Привет!
Извинявам се, че от толкова време не съм писал. Бях жестоко зарит от много на брой служебни ангажименти и бях сложил на пауза аудио ентусиазма, за да се преборя с драмите в офиса.
Dgd написа:Страхотно се справяте! Поздравленея на цялата група
Все пак ми се ще да разбера повече за модифицирането на Фостексите.
А някой от вас много добре се справя с дизайна

Общо взето стандартните неща, за които човек може да прочете в интернет.
1. С битумна лента и тънка плътна вата е покрито почти цялото шаси, така че метал почти да не се вижда. Отнема почти на 100% звънтенето на евтиното тенекиено шаси.
2. Запълване на фугата между магнита и шасито с маджун. Съвсем обикновен маджун за прозорци
3. Покриване на металната част на магнита, без керамиката, но НЕ с вата... а с материал (не знам как да го нарека) за подсушаване на плочки за баня. Продават го в Практикер за 5лв бройката, провоъгълен, 1см дебел и има чуваемо много по-добър ефект от ватата.
4. Свързване на масата на проводника с шасито. Резултатът е невероятна разлика в звученето. Dababa може да потвърди.
5. Премахване на капачката. Премахна "мученето", което беше най-изразено при женски вокали. (Примерно и най-вече Sade). Този проблем с т.н. "мучене" се прояваваше при по висока сила на звука или по-точно когат говорителя има ход. Колкото по-силен е звука, толкова повече "мучи". Предполагам, че проблема се проявява не заради самата капачка, а дупката й, която преполагам е там, за да се освобождава налягането м/у капачката и пола.
6. Добавяне на фазов палец. Поръчах един чивт от Дейв от Planet 10. Първоначално не ми хареса много звученето, въпреки много по-ясно изразените високи, но след малко положен труд със шкурка в чисто екпрериментални направления, нещата си дойдоха на мястото. Допълнително на единия фостекс се бяха оляли с лепилото м/у месинговата (може би?) шайба и пола и трябваше да си поиграя с винтоверта, за да си дойдат окончателно нещата на мястото. Крайният резултат от цялата тази хамалогия е, че средните и най-вече високите добиха кристална яснота.
7. При високи нива на звука, говорителят просто сдаваше багажа. Решението - с меко лепило за хартия намазах от вътрешната страна на ръба на ВЧ конус, също както и на гърба на мембраната, там където е залепен гофъра с хартията. Резултатът е - известна загуба на бас и може би малко динамика (тук може и да си внушавам), но сега говорителите не "кривят" дори при много високи нива на звука.
В крайна сметка смятам, че си заслушаваше всички хвърлени усилия. Звученето на моднатите Фостекси няма абсолютно нищо общо със стандартните такива. Четах коментари в този форум преди време, че fe206 не са способни да изкарат високи честоти. Уверявам ви, няма такова нещо. Дори dababa, за който друг фул рейндж освен Етер не същестува и е любител на силно акцентирани високи, беше много впечатлен от звученето на фостексите.
Angel Dimitrov написа:
Като притежател на
точно този тип хорни и минал по пътя по който вървиш, мога да споделя един съвет относно "обличането" на хорните. Спокойно можеш да го направиш с МДФ, както предполагаш. Добре е да има различни материали с различна твърдост в стените. Също така е добре и да ги залепиш (стените) , във вид на сандвич с лепило от типа на
Green Glue. Ще се досетиш защо като попрочетеш за него. Направи сандвича и експериментирай с материали преди да направиш финиша , за да не се налага да го правиш наново
Благодаря за съвета. И на мен ми предстои да "обличам" и моите хорни, тъй като са едва 18мм шперплат. От къде може да се поръча такова лепило?
Поздрави.