Проблем с акустиката (обработка + снмки)
-
- чете и пита
- Обратна връзка:
Проблем с акустиката (обработка + снмки)
Здравейте.Проблемът ми е следния - стаята в която слушам музика беше с размери ~3,50x3,50м. звука с профи колоните ми си беше нормален за мен (непретенциозен) ,но реших да правя основен ремонт и разширих стаята до ~5,50x3,50м и резултатът когато си пуснах няколко парчета беше плачевен.Не знам дали това е точната дума ,но в момента не мога да се сетя за по-подходяща.Ето какво забелязах с моя скромен слушателски опит
1-Появи се доста силно ехо
2-Ниските честоти станаха бумтящи много неестествени
3-Средните се изостриха
4-Високите си останаха горе долу непроменени
5-Като цяло звука стана по силен и замазан може би така ми се струва заради ехото
Мисля да слагам гипскартон на профил ,а под него и на тавана някаква шумоизолация.Прочетох доста теми относно шумоизолация ,но главно бяха за да се спре шума от вън докато аз искам просто в стаята да се чува доколкото е възможно добре.Ако може да ми дадете някой съвет и главно за това ехо ,че то ме притеснява.Също така гипскартона ще наруши ли много звука в стаята дори и под него да има някакъв шумопоглъщащ материал.Мерси предварително на всички включили се в темата.
1-Появи се доста силно ехо
2-Ниските честоти станаха бумтящи много неестествени
3-Средните се изостриха
4-Високите си останаха горе долу непроменени
5-Като цяло звука стана по силен и замазан може би така ми се струва заради ехото
Мисля да слагам гипскартон на профил ,а под него и на тавана някаква шумоизолация.Прочетох доста теми относно шумоизолация ,но главно бяха за да се спре шума от вън докато аз искам просто в стаята да се чува доколкото е възможно добре.Ако може да ми дадете някой съвет и главно за това ехо ,че то ме притеснява.Също така гипскартона ще наруши ли много звука в стаята дори и под него да има някакъв шумопоглъщащ материал.Мерси предварително на всички включили се в темата.
Последно промяна от Александър Шейтанов на Пон Сеп 21, 2009 5:42 pm, променено общо 1 път.
- Rumen Suvandjiev
- BG Audio Team™
- Обратна връзка:
Re: Проблем с акустиката след ремонт
Промяната на звученето в описаното помещение при тази реконструкция би трябвало да бъде само положителна: по-голяма обща кубатура и преминаване от квадратна към правоъгълна площ.
В момента има ли мека мебел, килими и пердета в помещението? Ако още не са поставени - това е основната причина за описаните от теб негативни ефекти.
Във всички случаи е нужно адекватно акустично третиране. Не е нужно да се стига дотам стаята да заприлича на звукозаписно студио. Бастрапове, разположени на подходящо място и няколко акустични панела според мен ще решат проблема.
В момента има ли мека мебел, килими и пердета в помещението? Ако още не са поставени - това е основната причина за описаните от теб негативни ефекти.
Във всички случаи е нужно адекватно акустично третиране. Не е нужно да се стига дотам стаята да заприлича на звукозаписно студио. Бастрапове, разположени на подходящо място и няколко акустични панела според мен ще решат проблема.
-
- чете и пита
- Обратна връзка:
Забравих да спомена ,че в момента в стаята има само кожен диван,бюро и тънки пердета (които в най-скоро време ще заменя с дебели или двойни) , но дори в крайния вариант няма да има много мебели стените ще са почти целите голи ,а пода ламинат + дебел килим.
За стените ми стана ясно ,мисля че ще мога да направя сам акустичните пана с малка помощ от ваша страна за размерите и материала им.
А за тавана от особено голямо значение ли е дали ще бъде целия примерно с "тази шумоизолация" която слагат в тонколоните ? (това го видях в един клуб - Румен Добрев го е озвучавал)
За стените ми стана ясно ,мисля че ще мога да направя сам акустичните пана с малка помощ от ваша страна за размерите и материала им.
А за тавана от особено голямо значение ли е дали ще бъде целия примерно с "тази шумоизолация" която слагат в тонколоните ? (това го видях в един клуб - Румен Добрев го е озвучавал)
-
- има сериозен опит
- Обратна връзка:
Преди да почнеш да правиш каквито и да е 'изолации', за да си оправиш акустиката, прочети тук по форума и задай конкретни въпроси. Явно не разбираш от акустика - вместо да започваш с "ще си правя ХХХХ изолация" започни с "какво да направя, за да ...., (не) мога да го правя сам и да отделя до ХХХХ лева".
За паната - аз се заех с идеята да ги правя от вата и малко съжалявам, че не купих готов продукт, лесен за монтаж. Замисли се за това.
За паната - аз се заех с идеята да ги правя от вата и малко съжалявам, че не купих готов продукт, лесен за монтаж. Замисли се за това.
-
- чете и пита
- Обратна връзка:
Не съм се изразил правилно значи идеята ми е не да си правя специална стая за слушане на музика , а да си направя стая в която да живея и да ми е комфортно в нея и доколкото е възможно звука да е нормален .Не искам нещо специално а и както казах слушам на профи колони.Гипскартон така или иначе ще се слага въпросите ми конкретно са
Какво да сложа под него и на тавана така че в стаята да се чува добре
и има ли смисъл вобще да слагам каквато и да било шумоизолация при положение че ще има пана и бастрапове?Когато е гова ще питам и конкретно за местата и големината на акустичните пана и бас траповете.За бюджет не съм споменал понеже ще отделя колкото е нужно но както каза Rumen Suvandjiev не искам стаята да заприлича на звукозаписно студио
Днес ще се помъча да разгледам повечето теми относно акустиката.
Мерси за коментарите!
Какво да сложа под него и на тавана така че в стаята да се чува добре
и има ли смисъл вобще да слагам каквато и да било шумоизолация при положение че ще има пана и бастрапове?Когато е гова ще питам и конкретно за местата и големината на акустичните пана и бас траповете.За бюджет не съм споменал понеже ще отделя колкото е нужно но както каза Rumen Suvandjiev не искам стаята да заприлича на звукозаписно студио
Днес ще се помъча да разгледам повечето теми относно акустиката.
Мерси за коментарите!
-
- има сериозен опит
- Обратна връзка:
Погледни моята тема (с въпроси). Там съм представил примерна скица, в която показвам как планувам да поставя паната по стените (не съм сигурен дали съм начертал и тавана) и бастраповете в ъглите. Поразгледай различни теми как може паната да се направят така, че хем да вършат работа, хем да не прилича стаята ти на студио.
Поздрави,
Нанко
Поздрави,
Нанко
-
- чете и пита
- Обратна връзка:
Здравйте поради липса на време взех вата която ми предложиха в склада от където копувах гипсокартона.... http://www.ursa.bg/products.htm" onclick="window.open(this.href);return false; първата показана .Предполагам че няма кой знае какви акустични фактори даже никакви ,но това имаше предполагам че няма да е голям проблем а и все пак е под гипсокартона.Така че ще мислия да обработя тавана + акустични пана и бастрапове както казахте а относно тавана се обадих на тази фирма http://www.di-tradebg.com/articles.php? ... GroupID=44" onclick="window.open(this.href);return false; Мисля че те ще ми направят тавана казаха че работели с някаква Варненска фирма и така ... ще пиша пак когато има развитие.
А само да добавя интересното е че в момента едната стена е готова и одвратителното ехтене в стаята почти изчезна и сега звука е по балансиран дано да продължава да се подобрява ....
А само да добавя интересното е че в момента едната стена е готова и одвратителното ехтене в стаята почти изчезна и сега звука е по балансиран дано да продължава да се подобрява ....
-
- чете и пита
- Обратна връзка:
Здравейте.Стените са готови и тези дни ще поръчам шумоизолацията за тавана препоръчаха ми тази http://www.di-tradebg.com/articledetail ... 0&Group=44" onclick="window.open(this.href);return false; цената е 33лв за 2 квадратни метра - ще се лепи директно за тавана и ще си остане "гола"(няма да има никакви картони и тен подобни окачени тавани)
Може ли да се намери нещо по-добро в моя случай ?
Обясниха ми че нямало смисъл от по скъпа.
Мога ли да направя акустичните пана от същия материал ?
Може ли да се намери нещо по-добро в моя случай ?
Обясниха ми че нямало смисъл от по скъпа.
Мога ли да направя акустичните пана от същия материал ?
- Ivo_Hristev
- BG Audio Team™
- Обратна връзка:
Само едно уточнение - тези материали са звукопоглъщащи, не звукоизолиращи. На теб ти трябва поглъщане в помещението.
-
- чете и пита
- Обратна връзка:
Точно така мерси за уточнението !
А ще може ли някой да ми отговори на двата въпроса понеже до няколко дни ще поръчам и да знам дали да взема повече и за акустичните пана?Ако не ви се занимава няма проблем все пак човек се учи от грешките си
А ще може ли някой да ми отговори на двата въпроса понеже до няколко дни ще поръчам и да знам дали да взема повече и за акустичните пана?Ако не ви се занимава няма проблем все пак човек се учи от грешките си
-
- има известен опит
- Обратна връзка:
Точно с това, което си посочил (Echopol) ще се справиш от части с честотите над 700-800Hz... За по-ниските ще трябва каменна вата с плътност около 60кг на кубик... Точно паната направи от нея... Echopol-а евентуално само за тавана и то не по-малки дебелини от 5см.
-
- чете и пита
- Обратна връзка:
Налепих Echopol-а на тавана положителен резултат определено има .Разликата не е фрапантна (все пак всички стени и пода са голи за сега) но определено ехото ,кънтенето и кресливите среди намаляха доста .Мисля че с добавянето на паната от каменна вата ще се получи добър резултат .Снимки на тавана скоро...
Плътност от 60кг на кубик достатъчна ли е както каза Станислав ?
Колко на брой да са паната с какви размери и къде да са разположени.
Имам две голи стени 5по2,60 + 3,50по,260 метра.Не ми се щеше да са много големи - по скоро да ги направя по-малки ,но на доста места да се получи нещо като декорацияна по стените и аз не знам как да го обясня.
На стената на която ми е прозореца съм сложил двойна релса за плътни пердета ,а под тях някаква вата (като перде) няколко см.
Плътност от 60кг на кубик достатъчна ли е както каза Станислав ?
Колко на брой да са паната с какви размери и къде да са разположени.
Имам две голи стени 5по2,60 + 3,50по,260 метра.Не ми се щеше да са много големи - по скоро да ги направя по-малки ,но на доста места да се получи нещо като декорацияна по стените и аз не знам как да го обясня.
На стената на която ми е прозореца съм сложил двойна релса за плътни пердета ,а под тях някаква вата (като перде) няколко см.
-
- чете и пита
- Обратна връзка:
Току що видях съседната тема за акустиката и много ми хареса едната картина на стая - едната стена беше в черни и червени акустични пана исками се да направя копие понеже и моите стени са много бледо сиво към бяло и едната + пердета бордо
Какъв е плата червения и черния който покрива в моя случай каменната вата и от къде мога да го закупя ?
Ето и снимките направил съм ги в архив за да не ги качвам една по една
http://www.storage.to/get/dkuPGppu/Staq%20tavan.rar" onclick="window.open(this.href);return false;
Какъв е плата червения и черния който покрива в моя случай каменната вата и от къде мога да го закупя ?
Ето и снимките направил съм ги в архив за да не ги качвам една по една
http://www.storage.to/get/dkuPGppu/Staq%20tavan.rar" onclick="window.open(this.href);return false;
- wlado88
- BG Audio Team™
- Обратна връзка:
Re: Проблем с акустиката (обработка + снмки)
Респект за свършената работа.Едно питане как се отрази ватата под гипс картона по страничните стени?По точно на басите?
Желая успех
Желая успех
-
- има известен опит
- Обратна връзка:
Re: Проблем с акустиката (обработка + снмки)
Здравей, пробвай първо да покриеш около 25% от голите площи на стените, като първо започнеш с ранните отражения... После след слушане може да добавиш още панели.. По мои преценки оптималното количество е около 40-60% от голите площи да бъдат покрити с панели, но всеки има индивидуални предпочитания и много зависи от самата стая..
Успех!
Успех!