Ще се опитам да отговоря на някои от въпросите доколкото мога.
Не знам откъде на Загорка му е хрумнало, че имам богат опит (в случая - при усилвателите). От електроника не разбирам почти нищо - едва избутах тройката във ВМЕИ-то и то благодарение на някои спомени по ел.двигатели и трансформатори от техникума. Това беше една от основните причини да се насоча към широколентовите озвучителни тела с един високоговорител. Това беше и причината да се 'запаля' и да си направя Gainclone с помощта на брат ми - 1 чип, 4 резистора, 5 (6) кондензатора и 1 атенюатор/потенциометър (+ захранващ блок). Разбрах за този усилвател случайно от един чех, който пък случайно беше видял моите Voigt Pipes и в течение на кореспонденцията ме насочи към Gainclone. Последва едно значително ровене в мрежата, събиране на схеми, мнения, информация. Конкретно - схемата, по която сме работили, е от сайта на един холандец - Maarten (www.platenspeler.com); кореспонидрахме си с него, даже имахме малък проблем/спор във връзка с изчисляването на атенюаторите, но това е друга история.
Един основен принцип, който се опитвам да следвам, е: ако нещо работи, не го пипай (променяй). И както стана ясно по-горе - 'няма ме' в електрониката, така че отговорите на повечето въпроси на Загорка ще предоставя на някой друг. Тук само ще кажа, че просто не мога да подмина 'подхлъзващия' въпрос за подобряване на звука. Скромното ми мнение е, че няма устройство, елемент, апарат, машина ... каквото и да е, които да подобряват звука - можеш само да го разкриеш, да го освободиш, но не и да го подобриш; може би е въпрос на терминология, но все пак.
Относно чипа - доколкото знам, в оригинала (Gaincard 4706, пр-л: 47Labs, Япония) не се използва LMxx75, нито някой друг чип на NS, но мнозинството от DIY общността по света ползва именно LM1875 или LM3875. Интересното е, че не съм видял никъде да се твърди, че точно еди-кой си чип е използван в Gaincard, което не значи, че е абсолютно неизвестно - просто аз нямам тази информация.
До седмица-две ще занеса моя Gainclone да го чуя с по-добри озвучителни тела, там също така ще го сравним и с клас А, а и ще си кажат преценката хора с наистина богат опит, така че тогава отново ще пиша тук. Нищо чудно моите критерии да са ужасно занижени, но много се съмнявам.
Относно тип диоди, стойности на кондензатори, инвертирана / неинвертирана схема и пр. - не съм експериментирал - някой ден може и да го направя, например 1000 uF кондензаторите, които сега са Philips, да заменя с Jamicon, ChungChang
За тези от вас, които разбират повече от електроника (аз съм по нещата, дето могат да се пипнат и усетят
http://members.ozemail.com.au/~joeras/t ... clones.htm
и неговото така да се каже 'разширение' относно защо тези усилватели звучат толкова неприлично добре
http://members.ozemail.com.au/~lisaras/ ... esound.htm
Е, надявам се, че поне малко съм успял да отговоря и бих искал отново да подчертая, че не искам да засегнa никого - всеки си има някакъв свой път в hi-fi (hi-end) и аз уважавам усилията на всеки един от вас.
Поздрави,
Теодор