Кофти акустика в хола ми

Съобщение
Автор
Аватар
Azeroth
има известен опит
има известен опит
Обратна връзка:

Кофти акустика в хола ми

#1 Мнение от Azeroth »

Имам един много гаден проблем с акустиката на панелния ми хол.

Наблюдава се силен пик на 78Hz и силен спад на 70Hz. Не се дължи на колоните защото ефекта се наблюдава независимо дали давам сигнала през фронтовете или през суба.

Може ли този ефект да се смекчи без много главоболия?

D.Kolev

#2 Мнение от D.Kolev »

ïúðâî ïðîáâàé ñ äåáåë ãîëÿì êèëèì è ñëîæè íÿêàêâè äóíàïðåíè ïî úãëèòå íà ñòàÿòà , ïðèìåðíî ïðþøåíè èãðà÷êè è áëà... áëà... äåáåëè çàâåñè/ïåðäåòà íà ïðîçîðöèòå , àêî ïîäà òè å òåðàêîò (êàêòî å ìîäåðíî ñåãà äà ñå ïðàâÿò) çàáðàâè ïðîñòî .
à êîëêî å ãîëÿì òîÿ ïèê/ïàä .

Zlatan Kitanov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#3 Мнение от Zlatan Kitanov »

Май темата не е за тук. Аз превеждах една статия, можеш да я прочетеш, но май лесно няма да стане. за честотите под 100 Хз е доста трудно каквато и да била намеса. Пробвай с това, което bigASSyou предлага, ще има подобрение, поне в общата звукова картина.

Аватар
100
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

100

#4 Мнение от 100 »

Прави са колегите, че с поставяне на звукопоглъщащи предмети главно по ъглите, но може да се окаже, че и на други места, можеш да намалиш пиковете и пропадането. Това 100% са резонанси на помещението. Опитай и с местене на излъчвателите. Писал съм и друг път за препоръките на един руски автор, които доста хора са пробвали и казват, че дават ефект. Те се състоят в следното: слагаш суба на мястото, където обикновенно седиш, когато слушаш, пускаш музика с много и дълги баси и тръгваш из стаята, като си държиш ушите на нивото на което обикновенно е суба. Където чуеш най-добри ниски, там слагаш суба.

Аватар
Azeroth
има известен опит
има известен опит
Обратна връзка:

#5 Мнение от Azeroth »

Хола е с паркет и дебел килим. Колоните и суба са близо до ъглите. Просто няма къде другаде да ги сложа. Местил съм суба навсякъде и на сегашното му място е най-добре. Чел съм статията за акустиката в помещенията и не мисля че мога сериозно да подобря нещата с разумни средства. По-скоро си мислех за следното:

Виждал съм в нета да продават т.н. субуфер оптимизатори. Това са самообучаващи се (с микрофон) активни филтри на входа на суба. Струват по около 200-300$. Въпросът е дали може да се направят толкова стръмни филтри и дали това няма да доведе до други проблеми. Единия проблем е, че трябва да отрежа басите от фронтовете и да карам само на суб.

Нямам свестен микрофон да измеря колко точно са пиковете. Наблюденията са ми "на ухо".

Аватар
100
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

100

#6 Мнение от 100 »

Обади се ако искаш, ще мина с шумомера да измерим звука. Най-добре в събота или неделя.

Публикувай отговор

Обратно към “Полупроводникови усилватели”