МОСФЕТ и Влияние на напрежението ?
-
MAX
МОСФЕТ и Влияние на напрежението ?
Здравейте на всички.Та значи проблема при мене е следния имам една стара схема на усилвател с крайни мосфет транзистори схемата е от списание радио телевизия електроника 12/1982г става дума за схема пуш пул 100В на канал,аз схемата сам е направил от доста време ама понеже си правя доста експериминети и забелязах нещо странно,че крайните транзистори 2sk1056 и 2sj162 и като цяло качеството на звучене се променя с напрежението,колкото по ниско е напрежението толкова усилватела свири по детаилно и по меко имампредвид 2x18V а по схема го дават за 2x54V с за да сам сигурен,че ще ме разберете правилно това се отнася за крайните транзистори просто при по ниско напрежение звуковата картина става по кристална има много повече високи и средите стават по контрастни,като дигна напрежението на 2x46V започва,казвамви жестоко,осезаемо се губи сока на музиката дигат се ниските повече за сметка на картината.Ако някой е констатирал нещо подообно нека да пише.!!!!
и ко излиза че за качествена музика max 2x18V напрежение за мосфет,

Последно промяна от MAX на Вто Ное 08, 2005 10:19 pm, променено общо 1 път.
-
MAX
Предвид всички обстоятелства,съм променял и тока на покой при различните напрежения и няма такова чудо... най добре свири на 2x18V neznam na какво се дължи.В момента го ползвам на 2x30V пи крайни покой 0,5 А. Иначе сам навит да изпробвам схемата постната за еднотактен клас А на Window.Та за таз прословута схема мога да е дам на който поиска и да е интегрира някаде в сайта и да си кажат мнението мозаците .По схема го дават моя усилвател да свири доста добре незнам до колко е вярно уж динамиката е > 94db,за едно съм сигурен свири по добре от купешки на сони за 400лв и по добре от QUAD 405 на Дърт Инструктор !!! така че ако някой може да е сложи схемата в сайта и да си кажете мнението.Излишно ще е да спонемавам че схемата има невинно допуснати грешчици нали ? се пак говорим за стара схема и то в радио и електроника 82г.Мисълта ми беше по по принцип друга,дали проблема нее от мойте мосфет имам предвид добри ли са и има ли по добри като качество и дали въобще си струва да земам други и да пробвам?кой е по добър 2sk1530 VS моя 2sk1058 ? пак казвам разликата е констатирам пи промяна на волтажа на крайните транзистори не на платката като цяло на нея запазвам примерно напрежението на 2x30 им променям само на крайните!!!!!!!!!! 
-
Teodor Ainadjiev
- BG Audio Team™

- Обратна връзка:
-
Nikolay_Hristov
- BG Audio Team™

- Обратна връзка:
-
MAX
то сичко е супер ама незнам как да сложа пик на страницата затова някои който знае как става нека ми даде маил да му пратя схемата пък след туй да е лепне на форума
за пояснение на кви колони констатирам скоро си направих с визатонки AL130 и G25FFL basa e BG 8` 80W ама преработен че да свири по DEFAULT е дърво !!! става дума за 3 ленти
.....[/url]
-
Nikolay_Hristov
- BG Audio Team™

- Обратна връзка:
В менюто Навигация (горе в ляво) има Upload...MAX написа:то сичко е супер ама незнам как да сложа пик на страницата затова някои който знае как става нека ми даде маил да му пратя схемата пък след туй да е лепне на форума![]()
за пояснение на кви колони констатирам скоро си направих с визатонки AL130 и G25FFL basa e BG 8` 80W ама преработен че да свири по DEFAULT е дърво !!! става дума за 3 ленти
.....[/url]
-
Goro
- BG Audio Team™

- Обратна връзка:
Изкривявания
Полевите транзистори също изкривяват. Изкривяванията им се минимизират при някаква стойност на дрейновото напрежение. Нелинейността на връзката дрейнов ток - гейтово напрежение се компенсира частично от нелинейната промяна на дрейновото съпротивление(във функция от дрейновто напрежение). Тази компенсация (чрез оптимално дрейново напрежение) може да понижи изкривяванията до 5 пъти. Нищо чудно че толкова ясно се забелязва. Този ефект важи и за биполярните транзистори. Ако имате клирфактомер измерете за да проверите какво става. С компютърна симулация вероятно ефекта няма да се хване.
Та такава е работата на конструктора. Подводни камъни колкото щеш.
Със сигурност, този който е разработил схемата не е правил такива експерименти. Единия вариант дава мощност, а другия - звук.
И не подценявайте Quad 405. Може да не е връх на сладоледа, но е буквар за прохождащите в хай-енда. В него има няколко гениални идеи, реализирани без усложнение на схемата. Това в Дърт Инструктор не e Quad 405.
Та такава е работата на конструктора. Подводни камъни колкото щеш.
Със сигурност, този който е разработил схемата не е правил такива експерименти. Единия вариант дава мощност, а другия - звук.
И не подценявайте Quad 405. Може да не е връх на сладоледа, но е буквар за прохождащите в хай-енда. В него има няколко гениални идеи, реализирани без усложнение на схемата. Това в Дърт Инструктор не e Quad 405.