Моля дайде съвет

Съобщение
Автор
Laf

Моля дайде съвет

#1 Мнение от Laf »

В колата съм със AIWA CDC-R 504MP и този плеър има изход за усилвател(rear) или активен subwoofer. Та реших с малко пари да си направя такъв, но въпроса ми е за това каква схема да ползвам за усилвателя, дали да е моно или стерео, нямам си идея от това, от една страна входа към усилвателя е от два канала, а от друга изхода е към един високо говорител. Менюто на плеъра позволява да се зададе какво точно си включил към този изход и да се сложат LPF.
Купил съм си BKH 0922, но още не му е готова кутията, а иначе си направих усилвател с TDA2003 ама не съм убеден, че ще върши добра работа.
Общо взето проекта се развива на сляпо и по метода на пробите, грешките и доизкусуряването, та всякакви практически съвети от ваша страна са добре дошли.
Кажете и за кутията на колоната, тъй като нямам много излишно място в колата, предложете някаква конструкция.
Мерси предварително.

D.Kolev

#2 Мнение от D.Kolev »

íå ñè ñå îáúðêàë , èçõîäà å åäèí è òè òðÿáâà ìîíî óñèëâàòåë . óñèëâàòåëÿ å õóáàâî äà ðàáîòè íàïðàâî íà 12 âîëòà çà äà íå ñè òðîâèø æèâîòà ñ DC/DC ïðåîáðàçóâàòåëè . êëàñ ÀÁ ùå òè ñâúðøè èäåàëíà ðàáîòà , íî çàáðàâè çà ÒÄÀ-òî . íàñî÷è ñå êúì íåùî äðóãî , à è ñ òîÿ áúëãàðñêè ãîâîðèòåë íÿìà äà ïîñòèãíåø íèùî çàäîâîëèòåëíî.
ãëåäàõ åäíè ïðîåêòè çà íàïðàâà íà êóòèÿ çà ñóá , êîÿòî ñåäè ïîä ñåäàëêàòà , ñúùî ìîæåø äà èçïîëçâàø è áàãàæíèêà êàòî îáåì , íî íå å îñîáåííî óäà÷íî.

Аватар
Ivo_Hristev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

ТДА 1562

#3 Мнение от Ivo_Hristev »

аз лично за авто-субове ползвам ТДА1562 - 60вата на 4 ома, обаче при 10% клир...... ( това е по спецификация дадена от Филипс).
Лесен е за сглабяне и тръгва от раз! Струва около 16лв. Има и китове на неомонтана с него, но не ти препорячвам да им ползваш платката.... много е зле. Трябва да предвидиш pullup резистори на краката за избор на режим и муте, и някоя дуга защите срешу обръшане на захранването и всичко е О.K. Пуснал съм доста такива усиватели и на макетни платки, така че и това е изпитано :) .

P.S. тази тем не е ли за Solid State DIY?

Laf

#4 Мнение от Laf »

Купих я тая схема TDA1562, само че нямам спецификация, от магазина обещаха да дадат, но ако имаш под ръка схемата, може да ми я пратиш на мейла.
Аз по скоро за колоната се тревожа, направих си кутия за говорителя, но поради липсата на място е само 10 литра, а тъй като не мога да си изчисля диаметъра и дължината на тръбата за сега поне ще е затворена, дали ще вади добър звук и в такъв вариант?

Аватар
Kiril Kirilov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

Data Sheet

#5 Мнение от Kiril Kirilov »

Аватар
Ivo_Hristev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

TDA

#6 Мнение от Ivo_Hristev »

Здр,
Значи кит ли си купил или само чип?
Ако е само чип, предполагам че ще го сглобяваш сам, така че имай предвид накои особености. Използвай 10000 микрофарада кондензатори или 2 по 4700 в паралел (аз така правя защото е по-евтино). Предвиди пул-ъп резистори на краката за избор на режим и стенд бай. При настройката ще ти бъде много полезен диагностичния светодиод, така че най-добре го изведи и него. Инак уилвателя тръгва без проблем и не се нуждае от голям радиатор.
Аз по скоро за колоната се тревожа, направих си кутия за говорителя, но поради липсата на място е само 10 литра, а тъй като не мога да си изчисля диаметъра и дължината на тръбата за сега поне ще е затворена, дали ще вади добър звук и в такъв вариант?
Не зная какъв говорител ще ползваш но имай предвид че в колата по принцип под 60Хз баса се чува много повече от колкото в обикновена стая. Така че опитай така с затворен обем, пък кой зае може и да ти хареса :)

Laf

#7 Мнение от Laf »

Благодаря на всички за отговорите. Направих го тоя усилвател и съм доста доволен от него, но говорителя в затворената кутия определено не ме удовлетворява, така че ще пробвам да го дупча отзад. Моля кажете ми за тоя говорител BKH 0922 орентировъчно какъв диаметър трябва, а пък аз вече ще експериментирам.
И друго нещо, което искам да споделя, сложиш усилвателя в жапката в една ниша, където няма нищо, както и да е. Имам някакво реле в колата, което излъчва много гадно и ми беше много трудно да изолирам тези излъчвания, случвало ли ви се е и на вас?

Аватар
Ivo_Hristev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#8 Мнение от Ivo_Hristev »

Реле да излъчва???? 8O
я разкайи по-подробно......

Щото алтернатора да излъчва е нещо стандартно и няма общоприета рецепта за намаляване на смущенията от него....
Метода на пробите е най добре :)

Аватар
Daniel Petrov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

Re: Моля дайде съвет

#9 Мнение от Daniel Petrov »

Vzemi si kupi edin ferrit R34 na KASCHKE ot Comet electronics za zahranvaneto i si napravi
edin svesten usilvatel. :-)
Ne boli chak tolkova mnogo :-)
A i ne izliza mnogo pari,az gi pravia tuka na manifaktura :-)
moga da ti dam shema,pcb i component location.
Pishi ako iskash!
Usilvatelia mozhesh da go vidish v razdela za Quad-a.

Публикувай отговор

Обратно към “Полупроводникови усилватели”