Инфра-ниско трептене

Съобщение
Автор
HI-FI

Инфра-ниско трептене

#1 Мнение от HI-FI »

Някой може ли да помогне с добра схема на subsonic - филтър ...
10Х
Последно промяна от HI-FI на Нед Фев 12, 2006 9:53 pm, променено общо 1 път.

Ivan Rachev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#2 Мнение от Ivan Rachev »

ако не е тайна за какво ти е този румпел :D филтар ?
Aeroponic-LedGarden
Etheraudio
Metropolis

HI-FI

#3 Мнение от HI-FI »

alnico написа:ако не е тайна за какво ти е този румпел :D филтар ?
:D И аз не искам да го слагам и не съм убеден, че ми трябва, защото не съм сигурен къде е причината. Дали е от големия капацитет на "бутстрап-а" :roll: или от друго, но при по-висока мощност се забелязва, че мембраната трепти с относително голяма амплитуда с честота около 2-3 Hz ...

Ivan Rachev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#4 Мнение от Ivan Rachev »

това може да е от много неща , по-добре виж каква е причината и я отстрани вместо да я маскираш :wink:
Aeroponic-LedGarden
Etheraudio
Metropolis

HI-FI

#5 Мнение от HI-FI »

alnico написа:това може да е от много неща , по-добре виж каква е причината и я отстрани вместо да я маскираш :wink:
Да, така наистина е най-добре :!: Мога да взема друг усилвател от различен клас или различно от "бутстрап" схемно решение и да видя дали се проявява същия ефект. Контекстът на въпросът ми обаче е дали поради наличието на сравнително голям капацитет /220мкФ/, този ефект не си е характерен за схемите с "бутстрап".
Някой има ли наблюдение ... :?:

Nikolay_Hristov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#6 Мнение от Nikolay_Hristov »

Я най добре пусни схемата тук... Може да намерим причината :)

HI-FI

#7 Мнение от HI-FI »

sith-cat написа:Я най добре пусни схемата тук... Може да намерим причината :)
Ами така е, но съм правил усилвателя още преди повече от 7 години и съм я забутал някъде. Но е класически АБ с "бутстрап".

Аватар
joro66
има опит
има опит
Обратна връзка:

#8 Мнение от joro66 »

Сложи едно токово огледало вместо бутстрапа на единия канал и сравни с другия.

HI-FI

#9 Мнение от HI-FI »

joro66 написа:Сложи едно токово огледало вместо бутстрапа на единия канал и сравни с другия.
Там е работата, че в момента съм се захванал с друго и не ми се "ръчка" по усилвателя /въпреки че и неговият ред неизбежно ще дойде ;-)/. Просто се запитах дали някой от Вас има наблюдения върху схеми с "бутстрап" и проблемът да е той, защото според мен наличието на такъв голям капацитет си е много вероятна причина ... :roll:

Аватар
joro66
има опит
има опит
Обратна връзка:

#10 Мнение от joro66 »

По принцип мисля че това не би трябвало да е от значение. Бутстрапа му викат още "волтдобавка" - осигурява "по високо" захранване на драйверното стъпало чрез сумиране на напрежения, но съм чел някъде че именно той е причина за по големи изкривявания (говорим за класически схеми), Така че е възможно това да е проявяването на тези изкривевания - посоченото "ходене" на говорителя

HI-FI

#11 Мнение от HI-FI »

Аз сега си мисля дали причината за инфраниските колебания на мембраната не се крие не в схемата на крайното стъпало, а в захранването. То е двуполярно (+)(-) 44 V и е общо за двата канала. Сложил съм кондензатори 8 Х 10 000 мкФ разделени по 4 за (+) и (-). При по-високи нива може би се получава моментен дисбаланс на двете рамена на захранването и поради големите капацитети се получава по-бавно уравновесяване, което се проявява като "разхождане" на мембраната напред-назад :? :roll:

Аватар
joro66
има опит
има опит
Обратна връзка:

#12 Мнение от joro66 »

Ами замери тогава дли ти пада много захранването при мощност на която си го забелязал че се появява. Ако пада много (над 10 в.), твърде е възможно да е от това. Особенно ако двете секции на вторичната на трафа са ти навити една след друга, а не едновременно, по горната задължително е с по голямо съпротивление. И от там не еднакво "клякане" на захранването в двете рамена. Аз като си навивам траф вторичните задължително ги навивам заедно - навивам с два проводника.

Bojo
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#13 Мнение от Bojo »

Виж по-скоро кондензатора в обратната връзка на стъпалото - стойност и качество, както и разделителния кондензатор на входа. Следващото е да провериш тока на входния диференциал (ако е с такъв). Ако е много малък при висок входен сигнал променя режима на следващия транзистор (който е постояннотоково свързан). Абе без схема е трудничко. Ако си поиграеш да свалиш схемата, аз се наемам да помисля малко повечко.

А Бутстрапа като топология не е толкова лоша, колкото я изкарват в някои "учебници", зависи какво искаш.

Аватар
joro66
има опит
има опит
Обратна връзка:

#14 Мнение от joro66 »

Да, това за кондензатора който е в обратната връзка който е към маса и аз си го помиских. Ако се сложи излишно голям капацитет се забавя нулирането на офсета.

HI-FI

#15 Мнение от HI-FI »

Спомням си, че още в началото, когато го направих съм мерил с цифров мултицет пад на напрежение при натоварване и беше около 5V, но ако се измери, както си трябва /с осцилоскоп/ съм сигурен, че ще е повече, може би двойно ... Иначе двете половини на вторичната на трафа съм ги навил една след друга :? с около 2 мм проводник. Утре ще се опитам да намеря точната схема, но е нещо подобно:
Изображение
Моята има и транзистор за термостабилизация на тока на покой и два транзистора за токова защита /настроена високо/, другото като топология, до колкото си спомням общо взето е същото.

Публикувай отговор

Обратно към “Полупроводникови усилватели”