DoGC

Публикувай отговор
Съобщение
Автор
Аватар
Daniel Petrov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#271 Мнение от Daniel Petrov »

Пусни от тия и на нас, простосмъртните да ги пробваме.
Моторолските крайни де :)
Пиши как е със тях, интересно ми е, аз съм с тошибаджийски и феърчайлдски 1943/5200. Доволен съм, аудио транзистори са все пак.
5853 Labs
SE valve amps.

Изображение

Teodor Ainadjiev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#272 Мнение от Teodor Ainadjiev »

Ами аз също съм доволен много от тях, за издръжливост няма да говорим -
взривих няколко предпазителя вече с тях и са почти неразрушими :)
Иначе за свирка сме ги сравнявали с грозните BD911/912 на ST,
разликата е чуствителна в динамиката на усилвателя - все пак моторолите
са с линейно усилване до към 7-8 ампера, а BD-тата при 2-3 ампера им
намалява значително усилването :) А и напрежението им като са отпушени
е значително по-малко :) Накратко - истинският биполярен транзистор :)
На дифф-а също съм с ОН семи-та J112, с по 25-30мА Idss, но на това
работно напрежение не мога да ги пусна на повече от 10-тина мА на транзистор,
но дори и така са по-добре от 2SK301. Като идвам към софия другия месец,
ще се отбия да те видя, ако искаш разбира се :wink:

Аватар
Daniel Petrov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#273 Мнение от Daniel Petrov »

Не...
112 е добре като съпротивление на канала - 50 ома, но се запушва на -5 волта... никак не е стръмен.
2SK369 е идеалния транзистор в случая, лошото е, че трудно се намира -
40мА/волт, 25 ома съпротивление на канала. За транзистор с максимален дрейнов 14мА, запушващото напрежение е само -0.4 волта.
Нали се сещаш, колкото е по стръмен, толкова по голям резерв от усилване има усилвателя, оттам по добра компенсация на изкривяванията, генерирани от дъмперите. Другия вариант е каскоден диференциален, но стъпалата по напрежение вече са три, което лично на мен не ми допада, пък и схемата се усложнява, губи и се чара от това, че е елементарна и свири добре.
Все пак за по големи мощности 3-стъпалното усилване е за предпочитане, но и там е желателно да се работи внимателно - да се ползват примерно 2SK389BL за диференциалния, 301R за общ гейт и по добрия вариант - lateral MOSFET за изходния на клас А - 2SJ76/9 на хитачи, както и да се предвидят локални обратни връзки, които да намалят усилването на даденото стъпало - примерно сорсови резистори...
Голямото преимущество в случая си остава по благия звук от биполярния вариант, както и почти постоянната дълбочина на обратната връзка за целия звуков диапазон.
Абе с джейфети се работи по лесно, пък и лично мое мение е, че с тях звукът е по естествен, отколкото с биполярни.
(айде разлаях кучетата :mrgreen: )
5853 Labs
SE valve amps.

Изображение

Аватар
Daniel Petrov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#275 Мнение от Daniel Petrov »

Да, правил съм я, тя допреди 2 години и половина беше така.
С джейфети свири по добре, определено.
Змея а е прочел, а е надал вой :)
5853 Labs
SE valve amps.

Изображение

Teodor Ainadjiev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#277 Мнение от Teodor Ainadjiev »

Да де, с каскод е по-добре, ама се губи смисъла точно за тая схема...
Изходната мощност е предостатъчна - при изходна амплитуда 17-18 волта
ефективна стойност на напрежението е достатъчнa - 30/8 и 50/4.
Ако захранването се увеличи на +-40 волта и транзисторите в клас А-то
се пуснат на около 200-250мА, ще хванем 25 волта на изхода, което е
около 150 вата/4 ом, ама пък става една печка... :P

Аватар
Daniel Petrov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#278 Мнение от Daniel Petrov »

lozef написа:...Полеваците са като лампите ,всеки си свири по своему и по трудно се постига повторяемост...
Именно!
Това е интригата - 389 и 109 имат известна агресия, докато 184 дори да е пак толкова стръмен свири по благо, същото е и с 301, но не му стига душица, лабав е и е краен вариант когато няма друго под ръка.
Серията BF245, J серията на Vishay/ON са по зле, нямат свирня просто.
Тошиба си разбират от работата, не случайно техните полеваци са едни от най добрите. Говорим за такива с pn преход а не с изолиран гейт, демек мосфети.
После всички реват за пустия му входен капацитет... е, извинявайте, ама ако мислите, че с предно стъпало, работещо в микроамперен режим ще стане...аз пускам по 10-12мА ток на диференциалния.
А това, че Нелсън Пас ползва транзистори на интернешънъл ректифайър с входен от порядъка на 1.5-2нФ си е негов избор и не е задължително да го споделям и аз :)
После колко стъпала ще трябва да сложа с биполяри, за да докарам работата на същото положение?
Двустъпален клас А с биполяри, диференциален на входа, без кондензатори, токово огледало и серво е мишън импосибъл, освен ако диференциалния не е с транзистори в корпус то-220 и източника на сигнал да е в състояние да дава люти токове, а потенциометъра за усилване всъщност да е реостат...
Пак такъв биполярен усилвател с дълбочина на обратната връзка от порядъка на 12-13дБ за целия честотен диапазон е ТРУДНО осъществимо дело...
5853 Labs
SE valve amps.

Изображение

stop

#279 Мнение от stop »

Здравеите.
Прочетох цялата тема за това прословуто DOGC и понеже и аз съм един от любителите на amp-чета се реших да го направя.Правил съм много "стъпала" но транзисторните винаги са ми създавали проблем.Никои от тях не съм го "съживявал" от ряз.Ето и тук дойде момента да кажа че и при това усилвателче имам проблем.Ще ви бъда благодарен ако ми помогнете с проблема а ето го и него.
На изхода имам 0.5 волта.Реших че не е проблем да го пусна.Е въпреки че имаше право на изхода просвири но не както очаквах.Имаше малък брум в изхода и като усилвах се чуваше странно праштене (кривене).
Помогнете ако можете.Всеки елемент съм го подбрал и мерел да е с 0.1% толеранс.
Благодаря ви.

stop

#280 Мнение от stop »

Забравих да кажа че замених BC550 с BC546B i IRF610 с IRF640.Генераторчето е с 78L12.За теста го пуснах на +-22V с кондензаторчета 4700мF.Друго не се сещам за сега с което да ви помогна за да ми помогнете.

Аватар
Stefan Stefanov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#282 Мнение от Stefan Stefanov »

[quote:58edd75fb7="stop"]Забравих да кажа че замених BC550 с BC546B i IRF610 с IRF640.Генераторчето е с 78L12.За теста го пуснах на +-22V с кондензаторчета 4700мF.Друго не се сещам за сега с което да ви помогна за да ми помогнете.[/quote:58edd75fb7]
Как става това да заменяш биполярни с MOS транзистори, ще ни просветлиш ли?

Louiville

#283 Мнение от Louiville »

3aropka правилно е написал човека BC550 го е заменил с BC546B,а IRF610 с IRF640 :wink:

Аватар
Stefan Stefanov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#284 Мнение от Stefan Stefanov »

Извинявам се, грешката е моя :oops:

stop

#285 Мнение от stop »

Как мога да измеря тази стръмност за да ги подбера да са с еднаква.Не съм много запознат с "полеваците" :oops:

Публикувай отговор

Обратно към “Полупроводникови усилватели”