Да, много е важно за какво ще се използва софтуера за да прецени човек с какво да свикне. На база дългогодишен опит ще се опитам да направя някаква класификация на тези програми.
1. Това са всички разпространени в нета програмки за бързо "рисуване" на ПП (аз самият не използвам такива!) - Подходящи са за хора които имат малък опит и работата им се свежда до няколко еднослойни платки на година с малко компоненти и малка квадратура. Гледаш схемата от кариран лист и нащракваш платката печаташ и за отрицателно време си виждаш труда и си щастлив! По основно за домашни платки по фотолитографския метод или онзи с ютията описан и тук.
2.Тук включвам както отбелязах стари версии на Cadstar , Orcad , Tango и др. които са безценни с оперативността си и бързодействието - Много подходящи за единични платки и къси серии на средно сложни схеми и неголяма квадратура като проекта включва самата платка а схемата може да е от всякъде. Идеалното в случая е че платката става и за завод и за собствено производство като по нищо не отстъпва на най съвременните продукти.Освен това дава възможност и за по нататъшно развитие и промяна. Може да се настройва assigment - а за различен вид производство което включва drill, copper , зелена маска , бял печат и др.
3.Тук основно отбелязвам най новите версии на OrCad , Protel , Cadstar , като смятам че това са основните CAD системи за цялостна разработка на електронни изделия и възли. Всички включват Схемаджийница Платкаджийница и Симулация - За професионално насочена развойна дейност на цели проекти от задание - до живо устройство. Тежки софтуери!
Нека всеки прецени кое му е нужно за да бъде по оперативен. Например както се спомена в по предните постове между Protel и OrCad поне за мен няма основна разлика и наистина е важно на кое си свикнал повече!
Ще спомена и как работя аз самия: Основно OrCad за схеми нетлистове спецификации и описване на корпусите предварително както и пълната документация и коментари. След това експортвам към DOS версията на Cadstar и там си подреждам компонентите и си определям борда както и твърди връзки които не искам да се променят от опровождаването на автомат. Обратно в OrCad с вече полуфабрикат платка и използвам SmartRoute опцията. Накрая лека козметика и готово!!!
Така че в извод няма готова рецепта за използване на точно определен тип софтуер а има желание и способности на задкомпютърното устройство.Успех на всички!
ППОМОЩ ЗА ORCAD
-
Tisho
- BG Audio Team™

- Обратна връзка:
Re: ППОМОЩ ЗА ORCAD
Абе "приятел с потребителя"....Zmej написа:
Така е - ти си свикнал на протел и оркада е мъка. Аз пък съм обратното. Пък и вече като си пипнал повечето библиотеки, хич не ти се прави всичко отначало.
Иначе съм много против някой да си учи някоя 'елементарна програма' за 'елементарни платки' - така или иначе тези програми са си 'еднодневки', може да загуби повече време, за да си научи наистина както си трябва някой истински продукт - по-късно ще му се върне многократно (ако мисли да се занимава с електроника, разбира се). За начинаещи - може би протела е по-user-friendly, но принципно възможностите на големите пакети са сходни.Но ако мисли да се занимава и със симулации, препоръчвам оркад.
Забелязъл съм че колкото по нов е един продукт толкова повече го усложняват . И съответно по трудно се работи.
Protel DXP 2004 е ориантиран основно към проекти с програмируема логика. Наблъскали са една камара ненужни (в 90% от случайте) възможности. С редактори, VHDL, FPGA корове и какви ли не още не свойствени неща свързани с чертането ха схеми и проектирането на платки.
Ще ме извиняват ама аз никога няма да се хвана да правя дизайн за FPGA чип на програма която не е правена за такива цели а просто го има като възможност...
Със симулирането е същата работа. Не го ползвам изобщо! Чиста загуба на време си е. При положение че половината параметри на едно изделие зависят от това как си опроводил платката. Какво захранване имаш, в каква среда работи изделието.