Айде и аз барабар Петко с мъжете

тук можеш да качиш снимки на личната си система , независимо каква е тя
Съобщение
Автор
dedi63
чете

Айде и аз барабар Петко с мъжете

#1 Мнение от dedi63 »

Днес си сглобих първите хорнички и съм направо изумен от това, което се появи като звукова картинка, хем са малки. За първи път настръхнах от музиката на Патриша Барбър. Вкъщи слушам ОТ сансуи и усилвател Грундиг А 9000. Ами не е същото. Много благодаря на форума, че ми разказа за хорните. Дали е възможно да се качват видео файлове, защото имам мощна гравираща машина, на която изработих хорните и ми се иска да ви покажа много лесен начин, при който няма грешка в размерите и отстоянията в камерата. Отлоненията не надвишават приблизително 0.3 мм и асемблирането, при добро постоянство може да бъде извършено в рамките на един ден, а на втория вече се слушат.

Nanko Rusev
има сериозен опит
има сериозен опит
Обратна връзка:

Re: Айде и аз барабар Петко с мъжете

#2 Мнение от Nanko Rusev »

CNC фреза? Какви са колонките и с какъв говорител?

Клипчета можеш да качиш в http://www.youtube.com" onclick="window.open(this.href);return false;

Аватар
Rumen Suvandjiev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#3 Мнение от Rumen Suvandjiev »

dedi63 написа:асемблирането, при добро постоянство може да бъде извършено в рамките на един ден, а на втория вече се слушат.
Това изказване показва единствено пълна липса на опит в изработката на озвучителни тела.

Много участници във форума ползваме CNC фреза за изработката на детайлите. Много по-важна е технологията за сглобяване - тук бързината на изработка в никакъв случай не е водещ фактор.

dedi63
чете

#4 Мнение от dedi63 »

Здравейте хора!
Само две думи към господина Суванджиев. Наистина притежавам пълна липса на опит в правенето на озвучителни тела от какъвто и да било вид, вкючая хорни. Ако това е критика, то приемам я с уважение. Второ това не е запазена територия на специализиралите акустика, нали за това е DIY. И трето, разкрой и асемблиране е напълно възможно да бъдат извършени в рамките на два работни дни - вече е доказано. На втория ден вечерта ги слушах.
Само искам да напомня, че моят пост имаше за цел да благодаря за това, че чух музиката по съвсем нов и изненадващо красив начин. Пак благодаря! Що се отнася до финиша, времето за него е право пропорционално на мерака на мераклията.

Проектът е този:
hornFR10_13.jpg
Избрах го защото сравнително елементарен, правен е от много съфорумци и отсъстваха противоречиви мнения.
Както се препоръчва, това е проект за ФР10 или ФР13. Слушах и двата драйвера, както и БГ-та, но нещо ми се сториха спечени (простете за некнижовния термин) и след кратка разходка из града попаднах на това нещо:
driver.jpg
В сравнение със споменатите по-горе правилни драйвери, този ми звучеше доста по-спокойно и плътно.

Корел и АртКам и на машината:

Контурите на вътрешните прегради съм ги вкопал в страниците на 5 мм дълбочина. Това е метод, който използвам при правенето на обемни букви и форми. При този начин възможността за разместване на преградните стени е сведена до минимум.
DSC00226.JPG
Залепих три от външните страни за да получа правилна в геометрично отношение (успоредност и перпендикулярност) форма.
DSC00225.JPG
DSC00229.JPG
Следва напасване, заобляне на ръбовете и слепване на преградите, като незалепената страна се използва за правилното позициониране на преградите.

Искам да направя едно малко уточнение. Поради естеството на фирмата ми, а именно производство на външна реклама, работата с плоскости, обеми и т.н. е ежедневие, разполагам с всички необходими машини и правенето на готов проект е въпрос на добро решение, малко организация и добър алгоритъм. Такива хорни може да се асемблират и за един ден, като вечерта да бъдат пуснати на контролно слушане. Повервайте ми.
Пак благодаря на хората в този форум, защото кефът от слушане на музика от такива озвучителни тела е несравним.
След като реша дизайна ще пусна още снимки.

Аватар
Stefan Stefanov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#5 Мнение от Stefan Stefanov »

Не се дразни от критиките, не са с лоши чувства!

Изглежда много интересно очакваме още снимки.
Ако намериш отнякъде Fostex FE103E го пробвай в тези кутии.

Успех!

Аватар
Kiril Kirilov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#6 Мнение от Kiril Kirilov »

Stefan Stefanov написа: Ако намериш отнякъде Fostex FE103E го пробвай в тези кутии.
Потвърждавам препоръката:

Изображение

Много по-вярно звучат!

Nanko Rusev
има сериозен опит
има сериозен опит
Обратна връзка:

#7 Мнение от Nanko Rusev »

Разликата между 103/126 и ФР10/13 е че нямат нищо общо :D

dedi63
чете

#8 Мнение от dedi63 »

Е не се дразня, не съм такъв човек. Благодаря за всяка една градивна и позитивна критика. Благодаря и за препоръката за фостекса.

Аватар
Rumen Suvandjiev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#9 Мнение от Rumen Suvandjiev »

dedi63 написа:Само две думи към господина Суванджиев. Наистина притежавам пълна липса на опит в правенето на озвучителни тела от какъвто и да било вид, вкючая хорни. Ако това е критика, то приемам я с уважение. Второ това не е запазена територия на специализиралите акустика, нали за това е DIY. И трето, разкрой и асемблиране е напълно възможно да бъдат извършени в рамките на два работни дни - вече е доказано. На втория ден вечерта ги слушах.
Иронията към "господина" Суванджиев е твърде неуместна. Още повече, когато е отправена от потребител, който се притеснява да се представи с името си.
Ако е за спорта, едни хорни могат да се сглобят и за пoловин ден. В аудиото обаче преследваме други цели и не е необходимо човек да е специализирал акустика, за да си ги дефинира. Една от целите на форума ни е именно да разграничи DIY от TНТМ.

dedi63
чете

#10 Мнение от dedi63 »

Прощавайте за непопълнения профил! Коригирано е! Казвам се Димчо Димов

Аватар
Rumen Suvandjiev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#11 Мнение от Rumen Suvandjiev »

Е, сега мога да "господинясвам" и аз :-)
Та, господине Димов, ще се опитам да дам няколко съвета по изработката на кутиите.
Преди всичко материалът - MDF се обработва лесно и точно, но поради слоестата си структура (всеки може да се убеди лесно в това с помощта на джобно ножче) има различен декремент на затихване в различните направления. Това го прави не особено удачен материал за изработката на хорни. Много по-добри материали са качествения шпертплат, HDF и дори най-обикновено ПДЧ.
Вкопаването наистина дава много добра точност на контура, но от излючителна важност е двете слепващи се повърхности да прилягат плътно. С цел по-добър контрол на слепването, най-често улеснението с каналите не се използва. Другият важен фактор за добър контакт е притискането на повърхностите. Стегичките, които са показани на снимките, са крайно недостатъчни а това.
При сголбяването е важно да се прилага усилие на притискане във всички направления. В случая това не се вижда при слепването на елементите от контура един към друг.
Разбира се, тези забележки могат да се сторят на някого дребнави, но всеки, който е чул хорна с добре направена кутия, няма как да отрече чуваемата разлика. Нека да оставим фактора бързина на китайците - така или иначе не можем да се мерим по производителност с тях. Пък няма и смисъл...

Аватар
Stefan Stefanov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#12 Мнение от Stefan Stefanov »

Ето пример за стягане горе-долу. За по-големи кутии трябва да е още по-сериозно.
Прикачени файлове
pic_0012.jpg

Публикувай отговор

Обратно към “Моята система”