Стойки за колони

Съобщение
Автор
Аватар
Ivan Dimov
има известен опит
има известен опит
Обратна връзка:

Стойки за колони

#1 Мнение от Ivan Dimov »

Трябва да вдигна колоните си на стойки, тъй като офсетът им е голям и говорителя се пада малко ниско. Става въпрос за тези колони:
http://snimka.bg/album.php?album_id=71233&photo=6

Начертах 2 варианта за стойки, като идята ми е да "свирят" възможно най-малко, тък като ще са направени от ПДЧ:
http://snimka.bg/album.php?album_id=83925

Ако имате някаква друга добра идея моля споделете я :D

Krasi Yonchev

#2 Мнение от Krasi Yonchev »

dimakcho написа:варианта за стойки, като идята ми е да "свирят" възможно най-малко
...се материализира под формата на затворен обем (моите са 25л) изпълнен с пясък, който да демпва резонансите на конструкцията.

Nanko Rusev
има сериозен опит
има сериозен опит
Обратна връзка:

#3 Мнение от Nanko Rusev »

PVC доколкото знам е с много НИСКА резонансна честота. Но твоите стойки са доста "по-така" ...

За мен смятам да ползвам PVC тръба (около 120мм диаметър) пълна с пясък с основи (и подложки) дърво.

Аватар
Simonov
има известен опит
има известен опит

#4 Мнение от Simonov »

Според мен е по добре да не се трие темата а да се премести :roll:

@dimakcho

Така като гледам тези "стойки" нещо немога да се ориентирам. Честно казано ми приличат на маса за нареждане на компоненти. Не се обиждай, това е просто моето мнение. Бих помолил за малко по-нормален чертеж и размери ако може ;) Все пак туй е форум технически, а не дизайнерски(въпреки, че и дизайна е важен) ;)

Поздави :)
Изображение

Аватар
moni
чете и пита
чете и пита
Обратна връзка:

Стойки

#5 Мнение от moni »

Ей тук http://www2.117.ne.jp/~y-s/index-e.html има хубави стойки, а и други работи.

Nanko Rusev
има сериозен опит
има сериозен опит
Обратна връзка:

#6 Мнение от Nanko Rusev »

Simonov написа:
Така като гледам тези "стойки" нещо немога да се ориентирам. Честно казано ми приличат на маса за нареждане на компоненти. Не се обиждай, това е просто моето мнение.

Поздави :)
Няма как да не изглеждат така: трябва да са с размера на колоната (+ малко) а виж и нейните габарити (дал е линкче). Съответно и височината трябва да е малка, защото идеята си е да повдигне говорителите на точната височина, а не в другата крайност :lol: 8)

Аватар
Ivan Dimov
има известен опит
има известен опит
Обратна връзка:

#7 Мнение от Ivan Dimov »

Да така е. Височината на стойките, заедно с шпайковете, е 30 см - за да може като седна на стола, на който слушам музика, ми се падат точно на нивото на ушите. Дълбоки са заради ТЛ-ла - 43 см, и са широки 23,6.

Гледах из нета стойки правени именно от ПВЦ тръби, но се отказах подари простата причина, че не съм сигурен дали ще стане стабилно, тъй като колоните тежат много - може би с 4 тръби на всяка стойка ще стане, но все пак ме съмнява захващането на тръбите към 2-те плоскости :roll:
Нещо такова имаш в предвид:
http://www.io.com/~patman/stands.html

За сега май остава варианта на затворен обем пълен с пясък от гледна точка на здравината и не-трудната направа.

Аватар
jimy
има известен опит
има известен опит
Обратна връзка:

#8 Мнение от jimy »

Да, варианта с обема, пълен с пясък е най-добре за твоя случай.
За да стане стилно, трябва някак си дизайна на подложката да го вържеш с колоната. PVC-то малко не е подходящо за такива цели, особено при по-тежки конструкции. Преди 2 години правих стойки за едни компактни 2-лентови тела и ползвах стоманена тръба за тяло на стойката с 2 фланеца. Но за целта ползвах услугите на стругар и заварчик. Накрая стана много пипнато и достатъчно стабилно и неутрално към вибрации. Разбира се, тръбата беше запълнена с пясък.
Успех!!

bachelor
има опит
има опит
Обратна връзка:

#9 Мнение от bachelor »

Здравейте :D искам и аз да се включа във темата с едно питане :arrow: какъв би бил ефекта ако обема на тялото не е запълнен със пясък, а се запълни със монтажна пяна :?:

Аватар
Ivo_Hristev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#10 Мнение от Ivo_Hristev »

По-лош в сравнение с пясъка.

Nanko Rusev
има сериозен опит
има сериозен опит
Обратна връзка:

#11 Мнение от Nanko Rusev »

jimy написа:...PVC-то малко не е подходящо за такива цели, особено при по-тежки конструкции. Преди 2 години правих стойки за едни компактни 2-лентови тела и ползвах стоманена тръба за тяло на стойката с 2 фланеца...
А тези стоманени тръби не свирят ли :wink:
bachelor написа:Здравейте :D искам и аз да се включа във темата с едно питане :arrow: какъв би бил ефекта ако обема на тялото не е запълнен със пясък, а се запълни със монтажна пяна :?:
С каква цел? Да спестиш тегло?
dimakcho написа:...

Гледах из нета стойки правени именно от ПВЦ тръби, но се отказах подари простата причина, че не съм сигурен дали ще стане стабилно, тъй като колоните тежат много - може би с 4 тръби на всяка стойка ще стане, но все пак ме съмнява захващането на тръбите към 2-те плоскости :roll:
Нещо такова имаш в предвид:
http://www.io.com/~patman/stands.html

...
Имах предвид за по-малки колони(мисля го написах)
Изображение

С ПВЦ си спестявам направата на "височината". Само се пръсва с желания цвят лесно и бързо. За мен е доста приятно решение и най-вероятно ще го направя. Днес видях цените на тръби (75 и 110мм диаметър).

И при мен стои въпроса "как да закача певецето към дървените осново/стойки"

bachelor
има опит
има опит
Обратна връзка:

#13 Мнение от bachelor »

И при мен стои въпроса "как да закача певецето към дървените осново/стойки"

Мисля, че може да се изреже кръг и да се залепи за тръбата... :roll: после закрепването става лесно :) а може и със шпилка :)

А относно въпроса ми за пяната :arrow: ами да теглото да е по-малко... но явно не е толкова решаващ фактор в сравнение с резонанса :roll: :)

Krasi Yonchev

#14 Мнение от Krasi Yonchev »

bachelor написа:какъв би бил ефекта ако обема на тялото не е запълнен със пясък
Има си много добра основателна причина да е пясък. По-добре ги направи така.
Nanko Rusev написа:А тези стоманени тръби не свирят ли
С пясък определено не свирят.
bachelor написа:ами да теглото да е по-малко... но явно не е толкова решаващ фактор в сравнение с резонанса
резонанса, резонанса :pm

Аватар
oceanman
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#15 Мнение от oceanman »

Не :D :wink:
Но със сигурност стойката няма да е толкова рехава,грозна и нестабилна като на снимката...
:lol: Колонката ще е абсолютно независима и самостоятелна от стойката и ще може и без нея... Ще може да се регулира настройката на баса спрямо помещението... :wink: Поне така го мисля, ама какво ще излезе и кога...Бог само зне... Не мие приоритет сега... :D Като му дойде времето...

Публикувай отговор

Обратно към “Акустика”