Търся схема на една класика от 70-те ...

Съобщение
Автор
mitaka
има опит
има опит
Обратна връзка:

Търся схема на една класика от 70-те ...

#1 Мнение от mitaka »

Търся схема на Pioneer SA-706 (или SA-7700) ... из нет-а не намирам почти нищо ...ако някой има нещо да помага ... ще му бъда много признателен - значи !!! :)

mitaka
има опит
има опит
Обратна връзка:

#3 Мнение от mitaka »

Имам схемата на Pioneer SA-7800 - модела с флуорисцентната идникация - някой ако му върши работа мога да я публикувам !!! Хубавото в моя случай, че схемата е почти идентична с тази на моя модел SA-706, обаче точно тази част която ме интерсува е реализирана по различен начин.

В общи линии аз локализирах проблема на моя усливател. Това е специализирана IC - PA3004 / 8H2 - производство на Pionner. Ако има някой тука, който се занимава с ремонт на аудио техника и има канал за доставка на елементи нека помага да го намерим по-бързо. Чипа управялва цялата защита на усиливателя. Иначе усилвателя си работи перфектно - само дето съм направил байпас на защитата ...което не е хубаво ...

Иначе усилвателчето звучи страхотно - като гледам схемата на крайните стъпала май е клас B ...почти съм убеден, че може да разкаже играта на много съвремени модели.

-----------------------

QUAD, ако има в някоя от твоите схеми реализация на защитата с PA3004 може да ми я пратиш ако не ти представлява проблем. Ако не намеря чипа ще си я направя с дискретни елементи ..

Teodor Ainadjiev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#5 Мнение от Teodor Ainadjiev »

Само не разбрах кво е готиното на едно стъпало клас Б и как
по-точно може "да разкаже играта", на някой свестен усилвател :)
a.k.a. vitekk

audioman

#6 Мнение от audioman »

quad написа: 930 si e klas B, napravi mi vpe4atlenie 4e krainite tranzistori sa s dosta visoka gorna grani4na 4estota...ne6to neobi4aino za novite usilvateli,no nivoto na shemotehnikata togava e nalagalo tova.
Аз не съм съгласен, ще дадеш ли пример, за да ми изясниш нещата?? Т.е. нов усилвател с калпави бавни нискочестотни тр-ри??? Марка, модел, елементи вътре? Доколкото знам, технологиите вървят все пак напред, не назад... :roll:

audioman

#7 Мнение от audioman »

vitekk написа:Само не разбрах кво е готиното на едно стъпало клас Б и как
Да поясня че някои хора имат различно определение за клас Б от други. Аз например смятам, че клас Б има ток на покой и НЕлинейността му е доста ниска /по-ниска от клас АБ/ - което означава, че изделието е перспективно. Ако токът на покой е 0 обаче.....ХМММ, в момента няма кой да ме убеди, че такова решение може да бъде нерачено прилично или хубаво или качествено или читаво или т.н. :wink:

mitaka
има опит
има опит
Обратна връзка:

#8 Мнение от mitaka »

vitekk написа:Само не разбрах кво е готиното на едно стъпало клас Б и как
Ами за мен, vitek "готино" e звученето на стъпалото. Това мое мнение ,че този усилвател превъзхожда много съвременни модели е абсолютно субективно и не искам да убеждавам никого ... звученето му е изключително свежно с чисти и отчетливи среди и високи, плътен и изразителен бас. Звука му се запазва балансиран при различни нива на изходната мощност - като за разлика от някой други модели звучи много по-добре при ниска мощност.

За съжаление имам общи познания по НЧ схемотехника и не мога да изкажа компететно мнение по въпроса кое и "готиното" на схемата. Ей я тука - нека инжинерите от форума се изкажат защо свири толкова прилично.

http://store2.data.bg/mitata/Pioneer7800_power_amp.jpg

Това което ми направи впечатление, че при обявена мощност от произвoдителя 2х65W, крайните стъпала са подсигурени с трансформатор с мощност 650W. (Стандартното изпълнение е със 520W захранване - моя се оказа изпълнение за US Army).

audioman

#9 Мнение от audioman »

Схемата е доста прилична. Общо взето от изпипаните класически схеми + динамично преднапрежение dynamic biasing /токът на покой се изменя в зависимост от сигнала на изхода/ Може би една от най-наточените схеми някога, като изключим "наборът му" Ямаха М2. Това което не ми харесва е входната диф. двойка.
Общо заключение - нищо чудно че схемата свири добре :)
Внимавай при евентуален ремонт - с ония 2 тримера бая ще си поиграеш за да настроиш тока на покой, може да гръмнеш някой транзистор, а и май ще ти трябва осцилоскоп и/или спектрален анализ, за да настроиш втория тример /не знам точно кой е 1-ви и кой е 2-ри/ :roll:

audioman

#11 Мнение от audioman »

Хa, KD503, KD502, 2N3055 не съм видял в нито един съвременен фирмен усилвател. Има ги само в китовете на Дърт Инструктор / неомонтана..... а те за нищо не стават.
Говорим за инженерно / икономическо проектирано и конструирано изделие все пак, т.е. някой фирмен модел.
Освен това:
- тороидите излъчват
- и днес нещата се правят с екранирани трафове. Може би с малки изключения. Ние тук за съжаление /в България/ много трудно си намираме прилични трафове, даже и по поръчка и за мноо пари. После се чудим какви ламарини да огънем /аз/ и тенджери да сложим /нали Кириле :wink: /

Nikolay_Hristov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#12 Мнение от Nikolay_Hristov »

Хехе :D :D :D
То верно, че тенджерите не са мнгоо скъпи , а иначе вършат работа :lol:

Ivan Rachev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#14 Мнение от Ivan Rachev »

Quad радвам се че накрая си намерил начин да пишеш на родният си език,определено щеше да липсваш на форума....без да го приемаш като заяждане можеш ли да обясниш каква звукова картина получаваме от амп с траф направен с ламели от електрожен ?
Aeroponic-LedGarden
Etheraudio
Metropolis

Bojo
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#15 Мнение от Bojo »

quad написа: Студио 1,2,3; УМ 100 и още много руски машинки за друсане на въздух. По-нагоре направих уточнението, че говоря за усилватели масово срещани у нас, а не за такива, каквито могат да си позволят ограничен кръг от хора.
Май не познавам нито един човек, който в момента да слуша от изброените от тебе усилватели. И за уточняване - не ми е известен и фабричен руски (или съветски) усилвател с 2N3055 или KDxxx.

Публикувай отговор

Обратно към “Полупроводникови усилватели”