Всичката Мара втасала....
- K.Konstantinov
- има опит
- Обратна връзка:
- Rumen Suvandjiev
- BG Audio Team™
- Обратна връзка:
Вярно си е ... Аз не се притеснявам да призная, когато съм сгрешилK.Konstantinov написа:Подобен отклик на питанията имах и аз преди време...

#atanasov_dg Начинът, по който описваш изходния трансформатор, буди у мен доста съмнения относно подготовката ти за такова начинание. Преди всичко трябва да знаеш, че високите напрежения в ламповата техника могат да бъдат смъртоносни.
Относно изходния трансформатор - за да го използваш в тази схема, трябва да знаеш параметрите му. За какъв аноден товар е предвиден? Каква е индуктивността на първичната? За какъв ток е? Въобще става ли за еднотактна схема (има ли междина)? Според мен ако ще ползваме скъпи лампи не бива да го правим с първия ни попаднал трансформатор.
Относно схемата - може би най-разпространената с 300B. Стойностите обаче не са най-оптималните.
Въобще не е зле да обмислиш каква е идеята ти - искаш да се занимаваш с лампова схемотехника или искаш просто да имаш качествен лампов усилвател?
- K.Konstantinov
- има опит
- Обратна връзка:
Абе да си кажем направо, 300В не е за първи проект.Но за сметка на това има чудесни лампи за скок в ламповата техника.Според мен един КИТ, за човек който разбира от електроника, за начало ще свърши най-добра работа.Но зависи от човека.Нека да чуем и неговото мнение...Rumen Suvandjiev написа:Вярно си е ... Аз не се притеснявам да призная, когато съм сгрешилK.Konstantinov написа:Подобен отклик на питанията имах и аз преди време...
#atanasov_dg Начинът, по който описваш изходния трансформатор, буди у мен доста съмнения относно подготовката ти за такова начинание. Преди всичко трябва да знаеш, че високите напрежения в ламповата техника могат да бъдат смъртоносни.
Относно изходния трансформатор - за да го използваш в тази схема, трябва да знаеш параметрите му. За какъв аноден товар е предвиден? Каква е индуктивността на първичната? За какъв ток е? Въобще става ли за еднотактна схема (има ли междина)? Според мен ако ще ползваме скъпи лампи не бива да го правим с първия ни попаднал трансформатор.
Относно схемата - може би най-разпространената с 300B. Стойностите обаче не са най-оптималните.
Въобще не е зле да обмислиш каква е идеята ти - искаш да се занимаваш с лампова схемотехника или искаш просто да имаш качествен лампов усилвател?
- Rumen Suvandjiev
- BG Audio Team™
- Обратна връзка:
Точно този КИТ на Sun Audio напоследък се опитват да предлагат в страната ... на цена, по-висока от тази, на която аз продавам готови усилватели с 300B.K.Konstantinov написа:Според мен един КИТ, за човек който разбира от електроника, за начало ще свърши най-добра работа.Но зависи от човека.Нека да чуем и неговото мнение...
- Stefan Stefanov
- BG Audio Team™
- Обратна връзка:
- Rumen Suvandjiev
- BG Audio Team™
- Обратна връзка:
Re: Ха-ха
Ами обясни ни тогава, че да не се излагаме повече!atanasov_dg написа:Но явно не знаете какво е бифилярна намотка и в страха си да не се изложите
-
- BG Audio Team™
- Обратна връзка:
atanasov_dg, изходен трансформатор с преводно отношение >1, навит бифилярно, не е добро решение. Има много голям капацитет, а и не е сигурно дали ще издържи изолацията високото постоянно напрежение, ако вторичната е замасена. По цялата си дължина на проводника, двете намотки са една до друга. Има проводници със специална 7 kV изолация. Целия паразитен капацитет се включва към анода на лампата. Намалена е Ls, но за сметка на Cp. Бифилярната намотка евентуално може да се ползва при преводно отношение 1:1 и ако няма голям посояннотоков потенциал първична - вторична.
五郎
- Fenkiller
- има сериозен опит
- Обратна връзка:
Изцяло подкрепям горния пост!
Бифилярно навиване обикновено само в интерстейдж трансформатори 1:1 и за ниско напрежение! Иначе е трудно да навиеш бифилярно 4500 навивки първична и 250 вторична с различни диаметри например
.
Късмет все пак! Крайната лампа е хубава и ако желанието ти е голямо- действай!Все си мисля че в нета има всичко.

Бифилярно навиване обикновено само в интерстейдж трансформатори 1:1 и за ниско напрежение! Иначе е трудно да навиеш бифилярно 4500 навивки първична и 250 вторична с различни диаметри например

Късмет все пак! Крайната лампа е хубава и ако желанието ти е голямо- действай!Все си мисля че в нета има всичко.

Kill with power! DIY ! DIY ! DIY !
- Stefan Stefanov
- BG Audio Team™
- Обратна връзка:
Re: Ха-ха
[quote:7a1bfc77ab="atanasov_dg"]...
И никъде не съм казвал ,че изходните трафа са със не известни параметри...[/quote:7a1bfc77ab]
А това кой го е писал? Стрина ми Гюргя ли?
[quote:7a1bfc77ab="atanasov_dg"]Започвам да събирам тази схема единствено защото ми подариха качествени изходни трансформатори-някакви на UHER [color=red:7a1bfc77ab]но не ми са ясни[/color:7a1bfc77ab].
[/quote:7a1bfc77ab]
С този тон далече няма да стигнеш! След като молиш за помощ не върви да се дърпаш с хората, които евентуално могат да ти помогнат!
И никъде не съм казвал ,че изходните трафа са със не известни параметри...[/quote:7a1bfc77ab]
А това кой го е писал? Стрина ми Гюргя ли?
[quote:7a1bfc77ab="atanasov_dg"]Започвам да събирам тази схема единствено защото ми подариха качествени изходни трансформатори-някакви на UHER [color=red:7a1bfc77ab]но не ми са ясни[/color:7a1bfc77ab].
[/quote:7a1bfc77ab]
С този тон далече няма да стигнеш! След като молиш за помощ не върви да се дърпаш с хората, които евентуално могат да ти помогнат!