Активни филтри

Съобщение
Автор
Аватар
Kosio
има сериозен опит
има сериозен опит
Обратна връзка:

Активни филтри

#1 Мнение от Kosio »

Аз да ви питам, активните филтри за буфери винаги ли трябва да се правят с характеристика на Линквиц, т. е. това ачх се използва заради фазата според мен но не знам според вас ще има ли голямо значение ако е крива на Чебишев или Бътъруут.
Май никой няма да ми отговори :(
Последно промяна от Kosio на Нед Авг 05, 2007 12:03 pm, променено общо 1 път.

Аватар
rollin
има известен опит
има известен опит
Обратна връзка:

Re: Активни филтри

#3 Мнение от rollin »

klana написа:Активен филтър има на Поп Богомил двуетажния аз от там си закупих и съм много доволен.Направен е с полеви на входа и интегрална схема 071 регулира доста ниско-не се чува певеца а по-данни доколкото си спомням 18db. на октава го дават.
Колко стотинки го купи и ако имаш дай малко повече инфо за него, че и на мене ми трябва.
Поздрави :wink:

Аватар
Kosio
има сериозен опит
има сериозен опит
Обратна връзка:

#5 Мнение от Kosio »

Моя въпрос беше за самият синтез на АФ. Защо използват кривата на Линквиц-Рейли
А иначе дай принципна схема, да го погледна :)
Обаче на Поп богомил е егати скъпотията....
Последно промяна от Kosio на Нед Авг 05, 2007 12:03 pm, променено общо 1 път.

Аватар
bis
има опит
има опит
Обратна връзка:

#7 Мнение от bis »

Kosio написа:Аз да ви питам, активните филтри за буфери винаги ли трябва да се правят с характеристика на Линквиц, т. е. това ачх се използва заради фазата според мен но не знам според вас ще има ли голямо значение ако е крива на Чебишев или Бътъруут.
Май никой няма да ми отговори :(
Погледни и какво представлява всяка една от кривите и ще си отговориш сам на въпроса.
Изображение

Аватар
Kosio
има сериозен опит
има сериозен опит
Обратна връзка:

#8 Мнение от Kosio »

Знам какво представляват кривите, тази на чебишев може да се направи дори с по малко Q , ти им погледни фазовата разлика. Това което си го дал е само АЧХ, което в зависимост от честотните характеристики на говорителите е удобно да избираме.
Просто въпросът ми е за фазовата разлика на Линквитц? :)
Последно промяна от Kosio на Нед Авг 05, 2007 12:04 pm, променено общо 1 път.

Nikolay_Hristov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#9 Мнение от Nikolay_Hristov »

Kosio, направи няколко филтъра на една тренажорна платка и ги чуй :D .. това е най-добрия начин да разбереш кое как свири :wink:

Goro
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#10 Мнение от Goro »

Всички филтри от първи ред се описват с един и същи полином, но с различни коефициенти. От коефициентите се определя качествения фактор. Всеки тип филтър има собсвен качествен фактор. При Q=1, има изразен максимум в АЧХ, а при намаляване на Q <0,5 , ФЧХ и ГВЗ са близо до линейни. За всички филтри при -3dB, е завъртяна фазата на 45˚. Но наклона на фазовата характеристика е различен.
В крайна сметка обаче е важно какво ще се получи на изхода на озвучителното тяло. А то има поне още един филтър и някакво осово изместване на другия говорител. Интересна е крайната фазова и амплитудна характеристика на цялата система. Тя за съжаление не може да е идеална. "Сглобяването" в областта на разделителната честота е много тънка работа и е за предпочитане да се направи опитно.
Всяка рецепта за типа на филтъра може да се окаже неудачна за конкретния случай.
Последно промяна от Goro на Пет Юни 29, 2007 10:13 am, променено общо 1 път.

Аватар
Ivo_Hristev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#11 Мнение от Ivo_Hristev »

Според мен в супер-куфарите се ползва АЧХ тип Линквиц-Райли защото Q-факторът му е близко до граничният случай ( 0,5 ), известен още като критично демпфана система. Характеризира се с най-малки преходни процеси, които по мои наблюдения са много важни за звученето на ниските.

Аватар
Kosio
има сериозен опит
има сериозен опит
Обратна връзка:

#12 Мнение от Kosio »

Goro написа: "Сглобяването" в областта на разделителната честота е много тънка работа е за предпочитане да се направи опитно.
Всяка рецепта за типа на филтъра може да се окаже неудачна за конкретния случай.
Прав си Горо наистина е много тънка работа и се прави опитно със много слушане. Изпробвал съм сумати схеми и рецепти без реално никакъв добър резултат докато избера правилната.
Синтеза на тези филтри на пръв поглед изглежда прост но реално е много сложен и със скрити капани поради голямият разнообразен избор и звученето на самият буфер.

Публикувай отговор

Обратно към “Полупроводникови усилватели”