Схема на защита ...

Съобщение
Автор
Аватар
KOKO1
има известен опит
има известен опит
Обратна връзка:

Схема на защита ...

#1 Мнение от KOKO1 »

След като си гръмнах за пореден път стъпалото ( при настройката на филтрите ) се замислям за една схема на защита на усилвателя .

Препоръчаите ми , ако сте попадали на някоя ...

Желателно е да има -

1-Защита от късо на изхода.
2-Защита от постоянно напрежение на изхода.
3-Защита от първоначален "ПУК" т.е. да включва колоните с известно закъснение.
4.Да изключва колоните веднага при изключване на захранването.
5. Друго не мога да се сетя :D

Сегашната която ползвам вече не ме удоволетворява , защото няма защита от късо ...

Zmej

#2 Мнение от Zmej »

Да разбираме ли, че искаш с реле?

Аватар
KOKO1
има известен опит
има известен опит
Обратна връзка:

#3 Мнение от KOKO1 »

Да , с реле . Има ли друг вариант ? Мислех че всичките са с релета...

Zmej

#4 Мнение от Zmej »

kingKOKO1 написа:Да , с реле . Има ли друг вариант ? Мислех че всичките са с релета...
Варианти бол...
Имам някакви варианти с релета вкъщи, ако искаш, може да погледна, но мисля, че са на хартия... Но не е толкова трудно и сам да си измислиш, де...
Само че имай впредвид, че релето от късо не пази... Обикновено първо горят транзисторите, после бушоните и чак накрая евентуално задейства релето. Иначе времезакъснение - само с реле или друг ключов елемент (поне засега това ми идва на акъла).
Ако усилвателят ти е направен интелигентно (добре подбрани крайни транзистори - като ток, напрежение, SOA, и добре подбрани бушони - като големина, тип, бързодействие), и все пак, за да избягаш от релето, защита от късо не ти трябва - бушоните ще гърмят първи (преди транзисторите). А за защитата от постоянно напрежение на изхода - има една много интелигентна схемичка с късосъединител на изхода, при което пак гърмят бушони (познай къде я видях навремето :lol: :P ). Обаче в този случай нямаш времезакъснение, но ако ти е направен добре усилвателят, не ти и трябва... :wink:

AdsBot [Google]

à-õà

#5 Мнение от AdsBot [Google] »

Äà , ïðè ìåí å òî÷íî òàêà ... Ñëåä êàòî îêúñèõ èçõîäà ìè èçãîðÿõà òðàíçèñòîðèòå , ïîÿâè ñå ïîñòîÿííî íàïðåæåíèå íà èçõîäà , è çàùèòàòà èçêëþ÷è :P ...Àìà òîâà íå ìè âúðøè ðàáîòà...

Îñâåí äà ñëîæà ïî-ñëàáè áóøîíè , è äà ðàç÷èòàì íà òÿõ...

Ñòúïàëàòà ñà ìè ÊÓÀÄ- ÌëàäÊîíñòðóêòîð , íî ïîíåæå íàïðåæåíèåòî ñ êîåòî ãè çàõðàíâàì å ìàëêî ïî ãîëÿìî ( +- 104 ) îò íàïðåæåíèåòî íà òðàíçèñòîðèòå ( 100 V ) è àêî íåùî ãîðè - ñà ïúðâî òðàíçèñòîðèòå , çà ñúæàëåíèå...Çàòîâà ìèñëåõ äà ïðàâÿ åäíà ñõåìè÷êà çà ñòàáèëèçàòîð íà íàïðåæåíèå , çà äà ìîãà äà ãî ñòàáèëèçèðàì èëè äà ãî ñìúêíà ìàëêî...

À , ñàì íå ìîãà äà ñè íàïðàâÿ çàùèòàòà ... :oops:

(ïîçíàé êúäå ÿ âèäÿõ íàâðåìåòî :lol: :P ). Êúäå ÿ âèäÿ ? :roll:

Аватар
KOKO1
има известен опит
има известен опит
Обратна връзка:

#6 Мнение от KOKO1 »

Опа .. бях забравил да вляза.. Затова го ти отговарям пак.....

Да , при мен е точно така ... След като окъсих изхода ми изгоряха транзисторите , появи се постоянно напрежение на изхода , и защитата изключи ...Ама това не ми върши работа...

Освен да сложа по-слаби бушони , и да разчитам на тях...

Стъпалата са ми КУАД- дърт инструктор , но понеже напрежението с което ги захранвам е малко по голямо ( +- 104 ) от напрежението на транзисторите ( 100 V ) и ако нещо гори - са първо транзисторите , за съжаление...Затова мислех да правя една схемичка за стабилизатор на напрежение , за да мога да го стабилизирам или да го смъкна малко...

А , сам не мога да си направя защитата ...

(познай къде я видях навремето ). Къде я видя ?

Аватар
Teodor Gugulanoff
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#7 Мнение от Teodor Gugulanoff »

Донякъде в кръга на шегата - има една защита, която не изисква почти нищо - просто не изключваш усилвателя ;)
Изображение

Zmej

Re: а-ха

#8 Мнение от Zmej »

kingKOKO1 написа: Къде я видя ? :roll:
В оригиналната схема на Quad 405...

За схема на защита с реле-елементарна ще ти дам (даже и работи :P 7 години без проблем на сегашните, опс, вече бившите бангии)... Няма проблем, ще я снимам и ще ти я дам все някога...
Но може да измислим и по-хубава... :wink:

Ама това от късо няма да те спаси... Както вече си разбрал, де, ама аз да повторя...

И за бушоните - не е толкова важно да са 'по-слаби', колкото да са 'бързи' (ако успееш и някъде характеристики да намериш, евалла, аз не мога)... Ама в комет примерно май бавни нямат... :wink:

Аватар
KOKO1
има известен опит
има известен опит
Обратна връзка:

Re: а-ха

#9 Мнение от KOKO1 »

OK . Освен да сменя бушоните ... 8)

Аватар
SlowDead
има известен опит
има известен опит
Обратна връзка:

tc

#11 Мнение от SlowDead »

не е ли идея и докато настроиваш филтъра да намериш друго захранване по-слабо с което няма да горят транзисторите и след като настроиш филтрите да си сложиш пак старото захранване :) така проблема е нулев :wink:

Аватар
Rumen Suvandjiev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#12 Мнение от Rumen Suvandjiev »

Идеята никак не е лоша, но има и още по-добра.
Колегата, когато пуска нова схема, свързва силовия трансформатор към 220V посредством мощен реостат с плъзгач и полека-лека увеличава напрежението.
Така ако някъде започне да пече, се вижда преди да е изпушил елемент или още по-гадно - писта...

RazoR

#13 Мнение от RazoR »

в конрад се продават вариаци 500VA за 36 лв. мисля че беше сумата с такова нещо грижите по настройката са доста по-малко...

Аватар
Daniel Petrov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

Re: Схема на защита ...

#14 Мнение от Daniel Petrov »

Nali znaesh kak se pravi zashtita ot kyso na izhoda?
S posledovatelno svyrzan resistor :-)
I sledish pada na naprezhenie
i ponezhe releto e dostatychno bavno,pyk tranzistorite izgariat mnogo,mnogo byrzo,syhraniavaiki bushona zdrav i nevredim,to edinstveniiat variant e postoianno+zakysnitelno vkliuchvane+izkliuchvane na speaker-a pri otpadane na zahranvaneto :-)
Ne okysiavash kabelite i slagash bushon samo na pyrvichnata na trafa,shtoto mnogoto bushoni razvaliat sound-a :-)
Taka i taka kato reche da se vzriviava,gyrmi nared :-)
uPC1237,NEC
specializiran chip za takava rabota,mozhesh da mu slozhish i zashtita po tok,samo che s vynshna smemichka.
vyrshi idealna rabota,makar che ima i diskretni varianti,ne po loshi,estestveno.
Az imam takyv,ako Kircho postne edni moi schemi,tam ima takova neshto,samo che e v avtomobilen variant,s triger,koito gasi PWM controller-a.

Публикувай отговор

Обратно към “Полупроводникови усилватели”