Търся схема на една класика от 70-те ...
-
mitaka
- има опит

- Обратна връзка:
Търся схема на една класика от 70-те ...
Търся схема на Pioneer SA-706 (или SA-7700) ... из нет-а не намирам почти нищо ...ако някой има нещо да помага ... ще му бъда много признателен - значи !!! 
-
mitaka
- има опит

- Обратна връзка:
Имам схемата на Pioneer SA-7800 - модела с флуорисцентната идникация - някой ако му върши работа мога да я публикувам !!! Хубавото в моя случай, че схемата е почти идентична с тази на моя модел SA-706, обаче точно тази част която ме интерсува е реализирана по различен начин.
В общи линии аз локализирах проблема на моя усливател. Това е специализирана IC - PA3004 / 8H2 - производство на Pionner. Ако има някой тука, който се занимава с ремонт на аудио техника и има канал за доставка на елементи нека помага да го намерим по-бързо. Чипа управялва цялата защита на усиливателя. Иначе усилвателя си работи перфектно - само дето съм направил байпас на защитата ...което не е хубаво ...
Иначе усилвателчето звучи страхотно - като гледам схемата на крайните стъпала май е клас B ...почти съм убеден, че може да разкаже играта на много съвремени модели.
-----------------------
QUAD, ако има в някоя от твоите схеми реализация на защитата с PA3004 може да ми я пратиш ако не ти представлява проблем. Ако не намеря чипа ще си я направя с дискретни елементи ..
В общи линии аз локализирах проблема на моя усливател. Това е специализирана IC - PA3004 / 8H2 - производство на Pionner. Ако има някой тука, който се занимава с ремонт на аудио техника и има канал за доставка на елементи нека помага да го намерим по-бързо. Чипа управялва цялата защита на усиливателя. Иначе усилвателя си работи перфектно - само дето съм направил байпас на защитата ...което не е хубаво ...
Иначе усилвателчето звучи страхотно - като гледам схемата на крайните стъпала май е клас B ...почти съм убеден, че може да разкаже играта на много съвремени модели.
-----------------------
QUAD, ако има в някоя от твоите схеми реализация на защитата с PA3004 може да ми я пратиш ако не ти представлява проблем. Ако не намеря чипа ще си я направя с дискретни елементи ..
-
Teodor Ainadjiev
- BG Audio Team™

- Обратна връзка:
-
audioman
Аз не съм съгласен, ще дадеш ли пример, за да ми изясниш нещата?? Т.е. нов усилвател с калпави бавни нискочестотни тр-ри??? Марка, модел, елементи вътре? Доколкото знам, технологиите вървят все пак напред, не назад...quad написа: 930 si e klas B, napravi mi vpe4atlenie 4e krainite tranzistori sa s dosta visoka gorna grani4na 4estota...ne6to neobi4aino za novite usilvateli,no nivoto na shemotehnikata togava e nalagalo tova.
-
audioman
Да поясня че някои хора имат различно определение за клас Б от други. Аз например смятам, че клас Б има ток на покой и НЕлинейността му е доста ниска /по-ниска от клас АБ/ - което означава, че изделието е перспективно. Ако токът на покой е 0 обаче.....ХМММ, в момента няма кой да ме убеди, че такова решение може да бъде нерачено прилично или хубаво или качествено или читаво или т.н.vitekk написа:Само не разбрах кво е готиното на едно стъпало клас Б и как
по-точно може "да разкаже играта", на някой свестен усилвател
-
mitaka
- има опит

- Обратна връзка:
Ами за мен, vitek "готино" e звученето на стъпалото. Това мое мнение ,че този усилвател превъзхожда много съвременни модели е абсолютно субективно и не искам да убеждавам никого ... звученето му е изключително свежно с чисти и отчетливи среди и високи, плътен и изразителен бас. Звука му се запазва балансиран при различни нива на изходната мощност - като за разлика от някой други модели звучи много по-добре при ниска мощност.vitekk написа:Само не разбрах кво е готиното на едно стъпало клас Б и как
по-точно може "да разкаже играта", на някой свестен усилвател
За съжаление имам общи познания по НЧ схемотехника и не мога да изкажа компететно мнение по въпроса кое и "готиното" на схемата. Ей я тука - нека инжинерите от форума се изкажат защо свири толкова прилично.
http://store2.data.bg/mitata/Pioneer7800_power_amp.jpg
Това което ми направи впечатление, че при обявена мощност от произвoдителя 2х65W, крайните стъпала са подсигурени с трансформатор с мощност 650W. (Стандартното изпълнение е със 520W захранване - моя се оказа изпълнение за US Army).
-
audioman
Схемата е доста прилична. Общо взето от изпипаните класически схеми + динамично преднапрежение dynamic biasing /токът на покой се изменя в зависимост от сигнала на изхода/ Може би една от най-наточените схеми някога, като изключим "наборът му" Ямаха М2. Това което не ми харесва е входната диф. двойка.
Общо заключение - нищо чудно че схемата свири добре
Внимавай при евентуален ремонт - с ония 2 тримера бая ще си поиграеш за да настроиш тока на покой, може да гръмнеш някой транзистор, а и май ще ти трябва осцилоскоп и/или спектрален анализ, за да настроиш втория тример /не знам точно кой е 1-ви и кой е 2-ри/
Общо заключение - нищо чудно че схемата свири добре
Внимавай при евентуален ремонт - с ония 2 тримера бая ще си поиграеш за да настроиш тока на покой, може да гръмнеш някой транзистор, а и май ще ти трябва осцилоскоп и/или спектрален анализ, за да настроиш втория тример /не знам точно кой е 1-ви и кой е 2-ри/
-
audioman
Хa, KD503, KD502, 2N3055 не съм видял в нито един съвременен фирмен усилвател. Има ги само в китовете на Дърт Инструктор / неомонтана..... а те за нищо не стават.
Говорим за инженерно / икономическо проектирано и конструирано изделие все пак, т.е. някой фирмен модел.
Освен това:
- тороидите излъчват
- и днес нещата се правят с екранирани трафове. Може би с малки изключения. Ние тук за съжаление /в България/ много трудно си намираме прилични трафове, даже и по поръчка и за мноо пари. После се чудим какви ламарини да огънем /аз/ и тенджери да сложим /нали Кириле
/
Говорим за инженерно / икономическо проектирано и конструирано изделие все пак, т.е. някой фирмен модел.
Освен това:
- тороидите излъчват
- и днес нещата се правят с екранирани трафове. Може би с малки изключения. Ние тук за съжаление /в България/ много трудно си намираме прилични трафове, даже и по поръчка и за мноо пари. После се чудим какви ламарини да огънем /аз/ и тенджери да сложим /нали Кириле
-
Nikolay_Hristov
- BG Audio Team™

- Обратна връзка:
-
Ivan Rachev
- BG Audio Team™

- Обратна връзка:
-
Bojo
- BG Audio Team™

- Обратна връзка:
Май не познавам нито един човек, който в момента да слуша от изброените от тебе усилватели. И за уточняване - не ми е известен и фабричен руски (или съветски) усилвател с 2N3055 или KDxxx.quad написа: Студио 1,2,3; УМ 100 и още много руски машинки за друсане на въздух. По-нагоре направих уточнението, че говоря за усилватели масово срещани у нас, а не за такива, каквито могат да си позволят ограничен кръг от хора.