Какво искаш да кажеш с ЦД Вобел? Нещо ми се губи, сори за което.beauty_divine написа:Доколкото разбирам, записана на ЦД Вобел развивка върши задоволителна работа за определяне на слух добри и лоши места ?
Акустиката ще ме довърши ...
-
Krasi Yonchev
-
Bojo
- BG Audio Team™

- Обратна връзка:
Ами аз не знам отговора...., затова не го и написах. На мене също ми предстои борба с помещение с много неприятна геометрия. Чета внимателно какво се пише в темата. Чел съм, а и в момента чета теория и по принцип различна литература, различни мнения, отзиви. В последно време започнах да застъпвам идеята за минималната намеса както по пътя на сигнала, така и в естествената акустична среда в която е: а. еволюирал човека, б. израстнал, в. адаптирал се, г. променил според собсвените си представи и възможности, за комфорт на битуване.
Акустичното въздействие на Бастрапа ще доведе, малко или много до различни "резонансни", фазово и честотно зависими ефекти в помещението, а и както да го въртим, това си е резонансна система.
И двата пъти, когато слушах специално "обработени" с бастрапове помещения, с различни, претенциозни, но не референтни системи, не за дълго, но с мои дискове, не ме напусна усещането за неестествен, сякаш "извлечен" от познатия ми контекс звук, с акцентиране на определени детайли и загуба на други. Говоря за целия музикален спектър. Може да се е дължало на музикалната ситема, не знам...
Иво, силно ме заинтригува. И си прав за смяната на колоните, беше ми на езика.
Акустичното въздействие на Бастрапа ще доведе, малко или много до различни "резонансни", фазово и честотно зависими ефекти в помещението, а и както да го въртим, това си е резонансна система.
И двата пъти, когато слушах специално "обработени" с бастрапове помещения, с различни, претенциозни, но не референтни системи, не за дълго, но с мои дискове, не ме напусна усещането за неестествен, сякаш "извлечен" от познатия ми контекс звук, с акцентиране на определени детайли и загуба на други. Говоря за целия музикален спектър. Може да се е дължало на музикалната ситема, не знам...
Иво, силно ме заинтригува. И си прав за смяната на колоните, беше ми на езика.
-
Krasi Yonchev
Границите на твоята "естествена" акустична среда действат точно по / срещу пътя на сигнала с обратна връзка довеждаща до отрицателен акт а бас трапа е единствената безболезнена възможност, която можеш да използваш "за да няма обратна връзка". Не знам просто по какъв друг начин да се изразя че да е ясно...Bojo написа:В последно време започнах да застъпвам идеята за минималната намеса както по пътя на сигнала, така и в естествената акустична среда
Резонанната система е самата стая - троен бенд пейс филтър. Бас трапа не довежда до изброените от теб аномалии. Той ги спира.Bojo написа:Акустичното въздействие на Бастрапа ще доведе, малко или много до различни "резонансни", фазово и честотно зависими ефекти в помещението, а и както да го въртим, това си е резонансна система.
Когато приключа акустичната обработка по собственото си студио те каня да послушаме заедно лубимата ти музика, но все пак:Bojo написа:...не ме напусна усещането за неестествен, сякаш "извлечен" от познатия ми контекс звук, с акцентиране на определени детайли и загуба на други. Говоря за целия музикален спектър.
И аз мисля така.Bojo написа:Може да се е дължало на музикалната ситема, не знам
-
Bojo
- BG Audio Team™

- Обратна връзка:
СКАВ, мисля че те разбирам, ако не отлично, то поне в основните неща, но не със всичко съм съгласен.
Естествено че стаята е разонансна състема. Начичам я "естествена" поради причина, че това е естествената среда в която съществувам, моделирана в компромис между възможностите и желанието ми (както и при болшинството от приятелите ми единомишленици). Аз искам да слушам музика в тази среда. Елиминирането на обратната връзка, чрез бастрап първо е компромисно, второ, доколкото съм разбрал, е за тясна честотна лента, ОК - слагаме няколко бастрапа. Но като разглеждаме бастрапа като идеален акуститичен "инструмент", нещата са добре, но това е реална механична, резонансна камера, с всичките компромиси при проектирането и изработката и (ръбове, плоскости които отразяват, вибрации пораждащи се в материала и др. и именно те пораждат ефектите за които споменах). Затихвайки един (остро изразен) модален резонанс на помещението, конструкцията създава други, по-малки, за различни честоти, и то непредвидими при проектирането (поне за мен, или поне на мен така ми се струва). Нека не забравяме че честотите между 800Hz и 6kHz "носят" основната информация. Иммено тях не искам да "засягам". Това е моето лично мнение, навярно следствие на недостатъчен "експириънс" и то подлежи всеки един момент на промяна - ясно как. След което започвам да "кова" бастрапове.
DGD - такива неще правиш ли?
"Минималната намеса по пътя на сигнала" се отнася за електрическия сигнал.
ПП Благодаря за предложението - с радост ще послушам музика и ще се запозная с теб. А може би и преди да си довършил студиото - на чаша бира.
Естествено че стаята е разонансна състема. Начичам я "естествена" поради причина, че това е естествената среда в която съществувам, моделирана в компромис между възможностите и желанието ми (както и при болшинството от приятелите ми единомишленици). Аз искам да слушам музика в тази среда. Елиминирането на обратната връзка, чрез бастрап първо е компромисно, второ, доколкото съм разбрал, е за тясна честотна лента, ОК - слагаме няколко бастрапа. Но като разглеждаме бастрапа като идеален акуститичен "инструмент", нещата са добре, но това е реална механична, резонансна камера, с всичките компромиси при проектирането и изработката и (ръбове, плоскости които отразяват, вибрации пораждащи се в материала и др. и именно те пораждат ефектите за които споменах). Затихвайки един (остро изразен) модален резонанс на помещението, конструкцията създава други, по-малки, за различни честоти, и то непредвидими при проектирането (поне за мен, или поне на мен така ми се струва). Нека не забравяме че честотите между 800Hz и 6kHz "носят" основната информация. Иммено тях не искам да "засягам". Това е моето лично мнение, навярно следствие на недостатъчен "експириънс" и то подлежи всеки един момент на промяна - ясно как. След което започвам да "кова" бастрапове.
"Минималната намеса по пътя на сигнала" се отнася за електрическия сигнал.
ПП Благодаря за предложението - с радост ще послушам музика и ще се запозная с теб. А може би и преди да си довършил студиото - на чаша бира.
-
Krasi Yonchev
Бас трапинга, който визираш (панелни / хелмоц резонатори), е част от едно друго време. Време, в което се е смятало, че единствените честоти за трапване са тези, които са директно вързани с размерите на помещението. Изработват се от резониращ материал, поставят се на стената (т.е. където е най-голямо налягането) и когато звуковата вълна удари повърхноста, налягането се поема и разсейва с вибрация. Да, те работят в много малък диапазон. Да, те могат да бъдат и причина за пораждане на няколко други малки резонанси, но дори и в този случай те вършат добра работа поради една причина:Елиминирането на обратната връзка, чрез бастрап първо е компромисно, второ, доколкото съм разбрал, е за тясна честотна лента. Затихвайки един (остро изразен) модален резонанс на помещението, конструкцията създава други, по-малки, за различни честоти
По-добре е да имаш помещение с повече амплитудни върхове (по-голяма стая), които са близки един до друг и не са толкова силно изразени, отколкото стая с много по-малко, но силно изразени и действащи в голям диапазон. Мисля, че от опит и слушане, в различни по големина помещения, трябва да си разбрал това. Ако не, изяснявайки си причината, то поне доверявайки се на слуха си. Точно поради тази причина тази техника на бас трапинг върши не малка работа, като разбдробява големите пикове на малки, които са близки един до друг, но с по-малка амплитуда и Q точка.
Прав си. В изветен смисъл могат да се нарекат компромис, но не поради изложената от теб причина. Компромис са до толкова, до колкото разсейват в много малък диапазон, пренебрегвайки факта, че във всички затворени помещения възникват акустични интерференци които разпокъсват цялото честотно разпределение, не само честотите следствие от модите. Това налага друг подход за действие - широколентовите АБСОРБЕРИ, които работят на съвсем друг принцип - фрикция. Там е истината.
-
Bojo
- BG Audio Team™

- Обратна връзка:
Скав, досега си мислех точно, и само за бастрап, изпълнен като Хелмхолцов резонатор. Мислех че абсорбирането е метод който е приложим за честоти, доста по-високи от реално създаваните от модовете на помещението. Знам че има фирми които произвеждат материали за които твърдят че действат и за по-ниски честоти. Една част от тези фирми не дават техническа информация (смислена) заради ноу-хауто което имат, други за да ти вземат пари за проектиране, което в "белите" държави е много скъпо, трети защото са мошенници, а на четвърти цените са космически. Информацията която имам за материали (на достъпни цени) не вършат работа за честоти под 500-600 Hz и на практика само поглъщат остри резонанси от отразяване в камък, стъкло и др. или за обезшумяване (корпусен шум, вибрации... Проблем за това при мен не съществува, а и при beauty_divine, също. Може и да се заблуждавам, не съм навътре в материята...
beauty_divine стаята не е чак с кошмарна, по-скоро с неприятна геометрия. Нищо фатално, но все пак ще е стаята в която ще слушам музика. След напълването и с различни битови предмети от първа необходимост- кресло, маса за чашата ми и почивка от поне няколко месеца от разправиите със строители, мазачи, бояджии и пр., няма да пожаля средства, енергия и нерви да я докарам до "приличен" за слушане на музика вид. Твоя и на Ксав експириънс и съвети ще са ми от полза. Колкото до колоните съвета ми е за преден басрефлекс (от години съм на това мнение и даже Оушънмена не можа да ме разубеди). Освен това - опитай се да чуеш в твоето реално помещение кокото си може повече колони. Това ще ти даде най-добра представа. В момента при мен са малките хорни на Ручо. Мога да ти ги дам за седмица да ги послушаш.
beauty_divine стаята не е чак с кошмарна, по-скоро с неприятна геометрия. Нищо фатално, но все пак ще е стаята в която ще слушам музика. След напълването и с различни битови предмети от първа необходимост- кресло, маса за чашата ми и почивка от поне няколко месеца от разправиите със строители, мазачи, бояджии и пр., няма да пожаля средства, енергия и нерви да я докарам до "приличен" за слушане на музика вид. Твоя и на Ксав експириънс и съвети ще са ми от полза. Колкото до колоните съвета ми е за преден басрефлекс (от години съм на това мнение и даже Оушънмена не можа да ме разубеди). Освен това - опитай се да чуеш в твоето реално помещение кокото си може повече колони. Това ще ти даде най-добра представа. В момента при мен са малките хорни на Ручо. Мога да ти ги дам за седмица да ги послушаш.