая в стая "стените" се настройват и като мембранни абсорбери за най-ниските модове / интерференции в помещението - шок абсорбери.Rado Atanasov написа:елиминират се всякави структурни шумове, не само се демпфа оптимално помещението
...която се очакваше да е от личен опит? Респект за знанието и опита в аудио областа, но мисля Боби беше ясен...Rado Atanasov написа:Mалко практика...
Borislav Stankov написа:Споделете вие как решавате този според мен много важен проблем.
- стаята ти квадратна ли е?intelman написа:точно това имах предвид
Независимо как си разположил ОТ, дори и да са на еднакво разтояние от задна / странична стена, нискочестотния баланс ще бъде неуравновесен. Причината се крие в различното възбуждане на модите, което е в пряка зависимост от зоните със силно и слабо налягане на резонансите. Всяко ОТ ще звучи по различен начин (при не третирано акустично пространство) в ниските честоти точно поради този факт - моно мод. Това не означава обаче, че симетричното разположение на ОТ е без значение.intelman написа:в ляво чувам повече бас
В момента, в който намериш, давай смело. Така се създава конструктивна дискусия.Rado Atanasov написа:Краси, личният опит мога да го споделя, ако...

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 гост