Най-сетне My system ...Update

тук можеш да качиш снимки на личната си система , независимо каква е тя
Публикувай отговор
Съобщение
Автор
[AK]
има известен опит
има известен опит
Обратна връзка:

Re: Най-сетне My system ...Update

#31 Мнение от [AK] »

kygar написа: Досега ,което съм чул от тази концепция ,е липса на бас. При теб как е? :D
Не знам точно какво да ти кажа... :) Не знам какво имаш предвид с "липса на бас". Със сигурност дълбокият бас не е силната страна на широколентов говорител сложен върху бафъл... И пак, има си значение говорителят дали е подходящ за такава конструкция - не може просто да пльоснеш какъвто и да е широколентов, от който се очаква да възпроизвежа и ниските, без никаква подкрепа отдолу и да очакваш появата на бас... И помещението е от значение и т.н. Едно е да си говорим за концепция, друго е конкретна реализация, предпочитания, компромиси и звучене в дадени условия. Ако единственото, което си чул от тази "концепция" е липса на бас, жалко... има какво да хареса човек от такова акустично оформление. Но нека по-добре Proximity сподели какво най-общо му харесва, какво не и как усеща разликата спрямо предишните му ОТ.

Аватар
nikikoz
има опит
има опит
Обратна връзка:

#32 Мнение от nikikoz »

ах този бас :D

Много голяма част от хората в аудиото имат очакания за басите породени от "оцветяването" което е внесено от акустичния обем в който е поставен говорителя. Важното е дали на теб ти харесва, не се подвеждай по това с какво е известна едно концепция.... Обърни внимание на помещението и тока в системата си и ако не слушаш хард рок или нещо подобно няма да имаш никакви проблеми с басите.
Винаги се кефя на хора които са склонни да тръгнат в посока "въпреки" масовото очакване от една концепция.
За връзка с мен: nkozev@solo.bg

Аватар
Rumen Suvandjiev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#33 Мнение от Rumen Suvandjiev »

nikikoz написа:Много голяма част от хората в аудиото имат очакания за басите породени от "оцветяването" което е внесено от акустичния обем в който е поставен говорителя.
Неприятното е, че точно такъв "бас" се харесва от масовия потребител.
Познат още като "виртуалн бас", този ефект представлява сбор от високи хармоници и замазани преходни процеси. При различните конструкции причината за този ефект е различна.
- Затворен обем - лошо подбран обем и количество поглъщащ материал
- Басрефлекс - фазоинвертор, настроен единствено с оглед ниска долна гранична честота
- TL - неправилно разположение на ватата
- Хорни - неподходящ контур и компресионна камера
- OB - зле подбран драйвер - често автомобилен говорител с много твърдо окачване и малък линеен ход
- Всички гореизброени - твърде тънък и/или неподходящ материал на кутията/бафъла
Това е причина много аудиофили да се примирят с липсата на най-ниския честотен диапазон за сметка на вярно възпроизвеждане на останалата част.

Аватар
Proximity
трупа сериозен опит
трупа сериозен опит
Обратна връзка:

#34 Мнение от Proximity »

Здравейте,
@kygar

Като цяло съм любител на "Бас"-а, но на един определен, стегнат, бърз и с точността на чук, ако ме разбираш..... Това за мен е бас. Мразя лумкане, жужене, бучене и т.н Ако трябва ще слушам само "среди", но друго не мога. Да, обичам да ме удря в гърдите, но само ако е истинско..... :)

Тази концепция (след като ги сложих по този начин) съм сравнително доволен. Доста по живо стана всичко от преди. Цялостната картина е доста по реалистична. Доста по малко "бучене", и в областта на високите е по-добре(няма го гадното пясъчно звучене) За сега ги "търпя" така да се изразя.... При мен проблема е...... че бързо се насищам и разни неща почват да ме дразнят, и си казвам - "това не може да е така трябва ми нещо по-добро" :)

Поздрави.
My Audio system:
Monoblocks JJ- ECC99/6C4C 2W - Created by Nikolay Kolev
Marantz CD60/TDA1541A/heavy modded by Nikolay Kolev
Мрежов филтър/Схема на Аспарух Желязков/
Cabels:Interconnect Siltech London. speakers cabels:ПВА-1 copper solid core.

DRGeorgiev
чете и пита
чете и пита
Обратна връзка:

#35 Мнение от DRGeorgiev »

Здравейте,
@Proximity
Като цяло може да ти кажа,че с този говорител на Philips слушаш само грозни вряскащи среди,никакви високи,и никакъв бас,така е и с най-големите 12"-инча модели от това време!
Този оригинален проект на ОБ който си изпълнил е абсолютно вяла история!
С каквито и 15"18"-инчови професионални тави, да подпираш отдолу баса все ще е кух и твърд !
Вярно че ОБ има интересен звук, но изисква специализирани ""оригинални"" драйвери!
Рано или късно одисеята ти с ОБ ще се размие и остане само спомен във времето.
Инъче поздравления за усърдието в аудиото,можеш да се довериш на г-н Rumen Suvandjiev,да ти изработи и продаде някякви каквито и ОТ,спрямо някакъв бюджет,и направо да прескочиш загубата на време с ОБ!
Така мисля аз,надявам се, да не съм те засегнал,а на колегата "kygar" добре че му обясни за баса, :st как трябва да се чува :mrgreen:

Аватар
Proximity
трупа сериозен опит
трупа сериозен опит
Обратна връзка:

#36 Мнение от Proximity »

@DRGeorgiev
Привет, разбира се че не съм се засегнал.. :) Глупости.. Имам представа какво слушам, и да определено не е това което трябва да е, но е по-добре от преди..... това е цялостта на занятието да достигнеш възможно най-високо ниво, но и да натрупаш опит. За да знаеш за какво иде реч, а не да отидеш и да метнеш една торба пари за "уж" добре свиреща система, добре лъсната и с 43143 награди :)
Имам си представа за нещата, но някак си няма да е такова удоволствието просто да отида и да си купя "съвършенството"

Поздрави :)
My Audio system:

DRGeorgiev
чете и пита
чете и пита
Обратна връзка:

#37 Мнение от DRGeorgiev »

Ако ще се занимаваш с ОБ,обърни се към Audiomaster за широколентови 12",аз слушам със такива,временно, до когато имам възможност за по-сериозна покупка на по-сериозни ОТ!
Поздрави!
Прикачени файлове
DSC00053.JPG
DSC00014.JPG

Аватар
EmilRachev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#38 Мнение от EmilRachev »

Proximity написа:Мразя лумкане, жужене, бучене и т.н
Proximity, предполагам си гледал наживо рок изпълнения, та нима там бас-касата на барабаниста не "лумка", нима бас китарата не "дудне". :)
Нали все пак гоним реалистичния звук или търсиш може би орязания му вариант...
Басът си е нужен за всички жанрове музика, той придава фундамент и тържественост, чувство за реалистична картина, живо присъствие и още куп добавки за чувствата ни при различните жанрове музика.
Верно е, че доста трудно се постига точно свирещ бас в целия му честотен диапазон, дълбок, плътен и верен, без да се появят пикове и падове при определени октави, но си струва човек да се помъчи поне да се сдобие с него, а в последствие да се пребори със съпътстващите го негативни явления, породени от помещение или неправилно разположение на ОТ.
Proximity написа:Като цяло съм любител на "Бас"-а, но на един определен, стегнат, бърз и с точността на чук, ако ме разбираш..... Това за мен е бас.
Разбирам те напълно, според мен трябва да смениш концепцията, едни къси предно натоварени хорни, но прецизно сметнати и изработени биха задоволили твоя вкус.
Казвам прецизно изработени, защото обратното води точно за това дуднене и тутнене, което не харесваш, не знам дали си чувал един специфичен, както му казват кутиен ефект - доста е неприятен на слух.
Мониторът ви е прашен отвътре?
За автоматично почистване, моля кликнете
ТУК

[AK]
има известен опит
има известен опит
Обратна връзка:

#39 Мнение от [AK] »

Емиле, все пак мисля, че като референт не бива да поставяме електрическата бас китара, която може да звучи много манипулирано. Един акустичен инструмент като контрабаса, който е струнен инструмент, следва да се възпроизведе и да го чуваме и усещаме като струнен инструмент. Когато имаме оцветяване, такъв инструмент престава да звучи като струнен.

Аватар
EmilRachev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#40 Мнение от EmilRachev »

[AK], и ти си прав, ама чувал ли си как звучи същия този контрабас на ОТ, чийто бас не е от най-дълбоките, чуват се само звуците от дърпането на струните и до там, тук таме излезне някоя нота от по-високите октави на баса.
Точно това мене не ме кефи особенно. :?
То верно, че перфектните ОТ още не са измислени и произведени, ама все пак залагам на възможно по-широката лента, а по-точно изпълнение с хорни.
Масово ОБ представят сравнително реално звука, но им куца баса като дълбочина, още не съм чувал някой на тази платформа да е слязал под 50 херца чуваеми.
Борят се хората, местят ОБ на метър и половина от стените, подпират ги в ниските с 15 и даже 18 инчови тенджери и пак е трудна работа.
Не знам, избора си е на автора, всеки сам преценява какво търси и как ще го постигне.
ТУК

Аватар
haralanov
има сериозен опит
има сериозен опит
Обратна връзка:

#41 Мнение от haralanov »

EmilRachev написа: подпират ги в ниските с 15 и даже 18 инчови тенджери и пак е трудна работа.
Ако бяха да ползват говорители вместо тенджери, положението щеше да е коренно различно :D
На пръсти се броят акустично отворените системи, които са покрепени по правилния начин с правилните допълващи компоненти.

[AK]
има известен опит
има известен опит
Обратна връзка:

#42 Мнение от [AK] »

EmilRachev написа:[AK], и ти си прав, ама чувал ли си как звучи същия този контрабас на ОТ, чийто бас не е от най-дълбоките, чуват се само звуците от дърпането на струните и до там, тук таме излезне някоя нота от по-високите октави на баса.
Точно това мене не ме кефи особенно. :?
Емо, съгласен съм. Възможността за възпроизвеждане на дълбок бас е хубаво нещо и не стои на въпрос. Наличието или липсата му влияе и на възприемането ни на останалата част от музикалния спектър и ако в рок музиката, в общия случай, не е чак толкова фатално да не се възпроизвежда много ниския бас, то в симфоничната музика липсата му може да е от огромно значение и да направи определени инструменти да звучат неестествено хилави, да яде от драматизма на изпълнението и т.н.

Масово ОБ представят сравнително реално звука, но им куца баса като дълбочина, още не съм чувал някой на тази платформа да е слязал под 50 херца чуваеми.
Като цяло, това, което е направил Proximity, не е класически open baffle, а по-скоро... вид незатворена конструкция - има и още по-дълбоки и разликата с проста дъска във възпроизвеждането на баса може да е доста голяма, като не се губи толкова от другите характерни добри черти на опън бафъла. Аз мисля, че ако в тази конструкция Proximity има сериозни забележки към баса - ясно чуваеми пикове, падове, то тези драйвери не са подходящи или има още какво да доизкусурява в конструкцията и разположението й в помещението.

Аватар
EmilRachev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#43 Мнение от EmilRachev »

[AK], за тези неговите Филипси съм чел, че търпят доста сериозен мод и свирват по коренно различен начин, увеличава се честотната лента в двата края, излиза сцена и детаил.... но всичко това след най-основен мод.
ТУК

Аватар
Ivelin Braikov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#44 Мнение от Ivelin Braikov »

За да се чуе добре бас от ОБ е хубаво да е към 7-8 метра в диаметър... :roll:
What would you attempt to do if you know you could not fail?

Аватар
Proximity
трупа сериозен опит
трупа сериозен опит
Обратна връзка:

#45 Мнение от Proximity »

EmilRachev написа:[AK], за тези неговите Филипси съм чел, че търпят доста сериозен мод и свирват по коренно различен начин, увеличава се честотната лента в двата края, излиза сцена и детаил.... но всичко това след най-основен мод.

Аз съм отворен за предложения, ако има някой готов да се заеме с тази задача..... :)
My Audio system:

Публикувай отговор

Обратно към “Моята система”