Имам един много гаден проблем с акустиката на панелния ми хол.
Наблюдава се силен пик на 78Hz и силен спад на 70Hz. Не се дължи на колоните защото ефекта се наблюдава независимо дали давам сигнала през фронтовете или през суба.
Може ли този ефект да се смекчи без много главоболия?
Кофти акустика в хола ми
-
D.Kolev
-
Zlatan Kitanov
- BG Audio Team™

- Обратна връзка:
- 100
- BG Audio Team™

- Обратна връзка:
100
Прави са колегите, че с поставяне на звукопоглъщащи предмети главно по ъглите, но може да се окаже, че и на други места, можеш да намалиш пиковете и пропадането. Това 100% са резонанси на помещението. Опитай и с местене на излъчвателите. Писал съм и друг път за препоръките на един руски автор, които доста хора са пробвали и казват, че дават ефект. Те се състоят в следното: слагаш суба на мястото, където обикновенно седиш, когато слушаш, пускаш музика с много и дълги баси и тръгваш из стаята, като си държиш ушите на нивото на което обикновенно е суба. Където чуеш най-добри ниски, там слагаш суба.
- Azeroth
- има известен опит

- Обратна връзка:
Хола е с паркет и дебел килим. Колоните и суба са близо до ъглите. Просто няма къде другаде да ги сложа. Местил съм суба навсякъде и на сегашното му място е най-добре. Чел съм статията за акустиката в помещенията и не мисля че мога сериозно да подобря нещата с разумни средства. По-скоро си мислех за следното:
Виждал съм в нета да продават т.н. субуфер оптимизатори. Това са самообучаващи се (с микрофон) активни филтри на входа на суба. Струват по около 200-300$. Въпросът е дали може да се направят толкова стръмни филтри и дали това няма да доведе до други проблеми. Единия проблем е, че трябва да отрежа басите от фронтовете и да карам само на суб.
Нямам свестен микрофон да измеря колко точно са пиковете. Наблюденията са ми "на ухо".
Виждал съм в нета да продават т.н. субуфер оптимизатори. Това са самообучаващи се (с микрофон) активни филтри на входа на суба. Струват по около 200-300$. Въпросът е дали може да се направят толкова стръмни филтри и дали това няма да доведе до други проблеми. Единия проблем е, че трябва да отрежа басите от фронтовете и да карам само на суб.
Нямам свестен микрофон да измеря колко точно са пиковете. Наблюденията са ми "на ухо".