slaff4o написа:Ако се направят не много големи пана-да се избегне прекомерното поглъщане на среди-високи?
За тавана съм оптимист да ти препоръчам да пробваш (поради причини, които няма да се задълбочавам да изтъквам), но ето как стоят нещата като цяло:
Проблема с ранните отражения е поради факта, че средите и високите се разпространяват досъщ като лъчи, а мисля зняеш, че ъгъла на падане е равен на ъгъла на отражения. Ако стените и тавана бяха под определен наклон, ранните отражения щяха да минават зад теб. Ето за това ти препоръчвам да пробваш не с абсорбиране (заради проблема, в който можеш да се окажеш и заради опита който ти липсва) на въпросните а с дефлектирането им зад слушателското ти място.
Оповавайки се на закономерността за лъчите, на която средите и високите "се подчиняват", ми изкристализира идея - дали, ако сложиш отразителна повърхност, като голо ПДЧ за проба (фурнировано за декорация дори), под определен ъгъл на стените би се получило пренасочване на ъгъла на падане да бъде зад теб? В същност това никога не съм го пробвал, защото ми хрумна точно в този момент, и защото професионалното ми занимание е главно третиране чрез широколентово абсорбиране, но мисля чe щe се получи.
Който има възможност нека пробва и сподели какво се е получило. Изискването е ориентирането на слушател / колони да е по най-дългия паралел, а самото разтояние от колоните да е в такава позиция, че да има поне метър (надявам се дори много повече) разтояние от стената зад слушателя.
Успеx.