Филтриращи кондензатори
-
Heretic
Филтриращи кондензатори
Значи в момента е в разработака една Quad-4е 405 и като съм питал колко uF трябва да са ми филтриращите на захранването не получавам еднозначен отговор.И никой не може да ми каже дори как да ги сметна.Повечето ме съветват колкото повече толкова по-добре.Значи ще се захранва със около +- 47V след греца,ако от това има значение капацитета.Аз примерно съм харесал едни 66000uF/73V.И дали с по-малък капацитет ефекта за филтрацията няма да е същия?
-
Nikolay_Hristov
- BG Audio Team™

- Обратна връзка:
Emi .. Zna4i ...
1. Analiziraj si shemata na usilvatelq i i vij kakvi iziskvaniq ima kym zahranvaneto ..
2. Vij kakvo aktivno syprotvlenie imat diodite na greca i vtori4nata namotka na transformatora ... (za vtori4nite namotki , ako moje6 i nqkakva induktivnost sloji v smetkite)
3. Modeliraj si cqlata situaciq ... i re6avaj prehodni procesi ... I si nameri minimalnata stojnost na kapaciteta na kondenzatora , koqto da ti zvyr6i rabota ....
Ako iska6 taq rabota po 3. moje6 da q svyr6i6 i s nqkoj simulator na elektronni shemi za da ne si igrae6 da se pravi6 na matematik
Az polzvam "Multisim" nqkakyv ... dosta 4esto smqta nqkakvi gluposti toq software ... "Electronik Workbench" ne e lo6 (to e kato "multisim"- a no e po prost...) Ako iska6 na PSpice ... no 6te e golqma igra4ka dokato opravi6 sys software-a 
P.S.: syjalqvam za latinicata
1. Analiziraj si shemata na usilvatelq i i vij kakvi iziskvaniq ima kym zahranvaneto ..
2. Vij kakvo aktivno syprotvlenie imat diodite na greca i vtori4nata namotka na transformatora ... (za vtori4nite namotki , ako moje6 i nqkakva induktivnost sloji v smetkite)
3. Modeliraj si cqlata situaciq ... i re6avaj prehodni procesi ... I si nameri minimalnata stojnost na kapaciteta na kondenzatora , koqto da ti zvyr6i rabota ....
Ako iska6 taq rabota po 3. moje6 da q svyr6i6 i s nqkoj simulator na elektronni shemi za da ne si igrae6 da se pravi6 na matematik
- Stefan Stefanov
- BG Audio Team™

- Обратна връзка:
Това също ще ти помогне:
http://www.duncanamps.com./psud2/index.html
http://www.duncanamps.com./psud2/index.html
-
audioman
-
Heretic
е айде да оставим настрана тия преходни процеси, щото те не играят роля (преходния процес е само когато го включиш това чудо). Така, че му трябва на човека само колко му черпи това животинче при пълна мощност и останалите неща дето ги изприказва.cycles написа:Emi .. Zna4i ...
Ako iska6 taq rabota po 3. moje6 da q svyr6i6 i s nqkoj simulator na elektronni shemi za da ne si igrae6 da se pravi6 na matematikAz polzvam "Multisim" nqkakyv ... dosta 4esto smqta nqkakvi gluposti toq software ... "Electronik Workbench" ne e lo6 (to e kato "multisim"- a no e po prost...) Ako iska6 na PSpice ... no 6te e golqma igra4ka dokato opravi6 sys software-a
Прав си обаче, че със Multisim ще се справи чудесно да види каква е разликата между различните капацитети, но ми се струва, че няма да успее да се ориентира много добре (колко миливолта пулсации правят някаква разлика - 500 или 1000, може би гоним цифри от порядъка на 10...)
-
Nikolay_Hristov
- BG Audio Team™

- Обратна връзка:
играят роля преходните процеси ... понеже когато изправителната схема е натопварена ... при входно въздействие от синусоидни полупериоди има процес на разреждане и зареждане на филтровия кондензатор ... като стойността до която ще се зареди зависи от времеконстантата на съпротивлението на вторичните намотки и диодите и филтровия кондензатор ,както и съпротивлението на товара (ако се вземе под внимание и индуктивността на вторичните намотки става преходенпроцес във верига от втори ред и е по сложно) . При разрждането зависи от времеконстантата на еквивалентното товарно съпротивление и пак капацитета на филтровия кондензатор..... Ако се вземат под внимание и загубите в кондензатора , това може да се имитира със съпротивление сериално на кондензатора (клонящо към 0 в идеалния случай) и със съпротивление паралелно на кондензатора (клонящо към безкрайност в идеалния случай) .... Така че не си прав Dreamerе и точно тия преходни процеси имат значение....
Всъщност по сложната част от сметките е тази да се предявят конкретните изисквания към захранването .... Лесно е да се сметне какви пулсации трябва да има за да осигури съответната мощност върху товара ... Ами по трудната част е да се сметне колко от тия пулсации на захранването попадат на изхода на усилвателя ... щото се касае до доста обширен анализ на конкретната схема на усилвателя .... И за тая работа не съм много убеден че ще стане със "Мултисим" точно ... щото много глупости говори тая програма ....
Всъщност по сложната част от сметките е тази да се предявят конкретните изисквания към захранването .... Лесно е да се сметне какви пулсации трябва да има за да осигури съответната мощност върху товара ... Ами по трудната част е да се сметне колко от тия пулсации на захранването попадат на изхода на усилвателя ... щото се касае до доста обширен анализ на конкретната схема на усилвателя .... И за тая работа не съм много убеден че ще стане със "Мултисим" точно ... щото много глупости говори тая програма ....
-
Heretic
-
kd503
-
audioman
-
audioman
- Daniel Petrov
- BG Audio Team™

- Обратна връзка:
-
audioman
Говорех за сериозния пик при включване, който ще изисква поне 3-4 пъти по-големи "бушони" на 230Волта мрежата и може дори да задейства автоматичен предпазител 10-16А от Ел. Инсталацията. Ако сериозните пикови токове не притесняват човека - да не слага ограничител. А за фаст диодите - то се знае /иам такава тема някъде/widowmaker написа:Или ръгаш грец с фаст рекавъри диоди,които имат сериозен импулсен ток.
Тогава минаваш и без софт старт.