E-volume v.2

Съобщение
Автор
Zmej

E-volume v.2

#1 Мнение от Zmej »

Ето тук е схемата, а това: Изображение
е горе-долу видът на платката...

Сега няколко думи по схемата - ясно е как работи, хубавите страни са, че винаги сигналът минава само през точно две на брой релета, както и че входното и изходното съпротивление на схемата са постоянни (не зависят от текущата стъпка). Това, което не ми харесва, са буферите, ама няма как...
Релетата са ОKI без екран.
Управление - мислех да мина с управление само с един процесор, ама просто няма как. Трябва релетата да се включват и изключват с леко застъпване, за да няма припукване при смяна на стъпката. Та всеки моноблок си има собствен процесор за управление, а общото управление е това, което ще постна тия дни в ДАК-проекта. Схемата е 1:1, софтуера е друг...

Та, чакам критики и предложения. Стойностите на елементите могат да се променят, тя платката още не е физически готова. Мисля втория буфер да е с емитерен резистор, а не с генератор на ток... Та засега това...
А, да, някой ако иска, да си казва да пускам платки и за него... Докато е време...

THX
чете и пита
чете и пита
Обратна връзка:

#2 Мнение от THX »

vidiax shemata -zashto neminava samo prez reletata bez buferite?

Zmej

#3 Мнение от Zmej »

Ще си влияят стъпките.
А, мда, бях забравил да напиша, че стъпката е 1.5дБ...

THX
чете и пита
чете и пита
Обратна връзка:

#4 Мнение от THX »

Shte preiz4ilim rezistorite ako triabva,verno e 4e spada shte e goliam bez buferite.Predi biax napravil VOLUME sas optron ot FOTO rezistor i jalt sveto diod niama pukania niama prostotii.Sashtite izpolzvah za audio compressor, expander. Tova beshe vav erata kogato VCA biaha samo vav kataloga no ne i vav BG.A za diskotekite varshishe idealna rabota
shtoto Diskovodishtia miksirashe vinagi sas razli4ni vhodni niva a na izhoda izlizaha ednakvi. :D

Zmej

#5 Мнение от Zmej »

Бе те за преизчисляване, ще се преизчислят, ама ти трябва поне порядък разлика, а над 100к не ме кефи... А тогава първият делител ще да е 10к.... И тогава буферът от по средата се премества на входа, щото на 10к входен импеданс няма да го оставя... :wink:

audioman

#6 Мнение от audioman »

/Перфектно, като го налепиш - ще го мерна. :wink: Пък ако имаш някоя транзисторна схема за мерене - давай.
Вече имам поглед върху няколко различни концепции и операционници, само че пустат карта обича да ми прави номера май.....
Днес установих, че при операционник след потенциометър, между TL072, LF353, M5218 i NE5532A-PHI няма разлика без товар. При натоварване / не знам с колко/ ID при TL072 бе най-зле 8O , доста по-добре от него бе LF353 /а уж бяха подобни :? / , както и М5218 и най-добре /без изкривявания/ - 5532A-PHILIPS. Не знам точно колко бе товарът обаче. Чудното бе при липса на товар /еднакви бяха :? :? /

THX
чете и пита
чете и пита
Обратна връзка:

#7 Мнение от THX »

Аватар
Stefan Stefanov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#8 Мнение от Stefan Stefanov »

THX, това е вариант на Нелсъновия Aleph-P.
Според мен проблемът е че делителя е линеен, а не логаритмичен.

Публикувай отговор

Обратно към “Полупроводникови усилватели”