200W MOSFET

Публикувай отговор
Съобщение
Автор
Zmej

#76 Мнение от Zmej »

Ako държиш да е елементарна схемата - намери си термосуич (като тия в кафеварките) - има нормално затворени/нормално отворени - на теб ти трябва нормално отворен - така схемата отгоре ти се 'редуцира' до ни повече, ни по-малко от един елемент, който се свързва последователно на вентилатора. Има за различни температури, ще си подбереш каквото ти трябва.

По отношение на вентилаторите - според мен по-доброто решение е да духа 'навън', в този случай проблема ти се явява от по-високата температура, на която работи самия вентилатор - и съответно може да даде фира малко по-бързо....

DJ_Sven

#77 Мнение от DJ_Sven »

Zmej написа:...намери си термосуич...
Това наистина е идея, за която не се бях сетил :smt023
Zmej написа:...По отношение на вентилаторите...
Според мен ако е само един вентилатор е добре да "издърпва" топлия въздух, защото ако "вкарва" студен се получва смесване и в резултат на това в кутията въздухът става с някаква междинна температура и охлаждането не е много ефективно. Ако се използват два вентилатора обаче и се поставят в моя случай съответно на предния и задния панел и единият "вкарва", а другият "издърпва" се получава канализиране на въздушния поток и ефектът ще бъде оптимален :!:
Но как точно ще го направя ще определя, когато "оживя" стъпалата.

Zmej

#78 Мнение от Zmej »

'Kaнализирането' на въздушния поток се прави лесно и с един вентилатор (този, който издърпва) и подходящо разположени и оразмерени отвори за 'вкарване' на въздуха в кутията...

Аватар
Ivo_Hristev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#79 Мнение от Ivo_Hristev »

Негде по съвеЦките сайтове имаше схемичка за плавно регулиране на оборотите на вентилатор в зависимост от температурата. Схемата беше доволно проста. Ако те интересува подобно решение - казвай да ровиме по архивите.

DJ_Sven

#80 Мнение от DJ_Sven »

Zmej написа:'Kaнализирането' на въздушния поток се прави лесно и с един вентилатор (този, който издърпва) и подходящо разположени и оразмерени отвори за 'вкарване' на въздуха в кутията...
Точно това смятам да направя и аз :!: :wink:

Demon, няма нужда да се рови, аз вече реших да направя последната схема :)

Аватар
Ivo_Hristev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#82 Мнение от Ivo_Hristev »

Ето я и схемката:
Изображение

Ако на някой му върши работа - да я ползва.

gps

#83 Мнение от gps »

DJ_Sven написа:
Zmej написа:'Kaнализирането' на въздушния поток се прави лесно и с един вентилатор (този, който издърпва) и подходящо разположени и оразмерени отвори за 'вкарване' на въздуха в кутията...
Точно това смятам да направя и аз :!: :wink:

Demon, няма нужда да се рови, аз вече реших да направя последната схема :)
Просто закрепи радиаторите с ребрата един към друг като отгоре и отдолу ги затвориш с някакви плоскости-ще се получи тунел с квадратно сечение и като подбереш два вентилатора с подходящи размери точно по тунела и си готов!Единия вентилатор дърпа, другия вкарва въздух-това е решение от профи -усилвателите.

DJ_Sven

#84 Мнение от DJ_Sven »

Днес направих схемата за термо-контрол, която mirilaj даде и се оказа, че с посочената стойност на R6=68K тя не работи никак добре. Преходите са много плавни и релето докато премине от едното състояние в другото бръмчи здраво 8O Намалих R6=12K и вече работи коректно :smt023
10Х ;-)

P. S. Тъй като профилът на радиаторите ми не позволява да залепя крайните транзистори директно на платките, искам да попитам дали ще се отрази неблагоприятно, ако удължа крачетата им с кабелчета около 2см :?:

Аватар
RFT
чете
Обратна връзка:

#85 Мнение от RFT »

ААА понеже се заговорихте за вентилатори малко извън темата но някой има ли наблюдения кои внасят повече смущения в усилвателите променливотоковите или постояннотоковите.....

Аватар
Stefan Stefanov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#86 Мнение от Stefan Stefanov »

По принцип във висок клас усилвател не би трябвало въобще да има вентилатори.

DJ_Sven

#87 Мнение от DJ_Sven »

Тъй като схемата, която Demon предлага не винаги се зарежда, ето я:
Изображение

P. S. Кажете моля, дали е нежелателно удължаването на крачетата на крайните транзистори с кабелчета :?: :?: :?:

Louiville

#88 Мнение от Louiville »

Естественно,че е нежелателно,но като няма друг избор и това е решение :wink: !

DJ_Sven

#89 Мнение от DJ_Sven »

OK :!: Аз съм наясно, че е нежелателно и по-скоро имах предвид дали ще окаже осезаемо влияние върху качеството на звука и да търся начин за избягване на удълженията :!:

Аватар
Daniel Petrov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#90 Мнение от Daniel Petrov »

А ти наясно ли си, че въпросната ти схема освен за мощност за друго (качество) не може да претендира?
Особено с тоя двоен комплементарен диференциален на входа?
И с още сума ти недомислени и натрупани неща?
Слагай вентилатора и не го умувай толкова - с него или без него е все тая - така и така става само за озвучаване на вечеринки и сватби (без да се засягаш, все пак не си ти конструктора). :wink:
5853 Labs
SE valve amps.

Изображение

Публикувай отговор

Обратно към “Полупроводникови усилватели”