DoGC, версия Ангел Деспотов

Съобщение
Автор
Аватар
Daniel Petrov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

DoGC, версия Ангел Деспотов

#1 Мнение от Daniel Petrov »

Това е по добрата батерия според бате Ангел, цитирам:
"Гарантирам, че работи и звучи по-добре от "оригинала".
МД, хич не е капризна към части. С тримера се изравняват двете половинки на ДУ, с което се премахва офсета на ВХОДА при безкондензаторния вариант на ООВ.

Ако ползването на ОУ ви се вижда оскъпяване - и с класическа ООВ ще стане, както е горе, но кондензаторът да са поне 1000 мкф при тези стойности на резисторите в ООВ, освен ако мразите бас!"

Ето го и гениалното прозрение:
СХЕМАТА

Само напомням, че при мен няма нито серво, нито кондензатори...
5853 Labs
SE valve amps.

Изображение

Аватар
joro66
има опит
има опит
Обратна връзка:

#2 Мнение от joro66 »

За пръв път виждам комбинация диференциален и серво едновременно 8O

Аватар
Evelina Milusheva
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#3 Мнение от Evelina Milusheva »

хехехе това сигура не е всичко... :D
lyrical hardcore

D.Kolev

#4 Мнение от D.Kolev »

à òèÿ õóáàâèòå äèîäè íà èçõîäà êàêúâ ãî äúðâÿò :P .

Аватар
velinski
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#5 Мнение от velinski »

предпазват изхода от късо :smt082
STAX SR-007 Mk2 Omega 2 + KGSSHV Carbon
Grado PS-500e + TAG Mclaren 60i
Reference 3A Studio Master + Audiotour Moonphase SE + Audiotour Propaganda DAC + Sony CDP-X3000ES

bateAz

#6 Мнение от bateAz »

Oтскоро съм във форума, хубави уредби слушам рядко, своя нямам. Как би "звучала" тази схема не се наемам да прогнозирам. Работя като конструктор ( електроника ). Като такъв мога да направя само следните забележки:
1. Диференциално стъпало + постояннотоков усилвател в ООВ не е прецедент. Подобно решение се ползва за постигане на по-прецизно и едновременно с това по-шириколентово усилване. Имам го описано в книга от 1975 година, така че поне Христовата Му възраст е минала.
2. Диодите в изхода се поставят против пикове на напрежението при индуктивен товар, когато изходните транзистори работят в клас B ( той е точно такъв ). Само че тези за доста бавни за аудио. Според мен би трябвало да са нещо "fast recovery" или подобно.
3. Елементите R16, L1, C2, R11 образуват мост, който при добър подбор на елементите би подтиснал много ( 15 - 20 dB ) изкривяванията на крайното стъпало. Иначе клас B е криво като Айнщайново пространство. На практика балансът му зависи И от крайните транзистори. Аз бих добавил настройка - тример около R16 или паралелно на C2.
4. Входът на усилвателя не е разделен по DC от предусилвателя. За да "свири" добре, трябва и предусилвателят да е с прецизно регулирана "нула" на изхода.
5. Входното съпротивление на усилвателя е почти пълен капацитет. Двеста ома на входа може и да се окажат недостатъчни и да накарат предусилвателя да се самовъзбуди. ( Все пак зависи от типа на предусилвателя, но аз си мисля, че един усилвател трябва да се направи така, че да работи с "почти всички" предусилватели.
6. Би следвало да се напише в самата схема какво захранване се изисква. Поне напрежението. А тук са премълчани някои неща - напр. че се иска захранване със защита от претоварване. Самото крайно стъпало няма такава. Такова решения автоматично поставя нуждата и от схема за изключване при поява на опасно висока стойност на DC в изхода.
Съвсем конспектирано : това е. Дано не съм ви отегчил много.

D.Kolev

#7 Мнение от D.Kolev »

:twisted: :twisted: :twisted:
òè ñå ñìååø , íî â íåãîâàòà ìîäèôèêàöèÿ èìà íóæäà îò òàêîâà íåùî.
:twisted: :twisted: :twisted:

Аватар
Svetlin Iliev
има опит
има опит
Обратна връзка:

#8 Мнение от Svetlin Iliev »

Може да се поставят и по един изравняващ резистор към емитерите на крайните транзистори.Тези диоди са излишни.Когато се балансира стъпалото няма нужда от тях, само внасят изкривявания.

Аватар
Teodor Gugulanoff
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#9 Мнение от Teodor Gugulanoff »

Колеги audionote и bateAz, в случая не става дума за достойнства и качества на различни схемни решения, а за морални и етични такива на авторите им :)
Изображение

Nanko Rusev
има сериозен опит
има сериозен опит
Обратна връзка:

#10 Мнение от Nanko Rusev »

offtopic
bateAz написа:... Имам го описано в книга от 1975 година, така че поне Христовата Му възраст е минала.
..
Е 33 :lol:

progressor: Cross, да беше взел отношение на едно друго място по една друга тема, а ?

Goro
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#11 Мнение от Goro »

Коментирам само техническата страна.
Схемата на Ангел е съвсем грамотно направена. Тя взаимства идеологията на Quad 606 - серво и мост. Този мост, за съжаление и в оргинала успява да компенсира ефикасно предимно степенката и слабо 2-ри и 3-ти хармоник на крайните транзистори, защото моста има малка стръмност при ниски честоти.
Всяка схема с ООВ, при повторение и замяна на елементи и фолийната картина, може да се възбуди.
Тази идеология на Quad, доразвита от Ангел, беше на времето крачка във вярната посока.
Идеологията на Даниел е коренно различна. Опростено и минимизирано схемно решение без всякакви ООВ и използва големи токове.
Да се сравняват на книга двете идеологий не е сериозно. Трябва да се слуша и то непредубедено. Но аудио общността отдавна е установила, че в транзисторната техника, дълбокия кл."А" и липсата на ООВ (включително и сервото) е предимство, установявано в малки нюанси на звука.

Nikolay_Hristov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#12 Мнение от Nikolay_Hristov »

Интересното в случая е, че москвича и мерцедеса са на приблизително еднаква цена... ти кое би избрал? :twisted: :twisted:

Аватар
Daniel Petrov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#13 Мнение от Daniel Petrov »

Goro написа:Коментирам само техническата страна.
Схемата на Ангел е съвсем грамотно направена. Тя взаимства идеологията на Quad 606 - серво и мост. Този мост, за съжаление и в оргинала успява да компенсира ефикасно предимно степенката и слабо 2-ри и 3-ти хармоник на крайните транзистори, защото моста има малка стръмност при ниски честоти.
Всяка схема с ООВ, при повторение и замяна на елементи и фолийната картина, може да се възбуди.
Тази идеология на Quad, доразвита от Ангел, беше на времето крачка във вярната посока.
Идеологията на Даниел е коренно различна. Опростено и минимизирано схемно решение без всякакви ООВ и използва големи токове.
Да се сравняват на книга двете идеологий не е сериозно. Трябва да се слуша и то непредубедено. Но аудио общността отдавна е установила, че в транзисторната техника, дълбокия кл."А" и липсата на ООВ (включително и сервото) е предимство, установявано в малки нюанси на звука.
Жоро, това на Деспотов е доработка на моя DoGC, ако не си забелязал... или си решил да си траеш...
Пращал съм ти схемата на постояннотоковата ми версия, ако и това си спомняш...
Последно промяна от Daniel Petrov на Съб Сеп 09, 2006 3:20 pm, променено общо 1 път.
5853 Labs
SE valve amps.

Изображение

Аватар
Daniel Petrov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#14 Мнение от Daniel Petrov »

bateAz написа:А тук са премълчани някои неща - напр. че се иска захранване със защита от претоварване. Самото крайно стъпало няма такава.
Аз също не слагам защити за ограничаване на изходния ток при късо съединение - те винаги влияят на качеството в негативна посока, пък и нали качествени усилватели слушат нормалните хора а не някакви тъпи безмозъчни лумпени - не е чак толкова сложно да си вържеш правилно и без гафове колоните...
5853 Labs
SE valve amps.

Изображение

Goro
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#15 Мнение от Goro »

Даниеле, няма да премълча. Виждал съм преди почти година твойта версия. Мисля, че последните ти разработки са по-добри.

Публикувай отговор

Обратно към “Полупроводникови усилватели”