Използвал съм английски железа.Преди това години съм чел Цикин и използвайки неговите методи съм изчислил и двата трансформатора (драйверен и изходящ) и съм ги навил при познат човек.Железата при тестване дадохда 1.4 Т.Дебелината на ламерите е 0.28мм.На драйверния трансформатор L1=37H.Преводното отношение е 1:1.23.Намотан е с ПЕЛ-0.08мм-4750 намотки.
Сечението на пакета е 9.69см2.Той служи за товар на 6С4П.Крайната лампа е 6С19П, която има преднапрежение в дадения режим -72 V.Усилването на 6С4П е около 50 пъти, но тъй като е неправилно и двете лампи (драйвър и крайна) да клипират едновременно се наложи да сложа като аноден товар трансформатор.Но всъщност главната причини да използвам трансформатор (драйвърен), е че крайната лампа в случая 6С19П е с вътрешно съпротивление около 400 ома.Вътрешното съпротивление на 6С4П е около 2.1 килоом.Т.е.драйвъра е с по-голям Z от крайната лампа, което е неприемливо.Ще се получи един вид компресия при голяма амплитуда на входящия сигнал.От друга страна звученето на драйвър с товар в анода трансформатор е доста благозвучна комбинация.Междукаскадния трансформатор не би трябвало да се направи с преводно отношение повече от 1:4 , тъй като се намалява честотния обвахт.
Ето линк към схемата на усилвателя.
Относно
плеерите ми:
Както видяхте преди слушах
SONY , не лош плеър ,доста скъп ,доста тежък, доста красиво направен, доста лошо свирещ.Купил съм го чисто нов от магазина в който работех и мислих ,че имам най-доброто, докато не чух
PHILIPS от 1982 г. - CD100, CD 104, CD 304, всичките тези плеери ги имам (5 на брой) ,може би доста от вас са ги слушали? Те свирят доста аналогово ,макар че са 14 бита, надсвирват доста 16 битови CD player-и.Имат характерно винилово звучене!Някои от моделите (CD 100) са с керамични чипове на TDA1540 - военна изработка.Много мисля за ъпгрейд на тези плеери с TDA1541 ,до 2 месеца ще направя DAC.Сега в момента правя DAC с TDA1543 и CS8412.
Относно
хорните:
За да се направи една хорна на "око" би трябвало да си гений и да виждаш в невидимото:) както казват есктрасенсите, но ние земните хора се оповаваме повече на знанията дадени от хората които знаят повече от нас ,да речем Войшвило, Фурдуев, Торстен Лоеш и Иофе и др.ако се прочетът някои от техните трудове ще се разбере за голяма част от "тайните" на хорните.Но както каза 1 мой приятел Бойко ,ако направиш хорни каквито и да са те - BLH ,FLH , TL ,TQWT, или ще се провалиш безславно или ще направиш нещо добро.