въпрос за FeedForward

Съобщение
Автор
Аватар
subsonic
има известен опит
има известен опит
Обратна връзка:

въпрос за FeedForward

#1 Мнение от subsonic »

Като се поразрових малко из форума ми допадна доста схемичката FeedForward Error Correction (A+B) amp на Даниел Петров като вариант за мои бъдещ амп,но имам едно въпросче към имащите повече опит от мен.Мисля да налепя ампчето и понеже виждам че няма проблем при захранване 2х65в колкото е и моето,мисля да го подкарам с MJ15024/5.Но с 2 крайни няма ли да им дойде малко "на нагорнище"?По добър вариант в моя случай няма ли да са 4 краини.
Става въпрос эа първата схема от линка

http://bgaudio.org/modules.php?name=For ... highlight=
Поэдрави эа яката схемичка

Аватар
SlowDead
има известен опит
има известен опит
Обратна връзка:

#2 Мнение от SlowDead »

На тези напрежения преспокойно може да си сложиш MJ15003/4 те са 20 ампера максимално за разлика от 24/25 които по спомени мисля че бяха около 16 ампера .. !
Много по-добре е с по един краен на рамо ...!
А ако ще го слушаш на 8 омови колони нямаш никакви проблеми :)
За 4 омови вече ще се озори малко но мисля че пак няма да имаш проблеми .. аз клатя същата схема на +-60 волта и няма проблеми на 4 ома :)

Аватар
maximal
има известен опит
има известен опит
Обратна връзка:

#3 Мнение от maximal »

SlowDead е прав няма да имаш никакви проблеми с mj15003/4 моят амп в първият си вариант беше с такива транзистори и захранване 2х63 и си работеше перфектно на 8 и 4 ома.В момета е с 2sa1943/2sc5200 по 4 на канал но още не съм го пускал поради липса на охлаждащ радиатор .Имах проблем с офсета 160-170мв които не беше в границите който widow беше дал и не си спомням дали го оправих .

Аватар
subsonic
има известен опит
има известен опит
Обратна връзка:

#4 Мнение от subsonic »

благодаря за отговорите ,но съм решил да слагам 15023/24 защото с 15003/4 случвам все на някакви боклуци дето ми гармят на 2х60в а захранването ми все пак е 2х65 и няма как.Вече стана 6бр. изарям и не ми се гармят пак излишни кинти. :o

Teodor Ainadjiev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#5 Мнение от Teodor Ainadjiev »

Сигурни ли сте, че няма проблем с една двойка 15003/4 на +-63 волта при
4 ома товар? Транзисторите освен максимално напрежение и маскимален
ток имат и друг важен параметър, който явно не отчитате при разработката -
SOA (safe operating area). Това е една крива,която описва зависимостта
на маскималната допустима разсейвана мощност, спрямо температурата на
кристала (корпуса).С тези транзистори няма проблем с 8 ома товар до 55-60 волта ;-)

Аватар
subsonic
има известен опит
има известен опит
Обратна връзка:

#7 Мнение от subsonic »

незнам за какво става въпрос, ама на мене при 2х62V ми горят.ако става въпрос за охлаждането то е много сериозно и немогат грам да стоплят!разяснете малко за какво става въпрос

Teodor Ainadjiev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#8 Мнение от Teodor Ainadjiev »

Твоите горят защото сигурно са ментета :) Вземаш истински транзистори,
гледаш им дейташийта и следиш внимателно какво и пише и никога няма
дори и да си помислиш, че ще гръмнат ;-) Аз така правя и досега не съм
имал проблеми от подобен род !

Аватар
maximal
има известен опит
има известен опит
Обратна връзка:

#9 Мнение от maximal »

Освен че може да са ментета могат да ти горят и от проблем в говорителите .

Аватар
subsonic
има известен опит
има известен опит
Обратна връзка:

#10 Мнение от subsonic »

vitekk oпределено мисля че са ментета.Дебели подложки,високи изтумбени шапки,че и на всичкото отгоре ги взимам от Пасат-Електроникс,щото вървяха по 4лв.парчето.А MJ15024/5 пак от там ги порьчах ама и да са фалшиви поне сьм спокоен че Uce=250v.надявам се да няма вече проблеми.А проблема с тока ще го оправим лесно като му добавя още 2 краини и по 0.22ома/5W в емитерите на четирите.Дано ми е верен подхода за сега ,че да не си заминат и новите транзистори от тестове :lol:

Mishoo

за ментетата

#11 Мнение от Mishoo »

subsonic написа:vitekk oпределено мисля че са ментета.Дебели подложки,високи изтумбени шапки,че и на всичкото отгоре ги взимам от Пасат-Електроникс,щото вървяха по 4лв.парчето.А MJ15024/5 пак от там ги порьчах ама и да са фалшиви поне сьм спокоен че Uce=250v.надявам се да няма вече проблеми.А проблема с тока ще го оправим лесно като му добавя още 2 краини и по 0.22ома/5W в емитерите на четирите.Дано ми е верен подхода за сега ,че да не си заминат и новите транзистори от тестове :lol:
НА грешен път си... и с тях няма да стане... пак са ментета.. лесно можеш да ги познаеш.. достатъчно е да видиш корпуса им както го описа с дебелите подложки.. да ти пратя една двойка 2СЦ та цената е около 3 долара НО СА ИСТИНСКИ... и да мирясаш щото иначе бая пари ще похарчиш.. Лесно можеш да познаеш ментата и като буквално го счупиш и ще видиш малкия кристал вътре...Между другото баш пък в Пасата са повечето ментета...

Аватар
stj2000online
има известен опит
има известен опит
Обратна връзка:

#12 Мнение от stj2000online »

Сорка за офтопика, но понеже имам под ръка транзистори не се сдържах да ги щракна и да покажа за какво става въпрос на нашия пазар.
Изображение
Ясно се вижда разликата в кристала при ментетата и истинския транзистор. Изводите от кристала на ментетата бяха много по-тънки от косъм и се сещате какво става с тях при по-сериозен ток. Ментетата ги отворих с обикновен нож без зор, а този на ONSEMI както се вижда ме затрудни малко :).

Аватар
SlowDead
има известен опит
има известен опит
Обратна връзка:

#13 Мнение от SlowDead »

vitekk написа: С тези транзистори няма проблем с 8 ома товар до 55-60 волта ;-)
Искаше да напишеш 4 ома :P~

Аватар
subsonic
има известен опит
има известен опит
Обратна връзка:

#14 Мнение от subsonic »

stj2000online благодаря за яката снимчица,ама моите новите са същите като този първия модел.Еми боклуци...какво да ги правиш?Днес поръчах оригиналките на ОN да ми ги носи един пич от Турция.Цената им уж била около 4.5лв.Ама преди това ще има тест със старите. :twisted: Пак ще хвърчат шапки из нас.Еми Съдба :)

Teodor Ainadjiev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#15 Мнение от Teodor Ainadjiev »

ONSEMI :wink:

Публикувай отговор

Обратно към “Полупроводникови усилватели”