Какво имате против МП3

Вместо да ги трием и губим безвъзвратно бисерите ще ги местим тук.
Съобщение
Автор
Travis

Какво имате против МП3

#1 Мнение от Travis »

Разбрах, мерси и приятен ден.
Последно промяна от Travis на Съб Мар 11, 2006 10:33 am, променено общо 1 път.

Аватар
Rumen Suvandjiev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

Re: Какво имате против МП3

#2 Мнение от Rumen Suvandjiev »

Travis написа: Виждам че в този форум преобладава негативно отношение към компресираните формати и към МП3. Интересно ми е на какво се обосновава това?
На практиката, приятелю, на практиката!
Travis написа: мах 2% от хората (под 25г) могат да направят разлика, и то само в отделни случаи
Това е показател единствено колко ниска е аудиокултурата на масовия потребител. По принцип преобладаващото мнозинство аудиофили са на възраст над посочената от теб.
За голямо мое удовлетворение, виждам, че в bgaudio.org тази възрастова граница става все по-ниска. Това е една от нашите цели - да "вдигнем летвата" на повече млади хора, за да имат достатъчно време да се развиват.
Travis написа: защото МП3 е незащитен (де факто свободен) формат, а те искат да продават все нови и уж много по-добри записи...
Болшинството музикални тракери по света не допускат mp3, а за компресия използват loseless формати като ape или flac, които са свободни формати...

Аватар
dzvero
има известен опит
има известен опит
Обратна връзка:

#3 Мнение от dzvero »

Отдавна съм минал възрастта на ония 2% за които споменаваш но съм здраво предубеден по въпроса за качеството на mp3 формата. Естествено че колкото по малка е компресията толкова сме по близко до оригинала но в един момент идва въпроса на кого въобще е необходимо това при положение че цената на CDR е символична а и твърдите дискове са ни достатъчно голями. Въпрос на средства е но предпочитам любимите ми неща да са на истински.

Ivan Rachev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#4 Мнение от Ivan Rachev »

Въпрос е на слушателски умения , възпитание и уважение към себеси музиката и музикантите , Травис авторитетно обясняваш разни неша за Дакове как мажели а питаш такава уникална глупост ушевадна за абсолютно всеки ...я си вземи мп3-чиците и мини да пием по бира да чуем при мене ..може пък да няма разлика :D :wink: 0889626590..после може и да дръпнем някой флак от нета и него да го сравним с оригинал :wink:...кога идваш ?

п.с. майка ми е на 70 години ако чуе разлика между мп3 и Wave какво правиме ?
Aeroponic-LedGarden
Etheraudio
Metropolis

Аватар
Nikolay Savov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#5 Мнение от Nikolay Savov »

Човека ,може да предпочете скъпа звукова карта и да слуша MIDI :smt035 .
Едва ли обаче си спомня този професионален пионерски формат! :ctf2:

след като разбере ,че и звуковата карта няма да свърши такава работа ,а от "компресията" няма смисъл... ще предпочете истинският звук от sp-dif и дак.

А между другото къде се продават дискове с МИДИ ;) ,не бисерни !!! :yawinkle: :smt082

Sylis
има сериозен опит
има сериозен опит
Обратна връзка:

#7 Мнение от Sylis »

lozef написа:Дали слъишаш WAVЕ,CD или MP-3 не имеет значения,эсли слон ступил на уха :idea:
Абсолютно ! Вчера за пореден път се убедих при Alnico,че дори и един CDR с WAVE трябва да е записан или презаписан само от оригинала,а най препоръчително и истинско е да се слуша самия оригинал,но не всеки има във фонотеката си всичко което иска да слуша,като мен например. ;)Скъпо удоволствие е това за повечето хора и затова те прибягват до други формати

Аватар
Teodor Gugulanoff
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#9 Мнение от Teodor Gugulanoff »

Форматът няма никакво значение; има значение само за аудиофилите.
Усещането от едно парче няма нищо общо с носителя и формата.
Ако трябва да се търси толкова голямата разлика, форматът е доста по-назад. Какъв според адептите на перфектния звук е смисъла да слушаш от плоча или супермегаоригинално цд ако колоните ти са четирилентови ?? Трябва да има приоритети. И те са:
N1- това, което преобразува ел.сигнал в звука, който чуваш
N2- това, което вади информацията оттам дето се съхранява и я прави на ел.сигнал
N3- това, което прави така, че N1 да получава достатъчно ел.сигнал, че да работи, както трябва
N4- това, по което ел.сигнал се движи, за да достигне до N1
Изображение

poseydon
има опит
има опит
Обратна връзка:

#10 Мнение от poseydon »

такаа, темата е хубава и аз бих искал да се изкажа...Значи когато за пореден път слушах на Иван Рачев системата и пуснахме диск, аудио диск, с парчета някой от които бяха флак, други мр3 установихме потресаващата разлика, ама направо огромна и колкото по-качествена е една система толкова по Ущевадна е разликата :D . Аз вкъщи примерно след първото прослушване у Алнико започнах да разбирам какво всъщност е wave и като бясно куче се ровех в нета само и само да намеря нещо, за да чуя как звучи моята система, която няма претенции за нещо велико, е разочаровах се разбира се, не от wave-а :wink: , а от системата, но това е друг въпрос. Сега, може би повече от половин година по-късно въобще не си пускам мр3 или ако това стане е просто за да чуя някой песничка, която приятел ми е пратил, слушам основно wave и някой друг flac. А между другото дори и кучето на Алнико ще хване разликата между мр3 и wave... :D
Изображение

peko
има известен опит
има известен опит
Обратна връзка:

#11 Мнение от peko »

Аз лично уважавам MP3.Toва е едно чудесно решение с цел да се намали обема на музиката разпространявана в интернет без да се загуби напълно оригинала :lol: На работа слушам постоянно на PC и съм склонен да кажа че освобождава напрежението .
Всеки аудиофил ще каже че MP3 е формат който осакатява музиката и ще е прав,но от гледна точка на функционалността в ситуации които не изискват кой знае какво качество MP3 е приемлив формат.Може би в бъдеще когато комуникациите станат далеч по-бързи MP3 ще изчезне(надявам се).
Мисля че все пак музиката е най-важна и усещането при нейното слушане.Все още помня когато брат ми донесе касетофона Хитачи за 150$ купен от Кореком преди 22 години и се кефех на диско стерео записите .
Последно промяна от peko на Нед Мар 12, 2006 2:42 am, променено общо 1 път.

MAX

#12 Мнение от MAX »

wave,е хубаво нещо но има пак разлика с оригинала :) на кол про съм конвертирал от cda -wave усеща се разлика или аз него правя като хората,пък за мп3 без коментар,cda-flac предполагам пак зависи каква е компресията но и там се долавя разлика малко по змацано е флакчето но като цяло доста динамично 8)

Ivan Rachev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#13 Мнение от Ivan Rachev »

peko написа:Все още помня когато брат ми донесе касетофона Хитачи за 150$ купен от Кореком преди 22 години и се кефех на диско стерео записите .
Hitachi-to с сигурност свири по-добре от мп3 :wink:
Aeroponic-LedGarden
Etheraudio
Metropolis

Публикувай отговор

Обратно към “Бисери”