проблем с галета
- Cvetomir
- има опит

- Обратна връзка:
проблем с галета
Днеска нямах никаква работа и реших да сменя потенциометъра с галета . разтърсих се в нета и намерих този калкулатор http://homepages.tcp.co.uk/%7Enroberts/shunt.html
Купих всички резистори както каза калкулатора (естествено стандартните стоиности които има ) всчки резистори са 1% от комет. Запоих всичко както трябва и ... очакванията ми се сринаха , почна едно ту високо, ту ниско, отврат сигурно защото "палеца" попада между контактните пластини. Кажете лек за ситуацията може ли някой да ми покаже готов и е вентуално да го чуя как работи .
Купих всички резистори както каза калкулатора (естествено стандартните стоиности които има ) всчки резистори са 1% от комет. Запоих всичко както трябва и ... очакванията ми се сринаха , почна едно ту високо, ту ниско, отврат сигурно защото "палеца" попада между контактните пластини. Кажете лек за ситуацията може ли някой да ми покаже готов и е вентуално да го чуя как работи .
Може да си разочарован ако не успееш , но си обречен ако не опиташ.
- joro66
- има опит

- Обратна връзка:
От темата за дистанционните:
тези стойности и няма припукване, скачане на нивото и т.н.
P.S. За да нямаш скокове в нивата, мисля че е по добре галетата да е такава, че плъзгача да не остава във висящо положение м/у две съседни клеми при превключване, т.е. да застъпва едновременно и двете в междинно положение.
И аз "изплагиатствах"Daniel Petrov написа:офтопик:
ето ти стойности на резисторите (в омове) за 24 позиционна галета ( 25 с -infinity), аз работя с такава:
22
27
33
47
68
91
120
150
180
220
270
330
430
560
680
820
1100
1300
1500
1800
2200
2700
3300
3900
P.S. За да нямаш скокове в нивата, мисля че е по добре галетата да е такава, че плъзгача да не остава във висящо положение м/у две съседни клеми при превключване, т.е. да застъпва едновременно и двете в междинно положение.
- Teodor Gugulanoff
- BG Audio Team™

- Обратна връзка:
Причината не е тази, а грешни стойности и/или електро-механични проблеми на конструкцията.haverr написа:... очакванията ми се сринаха , почна едно ту високо, ту ниско, отврат сигурно защото "палеца" попада между контактните пластини. ...
Да, това е най-добрият вариант, non-breaking type.joro66 написа:...галетата да е такава, че плъзгача да не остава във висящо положение м/у две съседни клеми при превключване, т.е. да застъпва едновременно и двете в междинно положение.
По принцип, ако човек седне и попрочете и после вкара в електронна таблица формулите, конструирането на произволен тип галета /n-стъпкова, серийна, паралелна, смесена .../ се превръща повече в предизвикателство за ръката и окото ;)

- Daniel Petrov
- BG Audio Team™

- Обратна връзка:
Ако е лампова техника, колкото е по високоомен въпросния делител, толкова по добре...за динамиката.
Вързването заради постояннотоковия режим с допълнителен резистор на решетката към маса, ще изяде малка част от въздуха, макар, че всички, включая и себе си го правят.
За това напрекъсващият вариант е за предпочитане...
Вързването заради постояннотоковия режим с допълнителен резистор на решетката към маса, ще изяде малка част от въздуха, макар, че всички, включая и себе си го правят.
За това напрекъсващият вариант е за предпочитане...
5853 Labs
SE valve amps.

SE valve amps.
- Dimitar Atanasov
- BG Audio Team™

- Обратна връзка:
- Daniel Petrov
- BG Audio Team™

- Обратна връзка:
При мене логаритмичния закон не е толкова логаритмичен като този, обикновено използвам коефициент, малко по голям от единица, като той се променя в зависимост от броя позиции на галетата. Всяка следваща стойност се получава от предходната*коефициента. зора е да се удурдиса цялата хамалогия със стандартни стойности, като не се бяга много от получените резултати при смятането.
5853 Labs
SE valve amps.

SE valve amps.
- Rumen Suvandjiev
- BG Audio Team™

- Обратна връзка:
Като заговорихме за атенюатори, според мен идеята е е най-употребявания диапазон да има най-много стъпки.
Това общо взето е субективно и зависи от мощността на усилвателя, чувствителността на озвучителните тела и предпочитанията на потребителя. В резултат специално при мен се получава линия, която е нещо като разтеглена логаритмична крива.
Възможността да си измислим каквато ни е удобно крива на затихване на нивото за мен е едно допълнително предимство на галетните превключватели.
Това общо взето е субективно и зависи от мощността на усилвателя, чувствителността на озвучителните тела и предпочитанията на потребителя. В резултат специално при мен се получава линия, която е нещо като разтеглена логаритмична крива.
Възможността да си измислим каквато ни е удобно крива на затихване на нивото за мен е едно допълнително предимство на галетните превключватели.