Стаята за слушане най-трудната част от една аудио система

Съобщение
Автор
Аватар
Angel Dimitrov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#16 Мнение от Angel Dimitrov »

darknessa написа:нека споделя че аз подобрих звука като смених паркета с терекот .... резултата е смаиващ .... звука идва в тебе а не в даските по пода
:lol: :roll: :idea:
От гледна точка на човек с поне елементарни познания по физика не се ли замисляш че това не е подобряване. Тези отражения довеждат до общо казано влошаване ... Попрочети малко как се достига до поне малко от мечтаната стая за слушане ... за какво служат бастраповете , защо в звукозаписните студия стените не са равни, пода е мек , тавана също е неравен .... Досещаш ли се вече ?
Хайде със здраве ;-)

Аватар
DLS
трупа сериозен опит
трупа сериозен опит
Обратна връзка:

#17 Мнение от DLS »

Днес имах няколко часа свободни и преместих колоните в друга стая за бързо сравнение. Въпреки почти еднаквите пропорции ширина дължина, баса беше дотолкова различен, че посмъртно не бих си познал колони на сляп тест, същото беше и положението нагоре :?
Зачатъците на ехо още веднъж потвърдиха за мен ползата от по-солидна мебелировка на стратегически места и меката мебел като цяло...
Най-много ми хареса звученето при близко слушане (1,5м), което говори доста лошо за акустическите качества на стаята ми :(

Krasi Yonchev

#18 Мнение от Krasi Yonchev »

darknessa написа:...нека споделя че аз подобрих звука...
...преднамерено? разглеждайки системата ти и начина и на разположение спрямо модалните зони на помещението, се сещам за поне няколко причини, поради които би харесал това "подобрение", но те, причините, не съвпадат с идеята за Хай-Фи / Хай-Енд.

Presli_B

#19 Мнение от Presli_B »

darknessa написа:нека споделя че аз подобрих звука като смених паркета с терекот .... резултата е смаиващ .... звука идва в тебе а не в даските по пода
Подобрил си звука като си премахнал материала , който е свирел успоредно с колоните ти , резонирал , като се има предвид каква ти е системата , но това не е акустично подобряване а влошаване , защото добра акустика означава по малко на звука от околните стени , нещо като гола поляна :lol: .
Преди имах едни колони , които правеха тупа лупа .. прозорците дранчаха , като си сложех ръката върху тях така че да ги натисна да не дрънчат :oops: звука беше с много по добро качество :lol: .

lefteroff

#20 Мнение от lefteroff »

Привет на всички във форума.

Искам да ви питам какво мислите за формулите публикувани тук http://www.decware.com/newsite/mainmenu ... .htm&intro
струва ли си да се гони постигане на тези размери на стаята?

Аватар
Ivo_Hristev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#21 Мнение от Ivo_Hristev »

Чрез спазването на определни пропорции на помещението се постига равномерно разпределение на модалните резонанси в честотният диапазон. Демек ако можеш да си го позволиш - препоръчително е да използваш подобни пропорции.

lefteroff

#22 Мнение от lefteroff »

Надявам се съвсем скоро да направя първата крачка,интересно ми е как ще реагира архитекта на изискването ми за тази стая :lol: :lol:

Аватар
Ivo_Hristev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#23 Мнение от Ivo_Hristev »

Архитекта/дизайнера винаги реагира по един начин:
- Не може!! Тук ще има ненамсиквоси......

:lol: :lol:

Публикувай отговор

Обратно към “Акустика”