quad MK modified
- jordannedev
- чете и пита
- Обратна връзка:
Схемата на пръв поглед няма грешки а смятам , че това схемно решение е много по-добро от това на Дърт Инструктор . Така направен усилвателя ще е много по-евтин . Предполагам , че в характеристиките му няма да има някакви промени . Интересува ме пробвал ли си да го направиш по тази схема и ако е така сподели впечатленията си , защото съм навит да го направя и аз 

-
- има известен опит
- Обратна връзка:

Според мен С9 трябва да е точно там. Ако всички обратни връзки са изпълнено по блоковата схема, би следвало драйверното стъпало клас А да пуска изкривяванията на крайното стъпало клас В с обратна фаза през Z3 на изхода. В идеалния случай драйверното стъпало напълно ще гаси изкривяванията на изходното. Но поради недостатъчното бързодействие на елементите и нелинейността на драйверното стъпало това се случва само отчасти. На практика изкривяванията на усилвателя зависят почти изцяло от тези на входното и драйверното стъпало.
Можете да видите, че в DoGC всичко е изпълнено по същия начин (елементите в сиво) като сигнала от ООВ се сумира с този на локалата обратна връзка и се подава на инвертиращото рамо на диференциялния входен усилвател.
За да се избегне самовъзбуждане коефициента на усилване трябва да намалява с увеличаване на честотата, тоест Z1 e капацитет и Z2 е индуктивност.
Това съм чел за компенсиране на изкривяванията посредством права връзка, затова и така изпълних схемата.
Не съм сглобявал усилвател по тази схема и няма да мога да направя такова нещо поне още година-две (а много ми се иска да имам време за няколко проби).
-
- има известен опит
- Обратна връзка:
Изхода на драйверното стъпало (клас А) е дрейна на MOS транзистора (T6). Това е за единия извод на С9.
Другият е заедно с ООВ в сорса на долния JFET (Т1).
В оригиналната схема С9 е локална обратна връзка обхващаща само драйверното стъпало (в случая изпълнено с Т6). Не подценявам конструктурите на QUAD, но смятам, че така ще има по-добри резултати.
Все пак не съм го пробвал (както вече казах) и не мога да твърдя нищо със сигурност. Просто не съм правил сравнения. Ако някой има възможност и желание може да пробва - преработката е лесна и бърза.
Ще се радвам да чуя мнение по темата.
Другият е заедно с ООВ в сорса на долния JFET (Т1).
В оригиналната схема С9 е локална обратна връзка обхващаща само драйверното стъпало (в случая изпълнено с Т6). Не подценявам конструктурите на QUAD, но смятам, че така ще има по-добри резултати.
Все пак не съм го пробвал (както вече казах) и не мога да твърдя нищо със сигурност. Просто не съм правил сравнения. Ако някой има възможност и желание може да пробва - преработката е лесна и бърза.
Ще се радвам да чуя мнение по темата.